Pie Latvijas karavīriem NATO operācijā Kosovā viesojas NBS Apvienotā štāba priekšnieks

NBS
Sargs.lv
Kosova
Foto: Foto: NBS Latvijas Nacionālais kontingents Kosovā

No 23. līdz 25. augustam pie Latvijas Nacionālā kontingenta karavīriem, kuri šobrīd pilda dienesta pienākumus NATO starptautiskajā operācijā KFOR (Kosovo Force) Kosovā, viesojās NBS Apvienotā štāba priekšnieks brigādes ģenerālis Imants Ziediņš. Viņam bija iespēja redzēt, kādos apstākļos mitinās karavīri, iepazīties ar viņa ikdienas pienākumiem, kā arī pašam novērtēt esošo drošības situāciju Kosovā.

NBS Apvienotā štāba priekšnieks savas vizītes laikā apmeklēja ne tikai Latvijas bruņoto spēku karavīrus, bet arī KFOR  komandieri un vairākus citus starptautiskās operācijas brigāžu komandierus.

Tāpat brigādes ģenerālis I. Ziediņš kopā ar karavīriem devas patruļā, lai labāk izprastu un iepazītos ar KFOR darbības specifiku un aktualitātēm.

Image
Kosova
Foto: Foto: NBS Latvijas Nacionālais kontingents Kosovā
Foto: NBS Latvijas Nacionālais kontingents Kosovā

Tā kā NBS karavīri jau vairākus mēnešus atrodas prom no mājām un starptautiskajā operācijā būs vēl visu atlikušo gadu, AŠ priekšnieks viņiem aizveda arī ciema kukuli -  rupjmaizi, speķi un pašmāju saldumus. Tāpat uzklausīja karavīriem aktuālos jautājumus gan par viņu dalību misijā, gan par citiem dienesta izaicinājumiem.

Image
Kosova
Foto: Foto: NBS Latvijas Nacionālais kontingents Kosovā
Foto: NBS Latvijas Nacionālais kontingents Kosovā

Arī NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš atzīst - Latvijas karavīriem, kuri šobrīd atrodas starptautiskajā operācijā Kosovā, ir ļoti plašs uzdevumu spektrs. Vienlaikus viņi sadarbībā ar citu valstu karavīriem Kosovā regulāri pilnveido sadarbību dažādās jomās, piemēram, sadarbībā ar ASV Gaisa spēkiem Kosovā veikta medicīniskās evakuācijas apmācība, kā arī evakuācijas apmācība no vietām, kurās helikopters nespēj nosēsties.

Image
Kosova
Foto: Foto: KFOR
Foto: KFOR

"Šāda veida apmācība nepieciešama, lai karavīri zinātu visas procedūras, kas jāievero, lai nepieciešamības gadījumā veiktu gaisa kuģa koordinaciju un spētu nogādat cietušo uz gaisa kuģi," saka NBS komandieris.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Latvija ar dažāda lieluma vienībām un specialitātēm reiz jau ir piedalījusies starptautiskajā operācijā Kosovā – no 2000. gada februāra līdz 2009. gada augustam. Atsaucoties NATO Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieka aicinājumam, tika lemts par Latvijas karavīru atkal atgriešanos KFOR operācijā, līdz ar to LR Saeima 2020. gada 3. septembrī pieņēma lēmumu par NBS dalību šajā operācijā uz laiku līdz 2023. gada 31. decembrim.

Pirmā Latvijas kontingenta rotācija uz Kosovu devās šī gada 7. jūnijā un plānots, ka Kosovā uzturēsies līdz 2022. gada sākumam.

Dalies ar šo ziņu