Lietuva atbalsta Kosovas centienus integrēties ES

Ārvalstīs
Sargs.lv/LRT/LETA
Foto: 15min.lt/Scanpix
Foto: Foto: 15min.lt/Scanpix. Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.

Lietuva atbalsta Kosovas centienus integrēties Eiropas Savienībā (ES), tikšanās laikā ar Kosovas premjerministra otro vietnieci un ārlietu ministri Doniku Gervallu-Švarcu apliecināja Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.

G. Landsberģis pauda Lietuvas stingru atbalstu Kosovas neatkarībai, dalībai starptautiskās organizācijās un centieniem integrēties ES, vēsta Lietuvas Ārlietu ministrija.

Viņš arī aicināja jauno Kosovas valdību pievērst īpašu uzmanību ES reformu īstenošanai, jo īpaši tiesiskuma jomā, un turpināt Belgradas un Prištinas dialogu, kas bijis vienīgais līdzeklis attiecību normalizēšanai starp Kosovu un Serbiju.

Tikšanās Itālijā notika pēc Kosovas iniciatīvas un tika rīkota pēc Romas rīkotās Vispasaules koalīcijas plenārsēdes ministru sanāksmes Daesh/ISIS uzvarēšanai, pirmdien ziņoja Lietuvas Ārlietu ministrija.

Pēc paziņojumā teiktā, Gervalla-Švarca izteica vēlmi izmantot Lietuvas pieredzi integrācijai ES.

Jau vēstīts, ka Serbijas un Kosovas līderi Briselē aizvadīja sarunas dienu pēc NATO samita, tomēr tās bijušas saspringtas un nav izdevies panākt progresu, Serbijai atsakoties no idejas par Kosovas kā neatkarīgas valsts atzīšanu un noraidot visus priekšlikumus par tālāku sadarbību.

Belgrada faktiski zaudēja kontroli pār galvenokārt albāņu apdzīvoto Kosovu 1999.gadā pēc NATO militārās iejaukšanās, bet 2008.gadā Priština vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas.

Kosovas neatkarību jau atzinušas vairāk nekā 110 valstis, arī lielākā daļa Eiropas Savienības dalībvalstu, taču Serbija bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu. Šo nostāju atbalsta arī Belgradas sabiedrotā Krievija un Ķīna, kas kavē Kosovas pievienošanos ANO.

“Sargs.lv” ziņoja, ka uz starptautisko operāciju Kosovā devusies pirmā Latvijas karavīru rotācija. Miera uzturēšanas operācijā Kosovā Latvija piedalīsies ar vieglo kājnieku rotu, kas būs integrēta ASV vadītajā daudznacionālajā bataljonā un veiks patrulēšanu, savu spēku aizsardzību, kaujas spēju uzturēšanu, kā arī ātrās reaģēšanas spēku uzdevumu izpildi.

Dalies ar šo ziņu