Kosovā svinīgi pacelts arī Latvijas karogs

NATO
Sargs.lv/NATO.int
Kosova
Foto: Foto: Nacionālie bruņotie spēki

Lai tikpat cēli, kā Latvijas karogs plīvo mastā, mūsu karavīru dienests nestu mieru šai valstī. Tā pēc Latvijas karoga svinīgās pacelšanas Kosovā sociālajā vietnē “Facebook” ierakstījis Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš. Pirmā Latvijas armijas karavīru rotācija uz NATO vadīto starptautisko operāciju Kosovā (KFOR) devās 26. maijā, un šī Kosovā ir atkal atgriešanās, jo Latvijas karavīri KFOR operācijā piedalījušies jau laikā no 2000. līdz 2009. gadam.

1. jūlijā uz šo nemierīgo Balkānu valsti devās arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, lai tiktos ar KFOR operācijas komandieri ģenerālmajoru Franko Federici, NATO konsultatīvās un sadarbības grupas direktoru brigādes ģenerāli Jorgu Rūteru (Jörg Ruter) un personālu no 27 NATO un sadarbības partneru valstīm, kas piedalās šajā operācijā, tai skaitā Latviju.

Image
Kosova
Foto: NATO ģenerālsekretārs J.Stoltenbergs vizītes laikā Kosovā, 1.07.2021. Foto: NATO.int
NATO ģenerālsekretārs J.Stoltenbergs vizītes laikā Kosovā, 1.07.2021. Foto: NATO.int
“Fakts, ka Kosovā pārstāvēts tik daudz NATO dalībvalstu un arī partnervalstu, demonstrē šīs NATO vadītās operācijas nozīmību un spēku. Tas parāda daudzu valstu uzticību stabilitātei un mieram Kosovā un Balkānu reģionā kopumā, ”norāda NATO ģenerālsekretārs.

Viņš piebilda, ka KFOR miera uzturēšanas operācija ir svarīga ne tikai Kosovai un reģionam, bet arī NATO aliansei un katram tās sabiedrotajam, kā arī Eiropai kopumā.

Image
Kosova
Foto: Foto: Nacionālie bruņotie spēki
Foto: Nacionālie bruņotie spēki

“Daudzus gadus NATO vadītā starptautiskā operācija Afganistānā bija vislielākā, taču kopš tās izbeigšanas, KFOR Kosovā paliek ne tikai par vērienīgāko, bet arī nozīmīgāko NATO militāro operāciju, kas šobrīd tiek īstenota,” sacīja J. Stoltenbergs. Vizītes laikā viņš tikās arī ar Kosovas prezidenti Vjosu Osmani, premjerministru Albinu Kurti un Kopienu ministru Goranu Rakiču, pārrunājot NATO un Eiropas Savienības atbalstu, lai normalizētu attiecības un uzturētu konstruktīvu dialogu starp Serbiju un Kosovu.

 “Sargs.lv” jau rakstīja, ka šobrīd vienu no iesaistīto karavīru ziņā lielākajiem ieguldījumiem NATO vadītajā starptautiskajā operācijā Kosovā KFOR sniedz Slovēnija, palīdzot veicināt mieru un stabilitāti visā Rietumbalkānu reģionā. Slovēnijas aizsardzības ministrs NATO samita laikā šī gada 14. jūnijā “Sargs.lv” apstiprināja, ka “Rietumbalkāni Slovēnijai ir kā Krievija Latvijai – ja kaut kas tajā reģionā notiks, slovēņi to izjutīs pirmie”, tieši tāpēc viņiem ir svarīgi piedalīties šajā operācijā.

Image
Kosova
Foto: Latvijas armijas karavīri Kosovā 2021. gada jūlijs. Foto: Nacionālie bruņotie spēki
Latvijas armijas karavīri Kosovā 2021. gada jūlijs. Foto: Nacionālie bruņotie spēki

Jau ziņots, ka šī gada 26. maijā uz operāciju Kosovā devās arī pirmā Latvijas karavīru rotācija. Latvija KFOR operācijā ar dažāda lieluma vienībām un specialitātēm piedalījusies arī iepriekš – laikā no 2000. līdz 2009. gadam. Lēmumu par dalības atsākšanu Latvija pieņēma 2020. gadā, atsaucoties NATO Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieka aicinājumam.

Dalies ar šo ziņu