NAA kadeti iesaistās atbalsta sniegšanā Valsts robežsardzei

NBS
Sargs.lv
NBS karavīri sniedz atbalstu Valsts robežsardzei
Foto: Foto: kar. Kaspars Lejnieks/NBS SZS Mehanizētā kājnieku brigāde

Jau piekto nedēļu Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmijas (NAA) kadeti sniedz atbalstu Valsts robežsardzei uz robežas ar Baltkrieviju, iesaistoties kopīgās patruļās ar robežsargiem un novēršot nelikumīgus Latvijas valsts robežas šķērsošanas mēģinājumus.

Plānots, ka NAA kadeti atbalstu robežsargiem sniegs līdz 15. janvārim.

Līdz šim kadeti prasmes NAA pilnveidojuši taktiskās nodarbībās.  Taču kopš decembra, lai nodrošinātu Latvijas valsts teritorijas neaizskaramību, kadetiem dots jauns uzdevums - sniegt atbalstu Valsts robežsardzei uz Latvijas - Baltkrievijas robežas.

Kā intervijā portālam “Sargs.lv” uzsver NAA prorektors majors Andris Rozītis, tieši ar šādu praktisko iemaņu pieredzi kadetiem veidojas izpratne par reāliem kaujas uzdevumiem, nodrošinot savas valsts aizsardzību.

Galvenie uzdevumi, kas kadetiem jāveic, atrodoties uz robežas, ir atbalsta sniegšana Valsts robežsardzei, patrulēt robežjoslu un iesaistītoties citās darbībās Valsts robežsardzes amatpersonu vadībā. Savukārt NAA sniedz atbalstu Valsts robežsardzei, nodrošinot gan transportu gan personālu robežas uzraudzībai.  

“Mēs šim uzdevumam esam piegājuši pietiekami nopietni un atbildīgi, apzinot visus nepieciešamos resursu. Lai situācijā, ja tā strauji pasliktināsies, mēs būtu gatavi pildīt savu uzdevumu un nodrošināt Latvijas valsts drošību,” piebilst majors A.Rozītis.

NAA prorektors skaidro, ka, apvienojot četru dažādu akadēmijas kursu kadetus, izveidots vienots NAA kājnieku vads. Tajā vadību uzņemas vecākā kursa kadeti, pildot vada komandieru un nodaļas komandieru pienākumus.

Savukārt jaunāko kursu kadeti aizpilda pozīcijas, kas kājnieku vadā ir paredzēts strēlnieka līmeņa amatam, ložmetējniekiem, granātmetējiem, autovadītājiem. Tādējādi kadeti jau praksē iegūst nepieciešamo pieredzi.

Uzdevumu izpilde uz robežas tiek organizēta vienas nedēļas ietvaros, divdesmit četru stundu režīmā.

Image
NAA kadeti mācībās Ādažu poligonā
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: NAA kadeti mācībās Ādažu poligonā/srž.Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Kadeti visu laiku ir uzdevumā. Papildu plānotajām patruļām, esam gatavi reaģēt uz dažādiem incidentiem, kas varētu notikt uz robežas - neatkarīgi vai tā ir diena, vai nakts, ” uzsver majors A. Rozītis.

Vaicājot, kāda ir kadetu attieksme pret šo uzdevumu, NAA prorektors atzīst - kadeti lieliski apzinās, ka tas ir reāls kaujas uzdevums savas valsts aizsardzībai. Šis fakts attieksmi pret uzdevumu padara vēl nopietnāku, izsvērtāku un pārdomātāku - ne tikai plānošanā, bet arī izpildē. 

Turklāt atbalsta sniegšana Valsts robežsardzei, ir apliecinājums, ka kadetu izvēlētā nākotnes profesija – būt virsniekam Latvijas bruņotajos spēkos – ir pareizā izvēle.

Jaunie pienākumi likuši pārkārtot arī NAA apmācību gaitu tā, lai katrs kadets nezaudētu ne vairāk kā vienu nedēļu no kopējā akadēmijā parezētā apmācību cikla, savukārt uzdevuma izpildes laikā iekavēto apmācību procesu kadeti varēs apgūt nākamajos mācību semestros. Majors A. Rozītis uzsver – kopumā apmācību procesa kavējumi ir nebūtiski, jo reāla kaujas uzdevuma izpildes praktiskā pieredze kadetiem ir neatsverama.

Image
Foto: NAA kadeti mācībās Ādažu poligonā/ srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: NAA kadeti mācībās Ādažu poligonā/ srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

NAA pamatuzdevums ir profesionāli izglītot komandējošā sastāva virsniekus Latvijas valsts aizsardzībai. Pakāroti tam kadetos tiek audzināta personība, līderība, spēja uzņemties atbildību un sekmīgi vadīt savus padotos karavīrus, tad, kad iegūta virsnieka pakāpe.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros kopš pagājušā gada pavasara notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Kopš pagājušā gada 13. decembra vērojams paaugstināts migrantu spiediens uz Latvijas robežu.

Dalies ar šo ziņu