Spītējot tveicei, NAA kadeti demonstrē izturību un kaujas spējas vasaras lauka nometnē

Militārās mācības
Sargs.lv
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Izskaņai tuvojas Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas (NAA) kadetu lauka taktiskās mācības jeb vasaras nometne, kurā šogad piedalās arī Valsts Robežsardzes topošie robežsargi un topošie Zemessardzes vada komandieri. Visi kā viens par līdz šim grūtāko atzinuši tieši lielo karstumu, tomēr demonstrējuši augstu izturību un profesionalitāti. Nometnes rīkotāji stāsta – šogad topošajiem virsniekiem bija jāmācās izmantot arī gaisa atbalsts, ko nodrošināja Baltijas valstīs patrulējošie NATO valstu gaisa spēku iznīcinātāji F-35 un “Eurofighter”.

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Mācību vadības pavēlniecības komandieris un Nacionālās aizsardzības akadēmijas (NAA) rektors pulkvedis Oskars Kudlis stāsta, ka NAA lauka taktiskās mācības akadēmijā ir pastāvējušas daudzus gadus, bet pēdējos trīs gadus tās topošajiem virsniekiem kļuvušas par obligātu apmācības posmu. Šo mācību mērķis ir praktiskajās nodarbībās apgūt karavīra kaujas iemaņas, nostiprināt zināšanas par visām ieroču sistēmām, vadīt apakšvienības, kā arī izmantot kaujas atbalsta un kaujas nodrošinājuma elementus.

Jau divus gadus tiek praktizēts mācību sadalījums trīs līmeņos, atbilstoši kadetu apmācībai un studiju kursam. Studiju laikā šis apmācību līmenis iet no vienkāršākā uz sarežģītāko, tādā veidā, ka 3. un 4. studiju kursa kadetiem jau tiek uzticēts plānot un vadīt nodarbības, tostarp arī praktiskās nodarbības. Šie kadeti jau iejūtas komandieru lomās, kam uzticēts vadīt jaunākos kursus.

“Nometne nepieciešama, lai pilnveidotu teorētiskajās nodarbībās iegūtās zināšanas un arī saliedētu apakšvienības, nodaļas un vadus, un rotas aizsardzības uzdevumu un operāciju veikšanai. Pa gadu mācītais nodarbībās tiek praktiski atstrādāts lauka nodarbībās,” norāda Vasaras lauka nometnes un NAA Sauszemes spēku nodaļas priekšnieks pulkvežleitnants Gaidis Landratovs.

Otro gadu pēc kārtas kulminācija šīm vasaras lauka mācībām ir taktiskās mācības ar nosaukumu “Degošās smiltis”. Šādu nosaukumu izvēlējušies paši kadeti. Mācībās kadeti jau vienību sastāvā apgūst aizsardzības un uzbrukuma operācijas.

“Šo mācību laikā galvenais uzsvars tiek likts uz to, kā vienība manevrē un uz to, lai kadeti saprot, kā maksimāli efektīvi izmantot visas ieroču sistēmas, kā iesaistīt manevru un kaujas inženieru atbalstu, netiešās uguns atbalstu un arī gaisa atbalstu,” sacīja pulkvedis O. Kudlis.
Image
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Jau otro gadu šīs mācības atbalsta NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa Latvijā – mācībās integrēta itāļu kontingenta mehanizētā rota, kura ar lielu entuziasmu pilda gan taktiskos uzdevumus, gan arī iesaistās akadēmijas apmācībā. Papildus, šogad mācībās divas dienas piedalās NATO iznīcinātāji F-35 un “Eurofighter”, izspēlējot elementus gan uzbrukuma, gan aizsardzības operācijās.

“Kopumā nometne ir līdzīga pagājušā gada nometnei, bet ir nelielas atšķirības. Papildus, šogad nometnē piedalās arī Zemessardzes vada komandieru kurss, divu nedēļu garumā iekļaujoties nometnē un izpildot tos pašus uzdevumus. Tāpat turpinās sadarbība ar NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu Latvijā,” sacīja pulkvežleitnants G. Landratovs.

Mācībās integrēti arī topošie Zemessardzes vada komandiera kursa kadeti, kā arī topošie robežsargi. Jaunajiem robežsargiem dalība NAA vasaras lauka nometnē nu jau ir obligāta apmācību daļa.

“Es uzskatu, ka priekš robežsargu sagatavotības, kas viņiem bijusi pirms tam, viņu sniegums ir teicams. Personīgi, es viņus vērtēju ļoti augstu, viņi arī augstu novērtē mūsu zināšanas un sadarbību. Cenšamies no savas puses būt elastīgi un piedāvāt viņiem maksimāli efektīvu apmācību,” iezīmē pulkvedis Oskars Kudlis.

Šāda lauka nometne ir nozīmīga topošajiem virsniekiem – svarīgs rūdījums, ko viņi iegūst mācību laikā, jo visa mācību gada periodā kadeti mācās kursa ietvaros, bet lauka nometne dod iespēju nu jau plašākā mērogā, iesaistot gan jaunākos, gan vecākos kursus, gan piesaistot citu spēku veidus kadetam praktiski apgūt tās iemaņas, kas mācību gada laikā apgūtas teorētiski. Tāpat tā ir iespēja izmantot tādas ieroču sistēmas, kas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā nav pieejamas.

“Tā vide tiek veidota viens pret viens tam, kāda tā ir vienībās, gan arī pietuvināti kaujas apstākļiem. Mēs noteikti centīsimies turēt šo latiņu, jo pēdējos divus gadus ir izdevies piesaistīt mehanizētās vienības, Zemessardzes vienības, mehanizēto kājnieku brigādi. Šī vide ir ļoti daudzveidīga un principā atspoguļo to, ar ko nākotnē sastapsies topošie virsnieki – jāprot šo vidi izmantot un likt lietā iegūtās zināšanas,” komentē pulkvedis O. Kudlis.

Image
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Jūras spēku militārās vadības profesionālā bakalaura studiju programmas kadets kareivis Artis Čiževičs norāda, ka kopumā mācību laikā kāda diena varbūt ir bijusi smagāka, taču visas dienas ir bijušas interesantas, tāpat apgūts daudz jauna.

“Man personīgi grūtākais, kā jau daudziem šeit, bija lielais karstums. Tagad šo mēnesi ir bijusi ļoti liela fiziskā slodze un karstums noteikti to padara vēl grūtāku,” sacīja A. Čiževičs.  “Tā kā esmu jūras spēkos, tad man šādas mācības ir tikai vienu reizi. Mums kā jūras spēkiem šis ir svarīgi, lai atsvaidzinātu zināšanas, nostiprinātu jaunas zināšanas. Jūras spēkos mēs ar šādām sauszemes mācībām maz nodarbojamies, bet ir ļoti svarīgi, lai arī jūras spēku kadets un topošais virsnieks ir spējīgs pildīt virsnieka funkcijas uz sauszemes.”

“Šis gads ir bijis īpaši smags, jo saule un karstums pēdējās trīs nedēļas ir radījuši kadetiem ļoti grūtus apstākļus, tomēr kopumā vērtējot dalību, kadeti pierādīja savas fiziskās spējas, sīkstumu, augstu izturību un neatlaidību,” sacīja O. Kudlis, norādot, ka tikai pavisam neliels skaits kadetu izstājās, kādu iemeslu dēļ nevarot turpināt dalību vasaras lauka nometnē.

Sauszemes spēku militārās vadības profesionālās bakalaura programmas kadets Jānis Semjonovs norāda, ka mācības bijušas ļoti noderīgas zināšanu atsvaidzināšanai un nostiprināšanai. Arī viņš par lielākajām grūtībām uzskata tieši lielo karstumu, kā arī fizisko slodzi pirmās nometnes nedēļas laikā. “Nometne ir svarīga, lai uzturētu savas zināšanas augstā līmenī, kā arī lai trenētos izmantot savas prasmes un spējas praktiski.”

“Par manevriem varu teikt, ka zināšanu līmenī tā bija vairāk atkārtošana, bet šāda prakse ir nepieciešama, jo tā ļauj atsvaidzināt esošās zināšanas un turpināt pilnveidoties,” pauž komandējošā sastāva virsnieka studiju programmas kadets Igors Kormiļcevs, liekot uzsvaru uz prakses nepieciešamību tieši zināšanu nostiprināšanā. Arī viņš norāda, ka bijis grūti pārvarēt karstumu, tomēr ticis darīts viss nepieciešamais, lai vienmēr būtu pieejams dzeramais ūdens, atvieglojot mācību procesu.

Image
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Pirmajā lauka taktisko mācību dienā tika veiktas gan uzbrukuma, gan aizsardzības operācijas. Divas rotas veica uzbrukumu, pēc scenārija ieņemot svarīgus atslēgas punktus, lai turpinātu virzību uz austrumiem. Šajā scenārijā uzbrukumu veica mehanizētā Itālijas rota un viena NAA kadetu kājnieku rota. Uzbrukumu operācijai izlūkošanas funkciju nodrošināja gan NBS izlūki, gan Slovākijas kontingenta bezpilota lidaparāts. Uzbrukumu atbalstīja viena haubiču baterija un mīnmetēju vads. Otrs elements bija aizsardzības operācija, ko veica viena kadetu kājnieku rota ar Zemessardzes prettanku vadu, organizējot operāciju savā atbildības sektorā pret uzbrūkošajām rotām.

“Aizsardzības operācija bija organizēta ļoti efektīvi, tika pareizi izmantotas ieroču sistēmas, kā arī tika sasniegts plānotais mācību mērķis. Mūsu partneri šogad mums tiešām nāca pretī ar gaisa atbalstu, ceru, ka to izdosies saglabāt arī turpmākajos gados. Šādu mācību scenāriju un izpildi es noteikti vēlētos redzēt arī nākamajos gados, izkopt un pilnveidot tās nianses, kas nepieciešamas, lai saglabātu šo līmeni un tiektos uz labāko izpildījumu,” secināja pulkvedis O. Kudlis.

Dalies ar šo ziņu