NBS komandieris:No atbalsta sniegšanas civilajam sektoram gūta pieredze un stiprinātas kaujas spējas

NBS
Sargs.lv
Nacionālo burņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) pagājušajā gadā ne reizi nav atteikuši dažādu valsts struktūrvienību lūgumam pēc atbalsta, un tas tiek sniegts arī šogad – gan Valsts robežsardzei uz Latvijas robežas ar Baltkrieviju, gan medicīnas resoram Covid-19 vīrusa ierobežošanā. Tā intervijā “Sargs.lv” norāda Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, uzsverot – NBS galvenais mērķis ir aizsargāt Latviju un tās sabiedrību. Pērn atbalsta sniegšanā iesaistīti 34 260 karavīru un zemessargu, un tas no bruņoto spēku budžeta izmaksājis 848 471,82 eiro. Viņaprāt, bruņotie spēki šo uzdevumu pagājušajā gadā izpildījuši ļoti veiksmīgi. Par to liecina arī fakts, ka karavīru uz zemessargu iesaiste atbalsta sniegšanā civilajam sektoram nekādā veidā nav ietekmējusi bruņoto spēku kaujas spējas. Ja arī nākotnē būs nepieciešams atbalsts dažādu izaicinājumu pārvarēšanai, tas tiks nekavējoties nodrošināts.

Pēc ģenerālleitnanta L. Kalniņa domām bruņotie spēki ar uzdevumiem, sniedzot atbalstu uz Latvijas robežas ar Baltkrieviju un Covid-19 ierobežošanas pasākumos, pērn veiksmīgi tikuši galā. Šāds izvērtējums galvenokārt izriet no tā, ka iesaiste atbalsta sniegšanā absolūti nav mazinājusi NBS operacionālo spēju izpildīt galveno uzdevumu – nodrošināt valsts aizsardzību.

Image
Mācības "Winter Shield 2021" Ādažu poligonā
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Visi 2021. gadā iecerētie vingrinājumi, kā arī NBS dalība NATO starptautiskajā operācijā Kosovā un citviet pasaulē – tas viss tika izpildīts pilnā apjomā. Tāpat arī netika atcelts neviens ieplānotais NBS vingrinājums un uzdevums. Bruņoto spēku iesaiste atbalsta sniegšanā civilajam sektoram nekādā mērā neietekmēja bruņoto spēku operacionalitāti jeb kaujas gatavību,” uzsver bruņoto spēku komandieris.

Viņš arī atzīmē – NBS ne reizi nav atteikuši dažādu valstu iestāžu lūgumam atbalstīt tās jebkādā veidā, lai nodrošinātu sabiedrības veselības problēmu risināšanu un valsts robežas neaizskaramību. Lai to paveiktu, bruņoto spēku fiziskie, mentālie un finansiālie resursi bija sabalansēti un racionāli sadalīti.

“Ar šo uzdevumu veiksmīgi tikām galā gan 2020. gada beigās, gan visu 2021. gadu, un to turpinām darīt arī šogad. Neredzu nogurumu nedz zemessargu, nedz karavīru acīs, veicot šos uzdevumus. Mēs joprojām esam gatavi un pozitīvi noskaņoti sniegt nepieciešamo palīdzību,” saka NBS komandieris, piebilstot – intensīvais darbs atbalsta sniegšanā pandēmijas apkarošanā nebūt nav mazinājies, tā apmēri šobrīd ir tādi paši, kā pērn. Arī lūgums pēc atbalsta no veselības resora ir diezgan stabils un pastāvīgs.

Līdzīgi kā pērn, arī šogad bruņotie spēki turpina sniegt atbalstu valsts robežas ar Baltkrieviju apsardzībā, kur kopā ar robežsargiem patruļās ir gan zemessargi, gan profesionālā dienesta karavīri.

Image
Nacionālo bruņoto spēku karavīri un Valsts robežsardzes robežsargi
Foto: Foto: kar. Kaspars Lejnieks/NBS SZS Mehanizētā kājnieku brigāde
Foto: kar. Kaspars Lejnieks/NBS SZS Mehanizētā kājnieku brigāde

Savukārt pārējie šī brīža atbalsta sniegšanas uzdevumi saistīti ar Covid-19 ierobežošanas pasākumiem. NBS turpina sniegt atbalstu gan vakcinācijas centros, gan mobilajos vakcinācijas punktos, tāpat arī Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra (VALIC) iegādāto medicīnas materiālu izdalē iestādēm, kurām tie nepieciešami. Šo uzdevumu izpildē iesaistīts personāls, sākot no plānošanas struktūrvienībām, līdz pat taktiskajām vienībām.

“Nacionālo bruņoto spēku galvenais mērķis ir aizsargāt valsti un tās sabiedrību. Ja Latvijas sabiedrība ir paralizēta pandēmijas dēļ, tas nozīmē, ka mēs neesam izpildījuši savu uzdevumu. Tāpat mēs nevaram nodrošināt valsts aizsardzību, ja mūs tajā neatbalsta sabiedrība. Līdz ar to tas bija un joprojām ir ļoti svarīgs uzdevums gan bruņotajiem spēkiem, gan valsts aizsardzības sistēmai kopumā. Ja arī nākotnē parādīsies jauni šāda veida izaicinājumi, arī tad NBS nekavējoties iesaistīsies, lai nodrošinātu sabiedrības drošību, veselību un aizsardzību,” uzsver ģenerālleitnants L. Kalniņš.

Viņš arī atzīmē – valsts aizsardzības sistēma un Nacionālie bruņotie spēki kā tās sastāvdaļa var būt efektīvi tikai tad, ja proaktīvi plānos un sagatavosies iespējamām krīzēm, un Latvijas bruņotie spēki ir sagatavojušies dažādiem izaicinājumiem.

Image
NBS ārstniecības iestādēm visā Latvijā nogādā no ārvalstīm saņemto medicīnisko aprīkojumu
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Mums ir plāni un sadalīti resursi, kādā veidā varam atbalstīt Latvijas sabiedrību, nacionālos uzdevumus un kolektīvās aizsardzības ietvaros sniegt atbalstu arī citām NATO dalībvalstīm. Tāpat esam gatavi palīdzēt arī valstīm, kuras cenšas noturēt savu valstiskumu, neatkarību. Mūsu atbalsts šobrīd nepieciešams kā Ukrainai, tā arī Gruzijai un citām valstīm. Piemēram, Ukrainai esam palīdzējuši arī līdz šim, sniedzot atbalstu ar dažāda veida apmācību. Nākotnē Ukrainas bruņotajiem spēkiem un Ukrainas sabiedrībai plānots atbalstu sniegt vēl intensīvāk,” saka NBS komandieris.

Būtiskākais, ko bruņotie spēki ir ieguvuši, sniedzot atbalstu Latvijas veselības nozarei, Valsts robežsardzei un Valsts policijai, ir unikāla pieredze. Tas licis bruņotajiem spēkiem dažādos vingrinājumos trenēt sinhronu sadarbību ar citām valsts iestādēm, trenēt pašu spējas mobilizēties, kā arī trenēt nepieciešamo resursu un ikdienas plānošanas spējas, lai zemessargi un karavīri nebūtu pārguruši.
Image
Zemessargi sniedz atbalstu pirmā masu vakcinācijas punkta darbā Ventspilī
Foto: Foto: Aivars Ķesteris
Foto: Aivars Ķesteris

“Uzdevumu izpilde uz valsts robežas ar Baltkrieviju sākās pagājušajā gada jūlijā un turpinās joprojām. Tāpat turpinām iesākto atbalsta sniegšanu medicīnas iestādēm, un tā ir milzīga pieredze mūsu plānotājiem, zemessargiem, karavīriem, kuri izpilda šos uzdevumus,” viņš saka. Komandieris arī atzīst, ka šāda pieredze ir būtisks ieguvums NBS kopumā, jo pašlaik arī pašos bruņotajos spēkos norit aktīvs darbs tieši pie medicīnas jomas attīstības.

“Mēs nebijām kūtri palīdzības sniegšanā, un nekavējoties reaģējām. Turklāt, kad gada beigās bija aicinājums atbalstīt slimnīcas to uzdevumu izpildē, mums nevajadzēja izdot nekādas regulas. Cilvēki pieteicās brīvprātīgi – gan Zemessardzes 1. Rīgas brigādes zemessargi, gan Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīri. Šis ir labākais vēstījums un atbilde ikvienam, kas uzskata, ka pandēmija mūs ir vājinājusi un esam noguruši no nemitīgas dienesta uzdevumu izpildes. Vēl nekad mēs neesam bijuši tik spēcīgi un saliedēti ar citiem dienestiem un NBS sadarbības partneriem, kā šobrīd,” ar gandarījumu uzsver bruņoto spēku komandieris.  

Dalies ar šo ziņu