Kanāda apsver iespēju palielināt bruņoto spēku klātbūtni Latvijā

Latvijā
Sargs.lv
Kanādas nacionālās aizsardzības ministre Anita Ananda un Latvijas aizsardzības minsitrs Artis Pabriks
Foto: Kanādas nacionālās aizsardzības ministre Anita Ananda un Latvijas aizsardzības minsitrs Artis Pabriks/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Kanāda ir vienota ar Latvijas sabiedrotajiem, stājoties pretī jebkādai agresijai reģionā, tā preses konferencē pēc tikšanās ar Latvijas aizsardzības ministru Arti Pabriku uzsvēra Kanādas nacionālās aizsardzības ministre Anita Ananda. Abu valstu aizsardzības resoru vadītāji pauda lielas bažas ne vien par Krievijas agresiju pret Ukrainu un radītajiem draudiem Austrumeiropā, bet arī Krievijas bruņoto spēku savilkšanu Baltkrievijā. Balstoties uz pašreizējo ģeopolitisko situāciju, Kanāda arīdzan apsver iespēju palielināt savu bruņoto spēku klātbūtni Latvijā. Vienlaikus, kā norādīja A. Pabriks, norit sarunas ar sabiedrotajiem, tostarp ASV un Lielbritāniju, par papildus aizsardzības atbalstu Latvijai. 

Kanādas nacionālās aizsardzības ministre A. Ananda uzsvēra – Latvijā atrodas lielākais Kanādas ārzemēs izvietotais militārais kontingents, kur dienesta pienākumus kopš 2017. gada pilda vairāk nekā 500 Kanādas karavīru.

Image
NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā Kanādas bruņoto spēku karavīri
NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā Kanādas bruņoto spēku karavīri/Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Kopš 2004. gada Latvija ir bijusi būtiska NATO sabiedrotā, un mēs paliekam vienoti pret jebkādām agresijas izpausmēm šajā reģionā. [..] Tikmēr kopš 2017. gada Kanādas bruņoties spēki vada vienu no NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupām, kas izvietotas Baltijas valstīs un Polijā, lai atturētu agresiju un novērstu konfliktu,” viņa teica.

Aizsardzības ministre arīdzan izteica lielas bažas par Krievijas agresiju pret Ukrainu, kas arī pārrunāts sarunās ar Latvijas aizsardzības ministru. Šo bažu dēļ Kanāda arī pieņēma lēmumu par operācijas palielināšanu un paplašināšanu Ukrainā, apmācot Ukarinas bruņoto spēku karavīrus.  

“Likumi, kas balsta starptautisko kārtību, ir nodrošinājuši kanādiešu drošību neskaitāmu dekāžu garumā, un Kanāda turpinās sniegt atbalstu, lai aizsargātu šos likumus. Manas vizītes mērķis ir atgādināt, ka NATO Austrumu flangs ir neizsakāmi svarīgs Kanādai, starptautiskajai likumos balstītajai kārtībai un, protams, NATO sabiedrotajiem. Esam apņēmības pilni sniegt savu ieguldījumu, lai nodrošinātu drošību NATO sabiedrotajiem Baltijā,” atgādināja A. Ananda.

Tāpat amatpersona norādīja, ka Kanāda ir gatava jebkādiem iespējamajiem scenārijiem, kā arī turpinās strādāt ar NATO sabiedrotajiem un partneriem, lai aizsargātu Ukrainas teritoriālo integritāti no aizsardzības pozīcijas.

Image
Kanādas bruņoto spēku bruņutehnika/Foto:  št.vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Kanādas bruņoto spēku bruņutehnika/Foto: št.vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
“Šobrīd Krievijai ir izvēle sarunāties un deskalēt situāciju, jeb tā piedzīvos spēcīgas ekonomiskās sankcijas. Šāda izvēle jāpieņem Krievijai, un mēs ļoti ceram, ka šāds būs šīs ļoti satraucošās situācijas atrisinājums,” sacīja ministre.

Viņa arī atgādināja, ka Kanāda bija pirmā G7 (red. piez.: G7 ir ekonomiski attīstītāko lielvalstu apvienība) valsts, kas atbalstīja Latvijas valsts neatkarības atjaunošanu 1991. gadā, kā arī viena no pirmajām valstīm, kas atbalstīja Latvijas pievienošanos NATO. Tāpat Kanāda ir vadošā valsts NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupai Latvijā.

“Mūsu ieguldījums Latvijas labā būtiski palielina reģiona drošību. Šeit, no taustāmas perspektīvas raugoties, esam finansējuši daudznacionālā štāba izveidi, ieguldot 17 miljonu Kanādas dolāru. [..] Ieguldītais reprezentē fundamentālu atbildību par saistībām, ko esam uzņēmušies saistībā ar Centrāleiropas un Austrumeiropas drošību un jo īpaši ilgstošo apņemšanos NATO austrumu flangā,” uzsvēra A. Ananda.  

Ministre arī informēja, ka ar A. Pabriku apspriestas turpmākās Kanādas saistības ar reģionu, par ko tiks informēts arī Kanādas valdība.

“Es jau esmu minējusi par mūsu ciešo apņemšanos šajā laikā, kas jau tagad iekļauj aptuveni 500 Kanādas bruņoto spēku karavīru klātbūtni Latvijā, kuri dienesta pienākumus veic NATO operācijas ietvaros. Tikmēr Ukrainā esam trenējuši vairāk nekā 30 000 karavīru. Runājot par spēku palielināšanu Latvijā nākotnē pašreizējās ģeopolitiskās situācijas kontekstā – apsveram opcijas par spēku palielināšanu Austrumeiropā kopumā. Šis ir jautājums, kas arī man ir aktuāls, jāpārrunā ar sava aizsardzības biroja vadību un Kanādas valdību pirms tiek pieņemti kādi konkrēti lēmumi,” norādīja Kanādas nacionālās aizsardzības ministre.
Image
NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu Latvijā veido karavīri no : Kanādas, Spānijas, Itālijas, Polijas, Čehijas, Slovēnijas, Slovākijas, Albānijas un Melnkalnes
NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu Latvijā veido karavīri no : Kanādas, Spānijas, Itālijas, Polijas, Čehijas, Slovēnijas, Slovākijas, Albānijas un Melnkalnes/Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Tāpat amatpersonas pārrunāja pašreizējo situāciju Baltkrievijā, kura abu valstu aizsardzības resoru līderi arī dala kopīgas bažas. Balstoties uz tām A. Ananda un A. Pabriks ir vienisprātis, ka NATO spēku klātbūtnei Latvijā un Baltijas reģionā jāpaliek tikpat spēcīgai.

“Mēs ļoti nopietni uztveram NATO Austrumu flanga aizsardzības nodrošināšanu un esam apņēmušies reģionu aizsargāt no aizsardzības pozīcijām, kas ir princips pēc kura operējam no NATO perspektīvas, ko arī turpināsim darīt, arī attiecībā uz Krievijas klātbūtni Baltkrievijā,” sacīja A. Anandu.

Tikmēr A. Pabriks atzīmēja – raugoties no militārā viedokļa, Baltkrievija vairs nav neatkarīga valsts.

“Mūs satrauc konkrēti divas lietas, kas saistītas ar Baltkrieviju. Pirmkārt, nepārtrauktie hibrīduzbrukumi pie Latvijas robežas, ko kontrolējam. Tomēr uzbrukumi paliek nemainīgi arī kaimiņvalstīs. Otrkārt, Krievijas bruņoto spēku klātbūtnes palielināšanās Baltkrievijā, tostarp dažāda veida militārā ekipējuma un vairāk nekā 30 tūkstošu karavīru. Vēsture rāda, ka, ja Krievija ir kādā valstī, tā visdrīzāk to nepametīs, līdz ar to mums ir jāplāno mūsu drošības un aizsardzības nākotne, to ņemot vērā. [..] Atceroties 2014. gadu un bažas, ka “zaļie vīri” varētu parādīties Latvijā tāpat kā Krimā vai Donbasā, man jāsaka – mūsu valsts ir drošībā, mūsu valsts kontrolē tās robežas, mūsu valsts zina un paļaujas un tās iedzīvotājiem,” norādīja A. Pabriks.

Viņš arī atzīmēja, ka drīzumā Ukrainai tiks piegādātas arī raķešu sistēmas “Stinger”. Tikmēr, kas attiecas uz pašu pretgaisa aizsardzību un līdzīgām spējām, viņš garantē, ka sūtījums Ukrainai nekādā veidā neietekmē Latvijas un Nacionālo bruņoto spēku spējas nodrošināt valsts drošību.

Vienlaikus A. Pabriks informēja, ka viņš ir pastāvīgi iesaistīts sarunās ar sabiedrotajām valstīm, pirmkārt, ar ASV par to, lai šobrīd nevis gaidītu kādu sevišķu krīzi, bet iegūtu iespēju saņemt lielāku militāro palīdzību no ASV. Militārais atbalsts iekļauj lielākus finansiālos resursus.

“Bez finansiālā atbalsta mēs, protams, vēlētos pēc iespējas ātrāk iegūt papildus ekipējumu mūsu bruņotajiem spēkiem, tostarp no Amerikas Savienotajām Valstīm. Mums arī ir regulāras sarunas gan ar ASV amatpersonām, gan Balto namu, gan Pentagonu, gan Kongresu, gan Senātu par to, lai arī Latvijā būtu kādas patstāvīgas ASV vienības. Līdzīgas sarunas bijušas arī ar kolēģiem Lielbritānijā un vēl citām valstīm. Mēs turpinām šo darbu un ceram, kas tas vainagosies panākumiem,” informēja aizsardzības ministrs A. Pabriks, izsakot pateicību par līdzšinējo sniegto atbalstu.  

Dalies ar šo ziņu