Apvienotais štābs – NBS augstākā militārās kontroles, plānošanas un vadības iestāde

NBS
Sargs.lv
NBS Apvienotā štāba priekšnieks brigādes ģeneralis Imants Ziediņš
Foto: NBS Apvienotā štāba priekšnieks brigādes ģeneralis Imants Ziediņš/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Apvienotais štābs ir Nacionālo bruņoto spēku (NBS) augstākā militārās kontroles, plānošanas un vadības iestāde,  kas šodien atzīmē savu 30. gadadienu. Apvienotā štāba priekšnieks, NBS komandiera vietnieks brigādes ģenerālis Imants Ziediņš intervijā “Sargs.lv” norāda – uz šo NBS struktūrvienību nevar skatīties kā no bruņotajiem spēkiem atrautu elementu. Štābs NBS ir kā cilvēka galva, kas caur nervu sistēmu vada, darbina un kontrolē visus procesus. Vienlaikus gan tā sasniegumi nav iespējami bez bruņoto spēku, aizsardzības resora un valsts atbalsta.

“Ja visi saredzam kopīgu mērķi un vienoti uz to tiecamies, tad štābam, NBS un valstij kopumā vienmēr būs uzvara,” viņš saka. Kā būtiskākās uzvaras 30 gadu laikā, kuras visnotaļ sekmēja Apvienotais štābs, brigādes ģenerālis atzīmē Latvijas pievienošanos NATO un Eiropas Savienībai (ES), kā arī vienotu standartu ieviešanu NBS, tādējādi kļūstot savietojamiem ar sabiedroto bruņotajiem spēkiem. Tikmēr pašam lielāko gandarījumu, teju trīs gadus vadot štābu, rada darba augļi, apzinoties, ka arī pats spējis sniegt būtisku artavu bruņoto spēku attīstībā. 

Apvienotais štābs – bruņoto spēku augstākā militārās kontroles, plānošanas un vadības elements

NBS Apvienotais štābs (AŠ) konceptuāli ir bruņoto spēku komandiera institūcija, kas nodrošina NBS nepārtrauktu vadību, kontroli un plānošanu.

Vadību, kontroli un plānošanu Apvienotais štābs sasaista ar NBS trīs galvenajiem uzdevumiem. Pirmkārt, valsts aizsardzību, kas ietver gan NBS pašu spēju aizsargāt mūsu valsts neatkarību, robežas, suverenitāti gaisā, jūrā un virs zemes, gan arī NATO kolektīvās aizsardzības principu.

Līdz ar visiem NATO aizsardzības plāniem Apvienotais štābs atbild par sadarbību dažādos Eiropas formātos un militāro sadarbību, divpusējo sadarbību ar visiem valsts partneriem Eiropā, tāpat arī par sadarbību atsevišķos koalīciju formātos, piemēram, Apvienotajos reaģēšanas spēkos (Joint Expeditionary Forces – JEF).

Tāpat arī noris dažādas aktivitātes Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO), Vīnes dokumenta, bruņojuma kontroles un arī Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ietvaros. Apvienotais štābs ir tā augstākā militārā institūcija, kas strādā ar visiem šiem jautājumiem, kas saistīti ar plānošanu, kontroli un vadību. Tas attiecināms gan uz Latviju, gan visiem NBS formējumiem, kas atrodas starptautiskajās operācijās, militārajās mācībās vai militāro uzdevumu izpildē visā pasaulē.

Otrs lielais darbības bloks ir starptautisko operāciju, starptautisko sadarbību un militāro mācību formāts ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē.

Trešais pamatuzdevums bruņotajiem spēkiem un līdz ar to arī Apvienotajam štābam ir atbalsts civilmilitārajai sadarbībai ar valstiskām, nevalstiskām un citām organizācijām, galvenokārt Latvijā. Piemēram, atbalsts  Covid-19 seku pārvarēšanā, migrantu krīzē, kas turpinās joprojām, kur NBS sniedz atbalstu Valsts robežsardzei, kā arī atbalsts dabas stihiju pārvarēšanā, cilvēku meklēšanā un glābšanā, kā arī atbalstošo pasākumu veikšana jūrā, kur NBS un līdz ar to arī Apvienotais štābs kā vadības elements saprot un zina visu, kas notiek valsts teritoriālajos ūdeņos attiecībā uz cilvēku, kuģu glābšanu, evakuāciju jūrā. Tas pats attiecināms arī uz gaisa aizsardzību. Tāpat arī Apvienotais štābs zina, kontrolē un pārvalda visas sabiedroto aktivitātes, viņiem veicot pienākumus NATO Baltijas gaisa patrulēšanas operācijā (NATO Baltic Air Policing), nodrošinot Baltijas valstu gaisa telpas aizsardzību.

Image
Zemessargs uz Latvijas valsts robežas ar Baltkrieviju
Foto: Zemessargs sniedz atbalstu Valsts robežsardzei uz Latvijas robežas ar Baltkrieviju/srž. Edgars Grundšteins/Zemessardze
“Kad runājam par šo vadību, plānošanu un kontroli no militārā viedokļa, mēs runājam par visām dimensijām, kas ir jūra, gaiss, zeme un arī kibertelpa. Apvienotā štāba speciālisti iesaistīti arī sakaru, informāciju tehnoloģiju (IT), moderno tehnoloģiju attīstības jomu saistītos jautājumos. Arī saistībā ar 5G un mākslīgo intelektu,” stāsta brigādes ģenerālis I. Ziediņš.

Apvienotais štābs arī atbild par procesu, kas saistās ar bruņoto spēku personālu, visa veida apgādēm, sakariem, taktiskā līmeņa izlūkošanām, finanšu plānošanu, politiku, tēriņu pareizu kontroli, iekšējās kontroles mehānismiem visu, kas saistīts ar normatīvo likumdošanas bāzi, lai nodrošinātu pareizu bruņoto spēku funkciju un izpildi. Apvienotā štāba atbildībā arīdzan ir personāla rekruēšanas un atlases jautājumi, kā arī tas atbild par visu bruņoto spēku atalgojumu izmaksu, nodokļu maksāšanas kārtību.

Tāpat AŠ zināmā mērā kontrolē un plāno visu, kas saistīts ar bruņoto spēku attīstību, jaunu sistēmu un spēju izveidošanu, iepirkumu organizēšanas atbalstu. Ir daudzas jomas, kur Apvienotais štābs ir kā pirmie atbildīgie, bet ir norises, kur tas iesaistīts, lai sekmētu Aizsardzības ministrijas (AM) plānošanas procesus. Piemēram, Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs (VAMOIC) atbild par infrastruktūras attīstību, tad AŠ ir iestāde, kas plāno, kur nepieciešams attīstīt infrastruktūru – kādas noliktavas, bāzes, kazarmas, poligonus –  un tad VAMOIC ir izpildošā iestāde.

“Uz Apvienoto štābu nevar skatīties kā no bruņotajiem spēkiem atrautu elementu. To var salīdzināt ar cilvēka galvu, ar kuras palīdzību caur nervu sistēmu tiek vadīti, darbināti, kontrolēti visi procesi pareizajā vai arī nepareizajā virzienā. Apvienotais štābs ir bruņoto spēku augstākā militārās kontroles, plānošanas un vadības iestāde, kas nodrošina visu bruņoto spēku eksistenci,” saka brigādes ģenerālis I. Ziediņš.

Viņš kā NBS Apvienotā štāba priekšnieks visas iepriekš minētās norises pārvalda. Taču, tā kā viņš atzīmē, nav iespējams iedziļināties sīki visās detaļās, tāpēc brigādes ģenerālim ir vietnieki un, protams, viss štāba personāls.

“Apvienotais štābs ir NBS komandiera institūcijas, kas kontrolē un realizē bruņoto spēku dotos norādījumus, vadlīnijas. Savukārt es kā Apvienotā štāba priekšnieks un NBS komandiera vietnieks pārraugu visus šos procesus operacionāli stratēģiskā līmenī,” skaidro štāba vadītājs.

Savukārt viņa ikdienas rutīna paiet, ik rītu apzinot notiekošo iepriekšējā diennaktī gan no izlūkošanas, gan operacionālā viedokļa. Daudz laika aizņem arī administratīvais darbs, veicot pavēļu koordināciju sagatavošanu, plānošanu. Taču Apvienotais štābs nav tikai administratīva organizācija, kas veic birokrātisku funkciju, bet, pirmkārt, tas ir vadības element. Štābs vajadzīgas gadījumā var darboties no jebkuras vietas Latvijā, spējot izvērsties apvidū un vadīt NBS, nodrošinot savu uzdevumu izpildi.

Tas attiecas gan uz miera laiku, gan krīzes situāciju, kad štābs sadarbojas arī ar citām valsts struktūrām, pašvaldībām, nevalstiskajām organizācijām un sabiedrotajiem.  

Lielākais gandarījums – redzēt darba augļus

Jau 34 gadus esot militārajā sistēmā, šo gadu laikā kļūstot par brigādes ģenerāli, I. Ziediņa lielākais gandarījums ir par to, ka nokļuvis amatā kurā pēc viņa vārdiem ar sirdi un dvēseli var pilnveidot, sakārtot un tiešā veidā ietekmēt dažādu Nacionālo bruņoto spēku procesu plānošanu un vadību.

“Gandarījumu rada tas, ka pats ar savu darbu esmu spējis sekmēt bruņoto spēku attīstību, bet vēl patīkamāk ir redzēt reālos darba augļus, kad attīstās kāda no NBS spējām, piemēram, beidzot iegādājoties vai noslēdzot lūgumu par bruņu mašīnu iegādi. Es uz darbu nāku ar prieku un iedvesmu. Sevišķi šobrīd, kad arī mūsu valsts ir sapratusi – valsts aizsardzība ir visas valsts, ne tikai armijas vai aizsardzības resora atbildība. Tāpat gandarījums, ka ir pietiekams finansējums, lai NBS spētu attīstīties un pilnveidoties. Tajā visā es saredzu arī savu personīgo artavu,” saka brigādes ģenerālis I. Ziediņš.

Vēl lielāks prieks viņam ir viesoties dažādās bruņoto spēku vienībās, redzot karavīrus poligonā, kā viņi mācās, izpilda savus uzdevumus, kā lieto bruņojumu un jauno tehniku, jo arī šie ir Apvienotā štāba darba augļi.

Image
“Patria” 6x6 bruņu transportlīdzekļi.
Jaunie “Patria” 6x6 bruņu transportlīdzekļi/Foto: št.vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

“Katra karavīra sapnis ir kļūt par ģenerāli un nonākt pašā virsotnē. Ja runājam par militāro hierarhiju, tad mans amats šobrīd ir otrais augstākais militārpersonas amats Nacionālajos bruņotajos spēkos aiz NBS komandiera, kas, protams, ļauj realizēt gan sevi, gan sekmēt NBS attīstību,” norāda brigādes ģenerālis.

Visspilgtākie iespaidi par NBS militārajām mācībām “Namejs”

I. Ziediņš Apvienotā štāba amatā ir divus gadus un astoņus mēnešus, un visspilgtākie mirkļi piedzīvoti, esot notikumu epicentrā, vadot un trenējot Apvienotā štābā darbu nestandarta situācijās  un militārajās mācībās.

Image
NBS karavīri militārajā mācībās "Namejs 2021"
NBS karavīri militārajā mācībās "Namejs 2021"/Foto: št.vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

“Spilgtākie brīži ir NBS ikgadējās lielās mācības “Namejs”, izprotot savu vietu un lomu, kā arī mijiedarbību ar savu personālu. Tas ir laiks, kad izvēršamies apvidū, dzīvojam kopīgi teltī, neguļam naktis vai guļam tās uz maiņām. Tāpat arī apmeklējot vienības, iejūtoties karavīru ādā un eso tuvāk viņiem, nevis tikai sēžot baltā ēkā, baltā kabinetā,” viņš saka.

Latvijas karavīri starptautiskā arēnā – prasmīgi un profesionāli

Apvienotā štāba priekšnieks arīdzan pagājušā gada augustā viesojās pie Latvijas karavīriem, kuri piedalās NATO starptautiskajā operācijā Kosovā KFOR. Šī operācija no attīstības viedokļa bruņotajiem spēkiem ir ļoti laba iespēja starptautiskajā vidē veikt rotas līmeņa uzdevumus un sadarboties ar sabiedrotajiem reālā vidē, kur iespējams trenēt visus sadarbības un savietojamības elementus, izpratni par taktikām, operācijām. Tāpat arī apvidus ir cits.

“Kosova ir kalnains un mežiem bagāts apvidus. Man arī bija iespēja kopā ar mūsu karavīriem doties patruļās – tas ir patiesi ekstrēmi, īpaši pārvietojoties gar klinšu malu, kur daudz netrūkst, ka arī  transportlīdzeklis pie var apgāzties,” atceras brigādes ģenerālis.

Image
Latvijas karavīru pavadīšana starptautiskajā operācijā
Latvijas karavīru pavadīšana starptautiskajā operācijā/Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Lai arī apdraudējumu Kosovā nevar salīdzināt ar situāciju Afganistānā vai Irākā, arī Kosovā karavīriem jāsakaras ar spriedzi, veicot patruļas gar robežu un veicot citus uzdevumus, kas prasa spējas pārvaldīt emocijas un raksturu, pārbauda komandas saliedētību un komandiera spējas izvērtēt situāciju, piemēram, pa kuru ceļu braukt, pa kuru labāk doties kājām.

“Esmu gandarīts par mūsu karavīriem, kuri pildījuši un pilda dienesta pienākumus Kosovā, par viņu teicamo sagatavotību no militārā, disciplīnas un uzdevumu izpratnes viedokļa. Tiekoties arī ar visa līmeņa komandieriem, kuri runā par mūsu karavīriem, manī ir pārliecība, ka šajās operācijās un militārajos vingrinājumos mūsu karavīri uzdevumus pilda ar visu sirdi, dvēseli un pēc labākās sirdsapziņas. Man kā vadītājam ir ļoti liels prieks, dzirdot, ka par mūsu karavīriem atsaucas tik pozitīvi. Tāpēc NBS vadības pienākums ir turpināt viņus motivēt, radot vēl labākus dienesta apstākļus,” saka Apvienotā štāba priekšnieks.

Apvienotā štāba sasniegumi 30 gadu laikā ir arī bruņoto spēku sasniegumi

Atskatoties uz būtiskākajiem Apvienotā štāba sasniegumiem 30 gadu laikā, brigādes ģenerālis uzsver, ka štāba sasniegumi nav atdalāmi no bruņoto spēku sasniegumiem. Apvienotais štābs kā bruņoto spēku vadības elements ar lēmumiem, pareizi saplānotiem noteikumiem ir sekmējis gan iestāšanos NATO, gan Eiropas Savienībā, gan citās militārās aliansēs.

Tāpat sniegts būtisks ieguldījums vienotu standartu ieviešanā bruņotajos spēkos, tādējādi esot savietojamiem ar NATO, Eiropas Savienību un citām sadarbības valstīm.

“Tas viss, protams, zināmā mērā ir Apvienotā štāba sasniegums. Cik prasmīgi ir dažādu jomu vadītāji un eksperti, tik labi arī attīstījušies un pilnveidojušies bruņotie spēki.  Tāpat arī sadarbības menedžments, kas nodrošināts NATO, Eiropas Savienības formātā, divpusējās sadarbības jautājumos ar Skandināvijas valstīm, Lielbritāniju – cik sekmīgi mēs pratām to izdarīt, vadīt, integrēt un vienoties, tik labi mēs spējām ātri attīstīt mūsu bruņotos spēku,” saka brigādes ģenerālis.

Taču būtiska loma šajos procesos ir arī Aizsardzības ministrijai, jo daudzi procesi tiek risināti politiskā līmenī, vienojoties par sadarbības un atbalsta formām. Sevišķi bruņoto spēku pirmsākumos, kad lielu atbalstu sniedza gan Zviedrija un Norvēģija, gan ASV un Lielbritānija, palīdzot ar ekipējumu un tehniku.

“NBS attīstījās principā no nulles. Tolaik nepieciešamo iegādājāmies vai nu par zemākām cenām, vai arī mums uzdāvināja. Šobrīd, kad ir iespējas un finansējums, mēs pērkam paši un attīstāmies. Līdz ar to es Apvienotā štāba ieguldījumu NBS attīstībā vistiešākajā ziņā sasaistu ar bruņoto spēku sasniegumiem. Mums ir 30 gadi, arī bruņotajiem spēkiem ir 30 un teju visām bruņoto spēku vienībām ap šo laiku aprit 30. gada diena. Sākām ar Zemessardzi, kas kā vienība sākotnēji centās attīstīties pati par sevi, bet ļoti pareizi lēmumi tika pieņemti 1994. gadā, kad arī Zemessardze tika iekļauta bruņoto spēku sastāvā -  arī šajā procesā zināmā mērā pienesumu sniedza Apvienotais štābs,” norāda brigādes ģenerālis.

Image
Zemessardzes 3.Latgales brigādes 36.kaujas atbalsta bataljona rotas nacionālās sertifikācijas NATO uzdevumu izpildei noslēdzošais vingrinājums
Zemessardzes 3.Latgales brigādes 36.kaujas atbalsta bataljona rotas nacionālās sertifikācijas NATO uzdevumu izpildei noslēdzošais vingrinājums/Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Vērtējot štāba attīstību, tā priekšnieks bruņoto spēku struktūrvienību salīdzina ar cilvēku, kurš absolvējis vidusskolu, augstskolu, ieguvis maģistra grādu, bet vēl nav iegādājies savu māju.

“Es aptuveni tā salīdzinātu Apvienotā štāba 30 gadu attīstību ar 30 gadus veca cilvēka briedumu. Mums vēl ir ceļš, kuru iet, kur attīstīties gan no spēju un bruņojuma viedokļa, gan pilnveidošanās procesu un arī no valstiskā viedokļa. Bruņoto spēku personāls ir daļa mūsu sabiedrības, no mūsu valsts. Mēs no sakārtotības, attīstības un sistemātiskā viedokļa esam vislabāk sakārtotākā valsts spēku struktūra, vienlaikus gan valsts aizsardzības ir tik stipra, cik tās ķēdes vājākais posms. Līdz ar to valsts aizsardzības jāvērtē gan pēc valsts izglītības, gan visaptverošas valsts aizsardzības perspektīvas,” saka štāba vadītājs, piebilstot, lai arī šo gadu laikā paveikts daudz, pašreizējie ģeopolitiskie notikumi norāda, ka šobrīd īpaši liela uzmanība jāpievērš visaptverošai valsts aizsardzībai.

Nākotnes mērķi – attīstīt vadības un kontroles mehānismus

Viena no Apvienotā štāba nākotnes prioritātēm, attiecībā uz kontroli un vadību, ir pilnveidot un uzlabot spēju gan miera, gan krīzes, gan pirmskrīzes situācijās nodrošināt vadības un kontroles mehānismus. Tas attiecas gan uz personāla kompetences apmācību, gan spēju maksimāli izmantot tehnoloģiskos risinājumus, kas attiecas sakariem, komunikāciju, infrastruktūras kabeļu izmantošanu, lietā liekot civilās iespējas, sadarbojoties ar civilajām valsts iestādēm. Tas arīdzan nozīmē sistēmu automatizēšanu, piemēram, tagad tiek ieviesti programmu nodrošinājumi, kā arī automatizācijas un digitalizācijas rīki, ko iespējams pilnībā ieviest piecu līdz desmit gadu laikā, un ne tikai Apvienotā štāba līmenī, bet bruņotajos spēkos kopumā.

Vēl viena prioritāte, par ko runājis ir arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks – attīstīt un izveidot jaunu rīkus personāla piesaistei. Brigādes ģenerālis kā vienu no šiem rīkiem saskata valsts aizsardzības mācību (VAM), kur liela nozīme ir gan Apvienotajam štābam, gan bruņotajiem spēkiem, kas sadarbībā ar Jaunsardzes centru un izglītības resoru no 2024. gada ieviesīs valsts aizsardzības mācību kā obligātu mācību priekšmetu visās valsts vidējās izglītības iestādēs.

“Es saredzu, ka tajā ir liels potenciāls, ka valsts aizsardzības mācības apmācītie skolēni būtu viena no potenciālajām sabiedrības grupām, kas pēcāk papildinātu NBS un arī Iekšlietu resora dienestu rindas. VAM būs obligāts mācību priekšmets, bet tā nobeiguma sadaļas – vasaras nometnes, kurās tiek iedota pamatapmācība, tā paliek brīvprātīga. Iespējams, arī tas varētu noteikt kā obligātas, un jaunieši varētu kļūs par rezerves karavīriem, ko nepieciešamības gadījumā piesaistīt,” saka brigādes ģenerālis.

Image
VAM nometnes noslēguma ceremonija
VAM nometnes noslēguma ceremonija/Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Trešā prioritāte ir uzsāktais digitalizācijas process, pie kā jāstrādā ļoti rūpīgi. Šīs rīks palīdzētu digitālā datu bāzes veidā nodrošināt plānošanas, iepirkumu, budžeta plānošanas un realizācijas procesus, arī daudzviet aizstājot cilvēkresursus, kurus drīzāk pārvietot uz konkrētu militāro jomu.

Savukārt ceturtā prioritāte, kas sasaistīta ar digitalizāciju, ir tā saucamā nodrošinājuma reforma, kur ir tieša loma Apvienotajam štābam. “Reforma paredz, ka militārpersonas un karavīri varētu vairāk koncentrēties uz militārajiem uzdevumiem, bet tas, kas attiecas uz loģistikas un līdzīgiem jautājumiem, to pārņem civilais sektors. Mēs veidojam šo Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra (VALIC) struktūru, kura tad pārņemtu visas nemilitārās funkcijas un atbalstītu NBS,” stāsta brigādes ģenerālis I. Ziediņš.

“Kur vienotība, tur uzvara”

NBS Apvienotā štāba devīze ir “Ķur vienotība, tur uzvara”. Pēc brigādes ģenerāļa domām – tā nav tikai Apvienotā štāba, bet gan visu bruņoto spēku devīze, kas ir arī stūrakmens valstij kopumā, raugoties caur visaptverošās valsts aizsardzības prizmu.

“Ja mēs visi saredzam kopīgu mērķi un uz to tiecamies, esam vienoti, tad štābam, bruņotajiem spēkiem un valstij vienmēr būs uzvara. Neskatoties uz to, ka armijā ir vienvadības princips, ko realizē gan komandieris, gan arī es, cenšos vienlaikus būt arī demokrātisks. Vienmēr uzklausu savu padoto viedokli. Caur to es arī saredzu šo vienotību, kad vienādi saprotam izaicinājumu, izvērtējam situāciju un sagatavojam plānu, ko kopīgi realizējam. Tas mūs arī noved līdz uzvarai jebkādu uzdevumu izpildē,” savu devīzes skaidrojumu sniedz Apvienotā štāba priekšnieks.
Image
Zemessargi militārajās mācībās "Namejs"
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Pateicība personālam un viņu ģimenēm

Atzīmējot Apvienotā štāba 30. gadadienu, tā vadītājs, pirmkārt, izsaka sirsnīgu un lielu pateicību saviem darbiniekiem un viņu ģimenēm.

“Militārajā jomā bieži cieš ģimenes, bērni, neredzot savus vecākus. Tāpēc paldies viņiem, viņu ģimenēm, arī sabiedrībai par atbalstu. Vienlaikus gan gribu arī lūgt ar tādu pašu augstu garu, modrību, entuziasmu un pilnu atdevi turpināt attīstīt gan Apvienotos štābu, gan bruņotos spēkus. Tāpat arī lūdzu ģimenēm un draugiem būt pacietīgiem, atbalstīt karavīrus, virsniekus un civilos darbiniekus šī uzdevuma sasniegšanā. Protams, izturību un karavīra veiksmi!” vēl brigādes ģenerālis I. Ziediņš.

Dalies ar šo ziņu