GS komandieris: Krievijas gaisa triecienu taktika Ukrainā nepārsteidz; tam gatavojas arī Latvija

Viedoklis
Sargs.lv
Tuvās darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēma “RBS-70”
Foto: Tuvās darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēma “RBS-70” Foto: Štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Krievijas aizsāktais pilna mēroga karš Ukrainā ir devis daudz mācību. Kara kontekstā bieži tiek runāts par pretgaisa aizsardzības ieroču sistēmām, kas nepieciešamas efektīvai Latvijas teritorijas aizsardzībai. Arī Ukraina tieši šos ieročus pieprasa visvairāk. Pretgaisa aizsardzības sistēmas palīdz novērst ne tikai pretinieka aviācijas uzlidojumus, bet arī raķešu uzbrukumus, kas Krievijas – Ukrainas karā ir būtiska daļa no kopējās karadarbības. Masveidīgi lietojot šādus ieročus, agresorvalsts cerēja attālināti iznīcināt Ukrainas aizstāvju militāro un kritiski svarīgo infrastruktūru. Lai gan būtiski postījumi tika nodarīti, iebrucēju mērķi aizvien nav sasniegti, pateicoties Ukrainas pretgaisa aizsardzībai. Ko jaunu Krievijas iebrukums Ukrainā licis apdomāt, veidojot Latvijas pretgaisa aizsardzības sistēmu un ar kādiem izaicinājumiem rēķināties mūsu valsts aizstāvjiem, to portāls “Sargs.lv” vaicāja Gaisa spēku komandierim pulkvedim Viesturam Masulim.

Kā atzīst pulkvedis V. Masulis, Ukrainā izmantotā krievu taktika nav nekāds jaunums Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Krievija, izmantojot savu tehnoloģisko pārspēku, no tāluma apšaudot Ukrainas iedzīvotājus un kritisko infrastruktūru. Ar šādu iespējamo scenāriju jārēķinās arī NBS Gaisa spēkiem, tam laikus gatavojoties.  

Pulkvedis Viesturs Masulis skaidroja, ka šāda Krievijas apzināta civilo objektu bojāšana Ukrainā atstāj ietekmi arī uz pašas Ukrainas militārajām spējām. Ilgstošas apšaudes mērķis, kuru rezultātā tiek maksimāli apgrūtināta mierīgo iedzīvotāju ikdiena, ir vērsta uz ukraiņu sabiedrības morāles salaušanu, mazinot vēlmi turpināt bruņoto pretošanos agresoram. Gaisa spēku komandieris uzsver, ka Krievijas mērķis ir likt ukraiņiem padoties, taču Ukrainas bruņoto spēku un arī sabiedrības sniegums liecina, ka šo mērķi krievi nesasniegs. Ukraiņi arvien vairāk saliedējas, lai kopīgiem spēkiem padzītu okupantu karaspēku no Ukrainas teritorijas.

Image
Krievu okupantu raķete iznīcinājusi slimnīcu Zaporižjā
Krievu okupantu raķete iznīcinājusi slimnīcu Zaporižjā Foto: AP/Scanpix
“Vēsturiski ļoti reti ir gadījumi, kad šāda civiliedzīvotāju terorizēšana rezultējas operacionālos un stratēģiskos ieguvumos. To tagad pierāda arī Ukraina, proti, tauta ar katru raķetes triecienu kļūst vienotāka. Tās sabiedrībā rodas arvien lielāka pārliecība, ka cīņa ir jānoved līdz galam, jo jau ir zaudēts ļoti daudz cilvēku un infrastruktūras. Tagad vairs nevar būt runa par piekāpšanos,” atzina pulkvedis Viesturs Masulis.

Krievijas aizsāktais pilna mēroga karš Ukrainā arī citām valstīm sniedzis dažādas mācības, kurām citkārt miera laikā pievērsts mazāk uzmanības. Daudzu valstu iedzīvotāji, tostarp arī Latvijas pilsoņi, ir sapratuši pilnvērtīgas valsts aizsardzības nozīmi.

Vaicāts, par aktuālo Latvijas pretgaisa aizsardzības stiprināšanā, pulkvedis V. Masulis saka, ka kopumā līdzšinējā stratēģija ir bijusi atbilstoša, un to nav nepieciešams fundamentāli mainīt.

Image
Gaisa spēku komandieris pulkvedis Viesturs Masulis
Gaisa spēku komandieris pulkvedis Viesturs Masulis Foto: Štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
“Krievi Ukrainā neizmantoja kādu iepriekš neredzētu taktiku, tāpēc kardinālu pārmaiņu NBS ietvaros nav jāveic. Mūsu plāni šāda veida darbības bija paredzējuši. Mēs turpināsim attīstīt pretgaisa aizsardzību, jo redzam, ka Ukrainā tas ir būtisks valsts aizsardzības stūrakmens. Šobrīd liela daļa valstu ir pievērsušās uz zemes izvietotās pretgaisa aizsardzības attīstībai, kas radījis zināmu šo iekārtu deficītu pasaules ieroču tirgū,” portālam “Sargs.lv” skaidroja Gaisa spēku komandieris Viesturs Masulis.
Image
Starptautiskās militārās mācības “Saber Strike 22”
Starptautiskās militārās mācības “Saber Strike 22” Foto: seržants Edgars Grundšteins/Nacionālie bruņotie spēki

Līdz šim Ukrainu pretgaisa aizsardzības jomā ir atbalstījušas gan ASV, gan citas NATO dalībvalstis, sūtot dažādas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas. Sniegtais atbalsts nedaudz samazinājis kā ASV tā arī NATO pretgaisa aizsardzības spējas. Taču vienlaikus tas nozīmē, ka Ukrainas donorvalstīm pašām steigšus jāatjauno savas pretgaisa aizsardzības spējas ar jaunām ieroču sistēmām.

“Šobrīd Latvijā norit darbs pie nacionālas vidējās darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas izveides. Es gribu nomierināt Latvijas sabiedrību, jo, kamēr mēs paši neesam iegādājušies savus vidējā rādiusa pretgaisa ieročus, par mūsu drošību rūpējas Spānijas partneri, izmantojot šādas pašas klases pretgaisa aizsardzības sistēmas. Papildus šobrīd Nacionālo bruņoto spēku rīcībā ir tuvās darbības pretgaisa aizsardzības ieroči,” atzina Gaisa spēku komandieris.
Image
Spāņu pretgaisa aizsardzības sistēma NASAMS
Spāņu pretgaisa aizsardzības sistēma NASAMS Foto: Štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Pulkvedis V. Masulis skaidroja, ka Latvijas aizsardzības spējas pēdējo 10 gadu laikā ir ievērojami progresējušas. Tam seko arī pretgaisa aizsardzības sistēmas izveide. Šobrīd ir attīstīta gan komandvadības sistēma, gan radioelektroniskās novērošanas infrastruktūra, ļaujot laicīgi atklāt un novērot gan zemu, gan augstu lidojošus objektus.

Gaisa spēku komandieris atzina – kopš Krimas okupācijas un Krievijas pretlikumīgā pilna mēroga iebrukuma sākuma Ukrainā, aizsardzības nozare ir piedzīvojusi strauju attīstību. Pēdējo gadu laikā plaši ieguldījumi bijuši arī pretgaisa aizsardzībā, kas Latvijas sabiedrībai ļauj justies pasargātākai. Tomēr, kā pierāda Ukrainas piemērs, ar kvalitatīvām ieroču un vadības sistēmām var izrādīties par maz. Lai apturētu agresoru, nepieciešama vienota sabiedrības un bruņoto spēku sadarbība. Daudz par savu personīgo drošību turpmāk būs jādomā arī ierindas pilsoņiem.

Image
Starptautiskās militārās mācības “Saber Strike 22”
Starptautiskās militārās mācības “Saber Strike 22” Foto: seržants Edgars Grundšteins/Nacionālie bruņotie spēki

Pulkvedis V. Masulis norāda - Krievu okupantu mērķtiecīgie uzbrukumi kritiskajai infrastruktūrai, kas nodrošina sabiedrības izdzīvošanas funkcijas, piemēram, ūdens, elektrības un centralizētās siltumapgādes objektiem, pierāda, cik nepieciešams pilsoņiem pašiem sagatavoties šādām krīzēm, piemēram, sagādājot ar degvielu darbināmos ģeneratorus, lai izlīdzētos masveida elektrības atslēguma gadījumos.

Dalies ar šo ziņu