Jaunie robežsargi NAA vasaras lauka nometnē stiprina sadarbību ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem

Militārās mācības
Sargs.lv
Robežsargi
Foto: Robežsardzes koledžas kadete nometnes noslēgumā saņem atzinības rakstu par izcilu sniegumu, sadarbību un atbalstu NAA Vasaras lauka nometnē 21.07.20121. Foto: seržante Zanda Puče

Plecu pie pleca ar kadetiem no Sauszemes, Jūras un Gaisa spēku militārās vadības profesionālā bakalaura studiju programmām, Komandējošā sastāva virsnieku studiju programmas, kā arī Zemessardzes vada komandiera kursa zemessargiem Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas (NAA) “Vasaras lauka nometnē” piedalījās arī topošie robežsargi. Viņi, tāpat kā pārējie nometnes dalībnieki, spītējot svelmei, parādīja sevi no labākās puses un apguva daudz jaunu iemaņu un zināšanu.

Dalība Nacionālās aizsardzības akadēmijas lauka nometnē topošajiem robežsargiem svarīga, pirmkārt, tādēļ, ka Valsts robežsardzes likumā definēta robežsardzes funkcija “sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem pierobežā novērst Latvijas Republikas teritorijas apdraudējumu”, kā arī kara gadījumā robežsargi tiek iekļauti Nacionālo bruņoto spēku sastāvā, norāda Valsts robežsardzes koledžas militārās un fiziskās sagatavošanas priekšmetu katedras asistents kapteinis Oļegs Ignatjevs.

Image
Robežsargi
Foto: Foto: seržante Zanda Puče
Foto: seržante Zanda Puče
“Tādēļ mums ir jābūt nepieciešamajām zināšanām un iemaņām, lai nepieciešamības gadījumā mēs varētu būt savietojami un savstarpēji integrējami Nacionālo bruņoto spēku (NBS) sastāvā,” viņš saka.

Apmācības standarti lauka nometnē robežsargiem neatšķiras no tā, ko apgūst NAA kadeti. Valsts robežsardzes koledžas kadeti mācību laikā ir integrēti Nacionālās aizsardzības akadēmijas (NAA) mācību nodaļu un vadu sastāvā, kas nozīmē, ka kadeti plecu pie pleca apgūst tās pašas iemaņas.

Image
Robežsargi
Foto: Foto: Lita Avotiņa
Foto: Lita Avotiņa
“Katru gadu uz šo nometni sūtām aptuveni 15 līdz 20 kadetu. Viņu sniegums šogad ir ļoti labs. Arī nodarbību vadītāji atzīst – mūsu koledžas kadeti ir ļoti augsti motivēti un ieinteresēti apmācībās. Jāatzīst, ka NBS darba spēju dienesta specifika diezgan krasi atšķiras no mūsu amatpersonu pienākumiem ikdienā, tas paaugstina arī ieinteresētību mācībās, jo izdodas apgūt daudz jauna. Uzskatu, ka esam parādījuši labu sniegumu, it īpaši ņemot vērā, ka šī ir pirmā reize šiem kadetiem piedaloties tik augsta līmeņa mācībās,” norāda kapteinis O. Ignatjevs.

Šogad Valsts robežsardzes koledžas personāls lauka mācībās piedalījās 15 kadetu sastāvā, un šis ir jau ceturtais gads, kad robežsardzes kadeti piedalās šajā nometnē. Jaunajiem robežsargiem dalība NAA vasaras lauka nometnē nu jau ir obligāta apmācību sadaļa.

Image
Robežsargi
Foto: Foto: Lita Avotiņa
Foto: Lita Avotiņa
“Ņemot vērā robežsargu iepriekšējo sagatavotību, uzskatu, ka viņu sniegums ir teicams. Es viņus vērtēju ļoti augstu, viņi arī augstu novērtē mūsu zināšanas un sadarbību. Cenšamies no savas puses būt elastīgi un piedāvāt viņiem maksimāli efektīvu apmācību,” atzīst NBS Mācību vadības pavēlniecības komandieris un NAA rektors pulkvedis Oskars Kudlis.

Arī Valsts robežsardzes koledžas kadets kaprālis Edgars Varnovskis apliecina, ka nometne kopumā bijusi ļoti noderīga robežsargiem, jo, tajā var vairāk izprast NBS specifiku un darbu.

“Savā starpā dalījāmies ar pieredzi un zināšanām, kas noteikti ir ļoti noderīgas. Mani ļoti priecē, ka mēs esam vispusīgi, praktiski iesaistīti visās nodarbībās, kā arī tas, ka kopā ar NBS kadetiem apgūstam noteikto materiālu – viņi var mums palīdzēt un paši varam novērot, kā pareizi izpildīt uzdevumus un nonākt pie vēlamā rezultāta,” saka kaprālis E. Varnovskis.

Image
Robežsargi
Foto: Foto: seržante Zanda Puče
Foto: seržante Zanda Puče

Viņš papildina, ka mācību kontekstā atšķirības iesot dažādas. Piemēram, NBS bruņojums atšķiras no tā, kas ir Valsts robežsardzes rīcībā. “Ja pirms tam mums bija tikai teorētiska izpratne par dažādām ieroču sistēmām, tad tagad nometnē mums bija iespēja uzdot jautājumus zinošiem ekspertiem par ieroču izmantošanas iespējām, kā arī mācību nolūkos izmēģināt šos ieročus praksē,” viņš norāda, uzsverot – cik bijis ļoti vērtīgi bijis apgūt dažādās ieroču sistēmas, ar kurām ikdienā nesanāk saskarties.

“Pirms tam nevienam no kadetiem nebija šāda nometnes pieredze kopā ar NBS, tādēļ visiem bija ļoti interesanti,” sacīja E. Varnovskis. “Galvenais izaicinājums bija karstums – nebija lietus, temperatūra ārā bija virs trīsdesmit grādiem, bet mums jāveic uzdevumi. Vēl viens izaicinājums bija fiziskās sagatavotības prasības, jo bija jūtams, ka Valsts robežsardzes koledžas normatīvi atšķiras no prasībām Nacionālajos bruņotajos spēkos,” rezumē robežsardzes kadets.

Dalies ar šo ziņu