Latviešu karavīri Kosovā palīdzējuši dzēst ugunsgrēku vietējā saimniecībā

Ārvalstīs
Sargs.lv/Jfcnaples.nato.int
kosova
Foto: Foto: jfcnaples.nato.int

Latvijas kontingenta karavīri NATO vadītajā starptautiskajā operācijā Kosovā (KFOR) nav palikuši vienaldzīgi, braucot garām kādā saimniecībā notiekošam ugunsgrēkam, nolemjot piedāvāt savu palīdzību. Notikuma vietā jau bija ieradies viens ugunsdzēsības auto, bet arī Latvijas NBS karavīri apstājās, lai palīdzētu novērst ugunsnelaimi.

“Mēs paskatījāmies viens uz otru un nolēmām apstāties. Es domāju, ka tā rīkotos katrs latviešu karavīrs,” saka NBS Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 1. kājnieku bataljona 2. mehanizētās rotas dižkareivis Latis Belovs.

Pirmie ieradušies glābēji un arī civiliedzīvotāji atzinīgi novērtēja latviešu sniegto palīdzību. Uguns slāpēšanai tika izmantotas gan lāpstas, gan citi instrumenti. Neskatoties uz dūmiem, karavīriem, civiliedzīvotājiem un glābējiem liesmas ātri izdevās apslāpēt.

“Mēs paņēmām lāpstas un sākām slāpēt uguni. Trīsdesmit minūtēs uguns bija nodzēsta,” atceras L. Belovs.

Lai arī karavīri nav bijuši īpaši apmācīti ugunskrēku dzēšanā, ar savu drosmīgo rīcību viņi pierādīja, ka arī šis viņiem ir pa spēkam. Otrā mehanizētā rota ir Kosovas spēku reģionālās pavēlniecības austrumu manevru bataljona sastāvdaļa. Viņu misija ietver gan neatkarīgas, gan kopīgas patruļas, ātrās reaģēšanas spēku atbildi, gaisa operācijas un pūļa un nemieru kontroli.

Atzinību par karavīru paveikto sociālajā vietnē “Facebook” izteicis arī NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

“Vienmēr prieks dzirdēt un saņemt atzinīgus vārdus par mūsu karavīriem,” pauda ģenerālleitnants. “Paldies Kosovā dienošajiem Latvijas armijas kontingenta karavīriem par operatīvu reaģēšanu un atbalsta sniegšanu Kosovas ugunsdzēsējiem un vietējiem iedzīvotājiem, iesaistoties ugunsgrēka dzēšanas darbos. Paldies par dienestu!”

Dalies ar šo ziņu