Vilnis Čerņavskis: Psiholoģiskais atbalsts Ukrainas karavīriem un brīvprātīgajiem ir ļoti būtisks

NBS
Sargs.lv
42C3E47FF61A4A4690FDC20924745A6E.jpg

Februāra vidū Nacionālo bruņoto spēku galvenais psihologs Vilnis Čerņavskis un virskapelāns Elmārs Pļaviņš bija devušies uz Ukrainu, lai nogādātu kārtējo humānās palīdzības sūtījumu un dalītos pieredzē par Latvijas psihologu un kapelānu dienesta darbu ar karavīriem, kuri atrodas starptautisko operāciju rajonos vai, atgriežoties no tām, iet cauri pēcmisijas rehabilitācijai.

Vilnis Čerņavskis: Psiholoģiskais atbalsts Ukrainas karavīriem un brīvprātīgajiem ir ārkārtīgi būtisks

Šajā reizē uz Ukrainu tika nogādātas Francijas nevalstisko organizāciju sarūpētās daudzfunkcionālās medicīniskās gultas, invalīdu krēsli, gultas matrači un cits medicīniskais aprīkojums, ko saņēma Odesas kara hospitālis. Savukārt karavīriem un viņu tuviniekiem tika aizvests apģērbs.

“Kopš Krimas aneksijas šī bija jau piektā reize, kad tikos ar Ukrainas militārajiem psihologiem, hospitāļa mediķiem un brīvprātīgajiem palīgiem, lai stāstītu par posttraumatiskā stresa sindromu un to, kā Latvijas militārie psihologi un kapelāni sniedz psiholoģisko atbalstu starptautiskajās operācijās dienošajiem karavīriem. Vienlaikus mēs konsultējam pašus ukraiņu mediķus un brīvprātīgos, no kuriem daudzi ir uz izdegšanas robežas un ir nepieciešams atbalsts un iedrošinājums,” skaidro Vilnis Čerņavskis.

Ukrainā ir vairākas brīvprātīgo organizācijas, kas darbojas Ukrainas Bruņoto spēku paspārnē un sniedz gan psiholoģisko, gan humāno palīdzību frontes līnijā dienošajiem karavīriem. V. Čerņavskis stāsta, ka uz brīvprātīgo pleciem gulstas milzīgs darba apmērs, un bieži nevis fiziskā, bet gan psiholoģiskā slodze ir tā, ar ko ir visgrūtāk tikt galā. “Šā iemesla dēļ katru reizi, kad esmu Ukrainā, daudz laika veltu sarunām ar saviem ukraiņu kolēģiem – uzklausu, uzmundrinu, iedrošinu. Viņiem ir ļoti būtiski būt sadzirdētiem un apzināties, ka viņu darbs ir novērtēts,” saka V. Čerņavskis.

V. Čerņavskis norāda, ka mums ir kopīga vēsture un līdzīga mentalitāte, tāpēc ir viegli identificēties ar Ukrainā notiekošo. Šī notikumu klātesamības sajūta ir ļoti tieša un liek skaudri uzdot jautājumu – un ja nu tas notiek arī šeit?

 NBS psihologi un kapelāni garīgo un psiholoģisko atbalstu sniedz arī tiem Ukrainas karavīriem, kuri ieradušies Latvijā, lai ārstētu kaujās gūtos ievainojumus. Izmaksas par Ukrainas karavīru ārstēšanu sedz gan valsts, gan Ukrainas konfliktā cietušo atbalsta fonds, kura vadību ir uzņēmusies ārste Jana Streļeca un ar kuru NBS ir izveidojusies ļoti laba sadarbība. “Kopīgiem spēkiem mēs cenšamies darīt maksimāli iespējamo, un ir milzu gandarījums, ja esi varējis palīdzēt,” piebilst Vilnis Čerņavskis.

Dalies ar šo ziņu