Elmārs Pļaviņš: Mēs paši sev un ukraiņiem esam vajadzīgi ar skaidru prātu

Viedoklis
Sargs,lv
Ukrainas bruņoto spēku karavīri aizsardzības pozīcijās gatavi atvairīt Krievijas iebrucējus
Foto: MaksLevin/Ukrainas vēstniecība Latvijā

Gan Latvijai, gan Ukrainai mēs spēsim palīdzēt tikai tad, ja paši būsim ar skaidru galvu un vēsu prātu. Tā intervijā  “Sargs.lv” saka Nacionālo bruņoto spēku vecākais eksperts starptautiskās militāri reliģiskās sadarbības jautājumos kapelāns Elmārs Pļaviņš. Viņš atzīst – jā, Krievijas sāktais karš Ukrainā un pastrādātās zvērības pret Ukrainas tautu ir kas prātam neaptverams, tāpēc Latvijas un visas pasaules iedzīvotājiem ukraiņiem jāpalīdz, kā vien tas ir iespējams, taču mēs nedrīkstam iekrist Putina ļaunuma līdzatkarības slazdā, jo tieši tāds ir viņa mērķis – panākt, ka visas pasaule baidās un ir panikā. Elmārs Pļaviņš ir pārliecināts – lai arī kādreiz cilvēki par to mēdz šaubīties, bet Dievs visu redz un labais vienmēr uzvar.

Nebūs melots, sakot, ka Elmārs Pļaviņš labāk par daudziem no mums zina, ar ko Ukrainas tauta ir saskārusies pēdējo astoņu gadu laikā, kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimu un daļu Austrumukrainas – kādas sāpes ir pārcietuši Austrumukrainā karojošie karavīri, viņu biedri un ģimenes. Arī toreiz Krievijas iebrukums prasīja daudzas ukraiņu dzīvības, krita gan karavīri, gan civiliedzīvotāji un daudzi bērni palika bez tēva un ģimenes – bez apgādnieka.

Image
Ukrainas bruņoto spēku karavīri cīnās pret Krievijas agresoriem
Foto: Ukrainas bruņoto spēku karavīri cīnās pret Krievijas agresoriem/MaksLevin/Ukrainas vēstniecība Latvijā

Latvijas valsts un sabiedrība visus šos gadus ir palīdzējusi ukraiņiem pamazām būvēt atpakaļ to, kas tika barbariski nopostīts. Visus šos gadus ir tikusi organizēta gan humanitāra, gan cita veida palīdzība Ukrainas armijai un Austrumukrainas iedzīvotājiem. NBS Kapelānu un Psihologu dienests ilgstoši arī sniedzis garīgo un psiholoģisko palīdzību un konsultācijas ukraiņu karavīriem un viņu ģimenēm. Tieši Elmārs ir bijis viens no galvenajiem koordinatoriem starp Latvijas Aizsardzības un Ārlietu ministriju, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, dažādām ārvalstu un vietējām labdarības organizācijām, uzņēmumiem un sabiedrību kopumā, lai organizētu humānās palīdzības kravu sūtījumus no Latvijas uz Ukrainu.

Tāpat daudzus gadus īpaši tika gādāts arī par ukraiņu bērniem, kuri karadarbībā kopš 2014. gada zaudējuši kādu no vecākiem – viņiem tika sūtītas dāvaniņas uz Ziemassvētkiem vai skolas gaitas uzsākot, kā arī Latvijā organizētas nometnes un ekskursijas.

Uz jautājumu, kā Elmārs pats jūtas, redzot, kā krievu okupanti posta Ukrainu un iznīcina iedzīvotājus, viņš atzīst – lai cik grūti tas būtu, ir jāsaglabā vēss prāts un nevajag ļauties apjukumam un haosam. Tieši to Kremlis grib panākt.

Image
Ukrainas bruņoto spēku karavīri cīnās pret Krievijas agresoriem
Foto: Ukrainas bruņoto spēku karavīri cīnās pret Krievijas agresoriem/MaksLevin/Ukrainas vēstniecība Latvijā
“Putins, zinot, ka tagad tik daudz materiālu izplatās foto un video formātā, to dara apzināti, lai ieviestu cilvēkos bailes, iedotu bezjēdzības sajūtu, bet šai sajūtai nedrīkst padoties! Jo Ukrainas pusē cilvēki nepadodas! Lai tas kalpo par paraugu mums visiem – viņi nepadodas, kāpēc lai mēs padotos? Mums ir sava ikdienas dzīve, pienākumi, mēs nevaram attaisnoties ar to, ka Ukrainā ir karš, tāpēc es tagad būšu vājš,” viņš saka.

Jau ziņots – lai palīdzētu Ukrainai cīnīties pret Krievijas iebrukumu un faktiski sargāt visas Eiropas mieru, daudzu valstu valdības un uzņēmumi sniedz dažāda mēroga palīdzību un atbalstu Ukrainai. To dara arī Latvija. Tā, piemēram, pēc Latvijas tehnoloģiju uzņēmēju iniciatīvas “Uzņēmēji Mieram” uzsākta īpaša ziedošanas kampaņa ar mērķi savākt vismaz 5 miljonu eiro Ukrainas atbalstam.

Image
Latvijas palīdzības kravas iekraušana Ukrainas aizstāvjiem
Foto: Latvijas palīdzības kravas iekraušana Ukrainas aizstāvjiemGatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šobrīd E. Pļaviņš kā NBS un Aizsardzības ministrijas pārstāvis sadarbojas ar šo uzņēmēju grupu un tās pārstāvi un koordinatori Ievu Driksnu. Līdz šim Ukrainas bruņotajiem spēkiem jau nogādāti Latvijas izņēmumu ziedotie 90 bezpilota lidaparāti, kā arī vairākas kravas ar pirmās nepieciešamības medicīnas precēm. Tāpat Ukrainas karavīri no Latvijas saņēmuši arī  individuālo ekipējumu, lai vēl vismaz 3000 Ukrainas aizstāvjus nodrošinātu ar ķiverēm, zābakiem un citu nepieciešamo.

Savukārt finansiālais atbalsts, ko platformā “Ziedot.lv” saziedojuši Latvijas iedzīvotāji un uzņēmēji, ļāvuši operatīvi iegādāties un nogādāt Ukrainas bruņotajiem spēkiem steidzami nepieciešamos krājumus, piemēram, dīzeļdegvielu. Pirmās 500 tonnas dīzeļdegvielas jau nogādātas Ukrainā.

Image
Latvijas palīdzības krava Ukrainas bruņotajiem spēkiem
Foto: Latvijas palīdzības krava Ukrainas bruņotajiem spēkiem/Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

E. Pļaviņš stāsta, ka joprojām daudzi uzņēmumi interesējoties, vai var ziedot arī pārtikas produktus, piemēram, Latvijas rupjmaizi. Arī šāda veida palīdzības sūtījumi uz Ukrainu tiks organizēta uzreiz pēc tam, kad būs nodrošinātas steidzamās piegādes. Daļa no šiem pārtikas produktiem, iespējams, noderēs arī Latvijā, ja būs jāsniedz atbalsts patvēruma meklētājiem no Ukrainas, kuri bijuši spiesti atstāt savas mājas krievu okupantu iebrukuma dēļ.

Lai iedrošinātu Latvijas iedzīvotājus, E. Pļaviņš kā mācītājs un kapelāns uzsver – Dievs savā būtībā jau nav mainījies. Viņš šo visu redz, un to noteiktā laikā apstādinās.

“To šobrīd cilvēkiem grūti pieņemt, redzot, kas notiek Ukrainā, civiliedzīvotāju un bērnu nāves.. Daudzi man atkal jautā: “Kur ir tas Dievs, kāpēc viņš to pieļauj?” Cilvēki dalās divās grupās – tie, kuri uz Dievu ir dusmīgi, un tie, kuri Dieva tuvumu meklē,” viņš saka.

Kapelāns piebilst – tas, ko pašlaik Ukrainā redzam, ir viena cilvēka vai cilvēku grupas alkatība, varaskāre un neprāts, kas novedis pie pilnīgi nepareiziem lēmumiem un daudzu cilvēku ciešanām. Tas ir grēka rezultāts. Tāpēc E. Pļaviņš aicina iedzīvotājus nekļūt līdzatkarīgiem šim ļaunuma iemiesojumam un meklēt pareizos veidus, uz ko koncentrēt savu uzmanību un darbību.

Image
Sabiedrības protesti Rīgā pret diktatora V. Putina agresiju Ukrainā
Foto: Sabiedrības protesti Rīgā pret diktatora V. Putina agresiju Ukrainā/Zane Bitere/LETA

Tāpat pašlaik ļoti svarīgi ikvienam Latvijas iedzīvotājam nospraust savus mazos ikdienas mērķus, piemēram, piecelties, pavingrot, palasīt grāmatu. Darīt jebko, lai saņemtu no Dieva mierinājumu un varētu iet uz priekšu, citādi ir grūti šo emocionālo spriedzi izturēt.

“Bībelē tik daudz reižu Dievs aicina: “Nebaidies, nebīsties, es būšu ar tevi!” Tas man personīgi dod iedrošinājumu un palīdzību. Skatoties uz tiem Ukrainas karavīriem, ar kuriem iepriekš esmu daudzreiz ticies un joprojām sazvanos, viņi nav sajukuši prātā vai pazaudējuši savu dūšu, viņiem ir spēks. Pat pēc īsas sarunas ar viņiem es pats saņemu jaunu iedrošinājumu, ka ir vērts cīnīties, palīdzēt, ir vērts tālāk dzīvot. Ir normāli šajā ārprātā justies tā, kā dažreiz jūtamies, taču mēs paši sev un ukraiņiem esam vajadzīgi ar skaidru prātu,” saka NBS kapelāns.

Uzņēmumi, kas vēlas Ukrainas bruņotajiem spēkiem ziedot militāras vai divējāda lietojuma preces, aicinām vērsties Aizsardzības ministrijā, rakstot uz e-pasta adresi PalidzibaUkrainaiatmod [dot] gov [dot] lv (). 

Savukārt privātpersonām, kas vēlas sniegt humāno palīdzību Ukrainai, jāvēršas nevalstiskajās organizācijās, piemēram, “Ziedot.lv”, kustībā “Viegli palīdzēt” un “Gribu palīdzēt bēgļiem”.

Dalies ar šo ziņu