NBS galvenais psihologs: Karš Ukrainā rada ļoti daudz psiholoģiski salauztu cilvēku

Viedoklis
Sargs.lv
Ukrainas karavīra bēres Ļvovā
Foto: Ukrinform/Scanpix

Ukrainas karavīriem cīņā pret Krievijas okupācijas spēkiem nezudīs cīņasspars. Tas ir paliekošs, jo viņiem ir atņemts pats dārgākais un viņi zina, par ko cīnās. Lai arī kā ukraiņus mēģinās salauzt, viņi turpinās pretoties, līdz uzvarēs. Tikmēr daļai Krievijas karavīru, kuri iebrukuši cita zemē, nezinot, kāpēc un par ko viņi karo, morāle ir ļoti zema un, jo ilgāks šis karš būs, jo arvien vairāk karavīru padosies, negribot to turpināt. Vienlaikus būs Krievijas karavīri, kuri, pirmo reizi sajutuši asiņu garšu, neapstāsies arī pēc kara, atgriežoties mājās. Tā intervijā “Sargs.lv” norāda Nacionālo bruņoto spēku (NBS) galvenais psihologs, sertificēts militārais un klīniskais psihologs atvaļināts majors Vilnis Čerņavskis. Viņš gan uzsver – šobrīd īpaši būtiski atcerēties, ka karu nav izraisījusi tauta, bet gan Krievijas diktators V. Putins, kuram cilvēku dzīvības ir maznozīmīgas. NBS galvenais psihologs retoriski vaicā – cik gan daudziem cilvēkiem jāaiziet, lai pasaule saprastu, kurš ir agresors? Šī kara sāpes vienmēr būs dziļi sirdī un dvēselē, turklāt neizsakāmi daudz psiholoģiski sagrautu cilvēku būs abās pusēs.

Morāle ir cilvēku vērtības, kas nosaka viņu izturēšanos un rīcību pret citiem cilvēkiem, skaidro NBS galvenais psihologs V. Čerņavskis. Psiholoģiski sagatavotam karavīram, kurš zina, kā jārīkojas arī kaujas apstākļos, ir daudzkārt vieglāk, nekā tam, kurš nav atbilstoši sagatavots un ir ar zemu morāli. Ja viņš nezina, par ko cīnās, tad rezultāts visnotaļ ir bēdīgs.

Tāds arī ir “Sargs.lv” sarunas ar sertificēto militāro un klīnisko psihologu mērķis – padziļinātāk un no citas perspektīvas ieskatīties Krievijas izraisītajā asiņainajā karā Ukrainā, runājot par abu karā iesaistīto pušu morāli, kā arī to, ko mums, sabiedrībai, šajā neziņas, skumju un arī dusmu piepildītajā laikā vajadzētu ņemt vērā.

Morāli vājie un asiņu garšu sajutušie

NBS galvenais psihologs, vērtējot Krievijas okupācijas spēku karavīru morālo stāju, atzīmē – ne visi Krievijas karavīri zināja, uz kurieni dodas un kādi ir viņu mērķi. Tas gan attiecināms tieši uz kareivjiem, kuri, cik iespējams vērtēt pēc informatīvajā telpā pieejamās informācijas, ir obligātā militārā dienesta karavīri, kuri nekad šādas funkcijas nav veikuši, nekad nav bijuši t.s. karstajos punktos un ir ļoti jauni. Līdz ar to šo Krievijas karavīru morāle un psiholoģiskā sagatavotība arī ir ļoti zema.

“Cilvēka psihe nobriest līdz 25 gadu vecumam, tāpēc rodas jautājums, ko šie jaunie puiši, kuri pirms tam nav pilnvērtīgi apmācīti, vispār saprot. Viņi ir apmānīti un noteikti nebija gaidījuši, ka no Ukrainas puses būs tik sīva pretošanās. Šie karavīri domāja, ka viņus sagaidīs tas, kas 2014. gadā, kad Krievija pirmo reizi iebruka Ukrainā – ka daudzas ukraiņu vienības padevās un nekaroja. Pieņēma, ka tagad būs tāda pati situācija – ka sagaidīs ar atplestām rokām, bet realitāte ir pilnīgi cita. Protams, daļa nevēlas karot arī tāpēc, ka tā ir viņu brāļu tauta, kas viņiem dzīvo blakus,” saka psihologs V. Čerņavskis, piebilstot – ne velti Krievija meklē algotņus citās valstīs, jo ir sapratusi, ka psiholoģiski nesagatavotus cilvēkus šajā karā izmantot nevar.

Vienlaikus gan ne visi šie karavīri ir obligātajā militārajā dienestā, bet gan armijā iestājušies brīvprātīgi tieši ar vēlmi karot. Tāpat ir arī dažādas specvienības, kurās dien psiholoģiski sagatavoti karavīri, kuri karam ir gatavi, gatavi iet un iznīcināt.

Image
Separātistu pašpasludinātās Luhanskas Tautas Republikas bruņoto spēku tankā redzams prokrievisko spēku karavīrs
Separātistu pašpasludinātās Luhanskas Tautas Republikas bruņoto spēku tankā redzams prokrievisko spēku karavīrs/Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS/CBS News
“Viens gan ir skaidrs – jo ilgāk norisināsies šis karš, jo būs arvien vairāk karavīru, kuri to vairs negribēs un padosies vai bēgs. Bet jau tagad ir novērojami marodieri, kuri ir sajutuši asins garšu, kas viņiem jau patīk. Ja skatāmies tālākā nākotnē, tad tie ir nākamie algotņi, vāgnerieši, bandīti, no kuriem cietīs paša Krievijas diktatora V. Putina režīms, jo pēc šīs asiņainās kara skolas viņi atgriezīsies Krievijā. Viņiem nekas nebūs slēgts, viņi nebūs spējīgi iekļauties mierīgajā dzīvē. Kā plēsējs, kurš sajutis asins garšu un grib to turpināt,” norāda psihologs.
Image
Krievijas okupācijas spēku radītās liesmas virs Kijivas 26. februārī.
Krievijas okupācijas spēku radītās liesmas virs Kijivas 26. februārī.Foto: Gleb Garanich/Reuters/CBS News

Cīņa līdz uzvarai

Vērtējot Ukrainas karavīru morālo un psiholoģisko stāju, V. Čerņavskis atgādina – šie cilvēki karadarbību piedzīvo jau kopš 2014. gada. Šo gadu laikā viņi ir intensīvi mācījušies, gatavojoties arī psiholoģiski, un to visu pavada patriotiskas jūtas, kas ir ļoti nozīmīgi.

“Ja neesi krīzes situācijā, tad viss norit kaut kā lēnāk, bet Ukrainā karavīri saprata – agri vai vēlu nāksies karot. Arī pats esmu bijis Ukrainas frontes līnijās pie karavīriem, runājis un sniedzis psiholoģisko atbalstu, ko turpinu darīt arī šobrīd. Redzēju, cik ātri norit apmācības process. Ukraiņi arī saņēma atbalstu no daudzām valstīm, viņi mācījās no ASV, Kanādas un citu valstu karavīriem, ņemot visu, ko tiem dod,” saka speciālists.

Viņš piebilst – ja Ukrainas galvaspilsētā cilvēki nedomāja, ka karš patiešām var nonākt arī līdz Kijivai, tad valsts austrumos karavīri jau gatavojās. Viņi katrā sarunā psihologam apliecināja, ka ir gatavi aizstāvēt savu valsti. 

Image
Ukrainas karavīrs un suns frontes līnijā cīņa pret Krievijas okupācijas spēkiem
Ukrainas karavīrs un suns frontes līnijā cīņa pret Krievijas okupācijas spēkiem/Foto: Maks Levin

Arī pati Ukraina nepārtraukti bijusi patriotiskās noskaņās, lai celtu mīlestības pret dzimteni garu. NBS psihologs stāsta, ka ik reizi, kad sazvanījies ar kolēģiem Ukrainā, fonā dzirdēja, ka skan viņu valsts himna. Savukārt, esot Ukrainā, redzējis visur izkārtus valsts karogus, tautas tērpus un simboliku, kā arī frāze “Slava Ukrainai!” bijusi visur esoša. Sākumā tas varbūt šķitis nedaudz uzspēlēti, bet patiesībā tas ir tas tautas gars, kas dod spēku, un tā tam ir jābūt. 

Kad psihologs ticies ar Ukrainas karavīriem, viņš viņiem arī mācījis, ka ir jāapzinās ne vien savu spēku, bet arī savu gudrību. Un šiem cilvēkiem bija būtiski, ka viņiem to pasaka un apliecina, ka ukraiņi ir stipra nācija. Tas ir svarīgi arī tagad, kad Ukraina stājas pretī Krievijas diktatora vēl zvērīgākai agresijai, un cīnās arī tie, kuri pirms tam nedomāja, ka vispār stāsies armijā, aizstāvot sev pašu svarīgāko.

Image
Ukrainas karavīri cīņā pret Kirevijas okupācijas spēkiem
Ukrainas karavīri cīņā pret Kirevijas okupācijas spēkiem/Foto: Maks Levin
“Viņi jau neaizstāv Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski vai valdību, bet savu zemi, savus tuviniekus. Jebkurš šajā situācijā var jautāt – ja nošauj manu sievu, vecākus, bērnus, tad ko man citu darīt? Ukrainā karo ne tikai karavīri, bet arī sportisti, aktieri, mūziķi, civiliedzīvotāji. Viņi aizstāv savu dzimteni, un tas ar to nebeigsies. Lai arī kā viņus mēģinās salauzt, pat tad, ja Krievijai izdosies ieņemt Ukrainu, viņi tāpat pretosies un turpinās cīņu, kamēr uzvarēs. Ukraiņiem nezudīs morāle un cīņasspars. Tas ir paliekoši, jo viņiem ir atņemts pats dārgākais,” uzsver V. Čerņavskis, piebilstot, ka latvieši to saprot, jo esam piedzīvojuši neatkarības atgūšanu pēc 50 okupācijas gadiem.

Spēcīga psiholoģiskā sagatavotība un morāle arī visnotaļ var pārspēt gan karavīru, gan ieroču pārspēku. Tiesa, situācijā kad karavīram jāstājas pret karavīru. Savukārt, vērtējot Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, psihologs saka – šobrīd viņš ir ne tikai visas tautas varonis, bet arī Eiropas līderis.

Image
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis/Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
“Es viņu neapskaužu, bet, ja esi izvēlējies būt par prezidentu, tad tā ir atbildība. Notiekošais noteikti liek aizdomāties ikvienam prezidentam, deputātam, aizsardzības ministram, bruņoto spēku komandierim, karavīram – ja reiz esi devis zvērestu, tad šis ir brīdis, kad reālā dzīvē jāparāda, kas tu esi. Zelenskis ir spējis saliedēt tautu. Viņš runā ar Rietumiem un nav aizbēdzis, parādot, ka ir daļa no tautas, aizsargā savas mājas ne tikai kā prezidents, bet arī kā Ukrainas iedzīvotājs,” vērtē psihologs.

Dzīva traģēdija un psiholoģiskās traumas

Publiskajā telpā klejo ne viens vien video, kur redzami notvertie Krievijas okupācijas spēku karavīri. Jāatzīmē, ka abu karojošo pušu karavīru saņemšana gūstā ir viena no daudzām skarbajām kara realitātēm. Viens ir tas, kas redzams informatīvajā telpā, bet otrs – kas paliek aiz kameras, kas uzņēmusi  šos foto vai video.

Vienā no daudziem sociālajos medijos pieejamajiem video redzams notverts Krievijas karavīrs, ap kuru pulcējušies gan Ukrainas karavīri, gan civiliedzīvotāji, kuri iedevuši viņam tēju un belašu, ko viņš kāri ēd, kamēr zvana savai mātei Krievijā.

Video šķietami ir aizkustinošs, jo parāda mirkli, kad karavīrs, iespējams, jūt nožēlu par izdarīto, par karu, runājot ar savu māti, kamēr Ukrainas iedzīvotāji viņam izrāda līdzcietību. NBS galvenais psihologs, vērtējot video gan norāda – pirmkārt, pēc video nav secināms, kad šis karavīrs notverts. Otrkārt, notvertais krievu karavīrs video laikā neko īsti nepasaka, bet gan ēd un dzer, lai viņam nekas arī nebūtu jāsaka vai lai iegūtu laiku pārdomāt, ko teikt. Var redzēt, ka viņš nervozē un ir apjucis. Tāpat tiek zvanīts viņa mātei, ko, pieļaujams, viņš nedara pēc savas brīvas izvēles, un šis zvans pats par sevi ir ļoti sāpīgs.

“Viņš noteikti saprot, kādas sekas var būt arī viņa mātei, kura dzīvo Krievijā, jo skaidrs, ka šis, tāpat kā pārējie video, nonāks Krievijas specdienestu redzeslokā. Skaidrs, ka viņš ir priecīgs, ka tajā brīdī ir palicis dzīvs, bet nākamais jautājums – kas šim karavīram draud, kad viņš atgriezīsies Krievijā. To gan mēs nekad neuzzināsim,” saka V. Čerņavskis.

Viņš atceras, ka 2016. gadā, esot Ukrainā, viņam bija saruna ar Ukrainas psiholoģi, kura 2014. gadā frontes līnijā Doņeckā pieredzēja, ka kāds krievu karavīrs bija sagūstīts kopā ar Ukrainas karavīriem, kuri, saprotams, bija gatavi sagūstīto iznīcināt. Tad Ukrainas kolēģe sniegusi psiholoģisko atbalstu arī šim sagūstītajam, uzsverot, ka konkrētajā mirklī viņš ir drošībā. V. Čerņavskis atzīmē – pret šiem kara gūstekņiem ir jābūt taisnīgai tiesai, bet vienlaikus gan nevar vainot arī tos, kuri ir gatavi tobrīd iznīcināt ikvienu, jo viņu tuvinieki kara dēļ aizgājuši bojā.

Image
Sabombardēta dzīvojamā ēka Ukrainā
Sabombardēta dzīvojamā ēka Ukrainā/Foto: Maks Levin

NBS galvenais psihologs arīdzan ir runājis ar daudziem karavīriem, kuri bijuši gan starptautiskajās operācijas, gan arī ar Ukrainas karavīriem, kuri paši bijuši gūstā. Šie cilvēki dalījušies ar izjūtām, kādas pārņem pirms šīs izvēles pieņemšanas – padoties vai iet līdz galam, un daudzi apliecinājuši, ka tādos mirkļos dzīvot gribas ļoti.

“Karavīri teikuši: “Brīdī, kad ir pēdējās patronas, jāpieņem lēmums - padoties un, iespējams, izdzīvot vai pretoties un iet līdz galam.. ja kāds zinātu, cik ļoti tajā brīdī gribas dzīvot!” Un šis mirklis karavīriem šķitis kā mūžība,” saka NBS speciālists.

Pieņemot lēmumu padoties, skaidrs, ka tajā ir ļoti liela loma karavīra vēlmei dzīvot. Vienlaikus tas ir arī atkarīgs no karavīra psiholoģiskās sagatavotības un tā, cik liels patriots viņš ir, vai apzinās, kā dēļ karo. “Ja ir vēl kāds, kurš padodas, tad kāpēc karavīram mirt, kā vārdā viņam mirt,” viņš teic.

“Tā ir dzīva traģēdija, psiholoģiskās traumas. Esmu runājis ar kādu Ukrainas armijas pulkvedi, kurš arī krita gūstā, jo nebija citu iespēju. Viņš tikai caur psiholoģisko atbalstu spēja tikt tam pāri. Viņš man stāstīja, ka bijis kauns atzīt un visu laiku sev noliedzis, ka nepieciešama psihologa vai kāda cita speciālista palīdzība. Pulkvedis stāstīja, ka gūstā piedzīvoti dažādi pazemojumi, bet, tiekot brīvībā, bijis grūti skatīties cilvēkiem acīs. Tas ir neaprakstāmi smags lēmums. Pēc tā, ko man šie cilvēki ir stāstījuši – gūstā viņi ir piedzīvojuši šausmas, kuras nevar pat iedomāties. Turklāt ļoti sāpējis tas, ka par viņiem ņirgājušies cilvēki, ar kuriem var sarunāties vienā valodā, cilvēki, kuri nāk no kaimiņu valsts. Tas ir šausmīgi,” stāsta V. Čerņavskis.

Daudzi kara šausmas piedzīvojušie karavīri šo smago sarunu pēc laika vairs negrib atcerēties, jo viņi ir atriezušies pie dzīves realitātes, ka atkal ir karavīri. “Pēc šī kara abās pusēs būs ļoti daudz psiholoģiski sagrautu cilvēku, un mēs, psihologi, jau par to domājam. Psiholoģiskās traumas jau neredz kā ievainojumus, un šīs traumas būs vēl ilgi – bērniņiem, sievietēm, tiem, kuri aizbēga, visiem, kuri piedzīvojuši šo karu,” uzsver psihologs.  

Image
Sieviete ar bērnu evakuējas no Krievijas okupācijas spēku sabombardētās ēkas Kijivā
Sieviete ar bērnu evakuējas no Krievijas okupācijas spēku sabombardētās ēkas Kijivā/Foto: Via Reuters/Scanpix

Karus izraisa politiķi, kuriem cilvēku dzīvības ir maznozīmīgas

V. Čerņavskis uzsver – šobrīd būtiski atcerēties, ka šajā cīņā pret Krievijas diktatora V. Putina izraisīto karu Ukrainas pusē plecu pie pleca cīnās gan ukraiņi, gan krievi. Ukrainā dzīvo ļoti daudz krievvalodīgo iedzīvotāju, kuri arī aizstāv savas mājas.  Līdzīgi tas bija arī pie mums, Latvijā, kad notika barikādes, kurās piedalījies arī pats NBS galvenais psihologs. Arī tur viņam līdzās bija krievu tautības cilvēki, ar kuriem kopā devies patruļās.

“Tolaik viņi cīnījās par to pašu, par ko es, jo tās bija arī viņu mājas. Ir būtiski arī tagad cilvēkus neiedalīt nācijās, jo to dara V. Putins un viņa bandīti. Es arīdzan nevaru nosodīt cilvēkus Krievijā, jo viņi dzīvo pavisam citā informatīvajā telpā. Zinu daudzus, kuri ir sazinājušies ar saviem radiem Krievijā, un atzīst, ka pirms mēneša šie cilvēki bijuši pavisam normāli, bet tagad ar viņiem nav iespējams runāt. Un ko gan citu viņi var zināt, ja Krievijā ir izveidots liels informatīvais burbulis, ko mērķtiecīgi radījis Putins,” uzver speciālists.

Krievijas diktatoram arīdzan visu laiku nepārtraukti nepieciešama uzvara, viņam ir jāparāda saviem karavīriem, ka viņi ir uzvarētāji. Tāpat arī Krievijas iedzīvotājiem – ka viņi ir uzvarētāji, varoņi un paši labākie.

“V. Putins dzīvo citā dimensijā, un, lai arī kāds būs šī kara iznākums, viņš to pozicionēs kā uzvaru. Viņam jau ir izdomāti stāsti, kā viņš ko pasniegs, jo viņš visu laiku dzīvo melos. Un šis cilvēks tic saviem meliem. Pat, ja viņš no šī kara saņems kaut mazu daļu, Krievijas diktators pateiks, ka tāds arī bija viņa plāns. Tādi cilvēki kā Putins nepaliek kā zaudētāji. Tiesa, viņa lielākā kļūda ir domāt, ka esi gudrākais, kurš visu ir izvērtējis. Der atcerēties, ka arī citu valstu stratēģi un eksperti dara savu darbu,” vērtē psihologs.

Image
Vīrietis sēro par bojāgājušo, kurš mira, kad Kijivā 2022. gada 17. martā dzīvojamajai ēkai trāpīja atlūzas no notriektas raķetes, Krievijas spēkiem bombardējot Ukrainas galvaspilsētu.
Vīrietis sēro par bojāgājušo, kurš mira, kad Kijivā 2022. gada 17. martā dzīvojamajai ēkai trāpīja atlūzas no notriektas raķetes, Krievijas spēkiem bombardējot Ukrainas galvaspilsētu/Foto: AFP/Scanpix

Līdz ar to atbildību par šī kara uzsākšanu nevar un nedrīkst prasīt no Krievijas iedzīvotājiem vai krievu tautības cilvēkiem. Tiesa, kā uzsver V. Čerņavskis, šie cilvēki agrāk vai vēlāk piedzīvos t.s. denacifikāciju, ko piedzīvoja Vācijas iedzīvotāji pēc Otrā pasaules kara, kad vāciešiem, lai saprastu šī kara postījumu, bija jāapbedī nacistiskā režīma nogalinātie cilvēki.

“Pēc Otrā pasaules kara notika Nirnbergas tiesas process, kurā tika tiesāti nacistiskie noziedznieki. Savukārt pēc kara Ukrainā būs Hāgas tiesa, kurā pie atbildības sauks par karu Ukrainā atbildīgie. Tie, kuri uzsāka šo karu, agrāk vai vēlāk tiks sodīti. Karus neizraisa tauta, bet gan politiķi, kuriem absolūti neinteresē cilvēku dzīvības un likteņi. Tikai skumjākais ir tas, ka tik daudziem cilvēkiem, tostarp bērniem, ir jāiet bojā, lai pasaule saprastu, kurš ir agresors,” saka NBS galvenais psihologs.

Sirdī un dvēseles dziļumos tas vienmēr sāpēs

Atbildot, vai pēc šī kara ukraiņi spēs sadzīvot ar Krievijas iedzīvotājiem, viņš norāda – daudz kas atkarīgs no tā, kāds būs kara iznākums, tomēr cilvēki spēj visam pielāgoties un ar laiku arī piedot.

“Racionāls cilvēks mēģinās visu “salikt pa plauktiņiem”. Tiesa, sirdī un dvēseles dziļumos tas vienmēr paliks lai gan ar laiku sāpe izsāpēs. Patiesībā tie, kuri ir piedzīvojuši īstu karu un paši tajā cīnījušies, par to runā vismazāk un spēj pielāgoties. Karavīri, kuri reāli ir piedalījušies kaujās, prot piedot un saprast, jo viņi ir karavīrs. Mani visvairāk satrauc bērni, kuri būs guvuši šo kara traumu,” uzsver speciālists.
Image
Pāris gaida evakuācijas vilcienu Kijevas centrālajā dzelzceļa stacijā 2022. gada 28. februārī.
Pāris gaida evakuācijas vilcienu Kijevas centrālajā dzelzceļa stacijā 2022. gada 28. februārī. Foto: Dimitar Dilkoff/AFP via Getty Images/ CBSnews

NBS galvenais psihologs sabiedrību aicina notiekošo, cik viens iespējams, uztvert ar vēsu sapratu, neradīt vēl papildus konfliktus, negācijas nepavērst pret citiem un nemeklēt ienaidniekus savā sabiedrībā. Jābūt apdomīgiem ar vārdiem, ko sakām un racionāliem, sniedzot palīdzību.

“Sodu nevar saņemt visa nācija. Uz to es arī aicinu, jo mums ir jādzīvo kopā, kopīgi jāaudzina bērni. Daudz ir atkarīgs no mums pašiem, tāpēc visiem jābūt uzmanīgiem ar saviem spriedumiem, izteikumiem, apvainojumiem, jo arī vārds nogalina. Mums ir jāpadomā, kā paši šajā situācijā rīkojamies. Kurš gan mums ir devis tiesības apvainot cilvēku tikai tāpēc, ka viņš pēc tautības ir krievs? Ja cilvēks neizpauž nekādu agresiju, viņš ir tāds pats kā mēs – Latvijas iedzīvotāji, Latvijas tauta,” uzsver V. Čerņavskis.

Viņš arī mudina cilvēkus jābūt racionāliem, sniedzot palīdzību. Ir ļoti būtiski sniegt atbalstu kara plosītajai Ukrainai un tās iedzīvotājiem, bet ar vēsu prātu, saprotot, kāda palīdzība nepieciešama, nenodarot pāri arī sev. Der ari padomāt, vai palīdzība nav nepieciešama tepat, Latvijā, piemēram, kādam, kurš gāzes cenu pieauguma dēļ nevar iegādāties ēdienu vai zāles. Katram ir sava loma, savs darbs, pie kā vajag pieturēties. Piemēram, NATO rīcība – lai arī kāds, iespējams, kritizē alianses lēmumu nenoteikt lidojumu aizliegumu zonu virs Ukrainas, tomēr der atcerēties, ka arī aliansē strādā savas jomas speciālisti, kuri veic savu darbu, tātad tam ir nopietns pamatojums.

“Viss ir apdomīgi jāizsver, saglabājot mieru. Ja šie cilvēki, kuri grib palīdzēt, tagad izdegs, tad vēlāk sniegt palīdzību būs daudzkārt grūtāk, jo atbalsts Ukrainai būs nepieciešama vēl ilgi,” saka psihologs.  

Viņš gan atzīmē, ka Ukrainai ļoti būtisks ir arī emocionālais atbalsts, demonstrāciju, atbalsta mītiņu un koncertu veidā. Tas apliecina, ka viņi nav aizmirsti.

Image
Koncerts "Ukrainas brīvībai"/Foto: Evija Trifanova/LETA
Koncerts "Ukrainas brīvībai"/Foto: Evija Trifanova/LETA

“Mums ir jāturpina atbalstīt Ukrainu ar visu, ko jau darām līdz šim – ar dziesmām un demonstrācijām. Viņiem tas patiesi palīdz, jo parāda, ka nav aizmirsti. To varu apliecināt pēc tā, ko man teikuši Ukrainas psihologi – ka viņiem ir nepieciešams šis atbalsts. Šie koncerti man atsauc atmiņā 1991. gadu, kad mēs visi bijām kopā cīņā par Latvijas neatkarību. Tā ir kopības sajūta, kas ir jānodod cilvēkiem Ukrainā, un to ukraiņi redz. To redz arī pretinieks – ka mēs esam vienoti. Mēs nedrīkstam baidīties,” saka NBS galvenais psihologs V. Čerņavskis.

Dalies ar šo ziņu