Vizītē Latvijā ieradīsies Kanādas nacionālās aizsardzības ministre Anita Ananda

Latvijā
Sargs.lv
Kanādas Nacionālās aizsardzības ministre Anita Ananda
Foto: Foto: REUTERS

Šovakar, 1. februārī, vizītē Latvijā ieradīsies Kanādas nacionālās aizsardzības ministre Anita Ananda (Anita Anand). Šī būs ministres pirmā oficiālā vizīte Latvijā kopš stāšanās amatā pērn oktobrī.
          

2. februārī Kanādas nacionālās aizsardzības ministre tiksies ar Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru Jāni Garisonu, Ministru prezidentu Arturu Krišjāni Kariņu un Kanādas vēstnieku Latvijā Kevinu Reksu (Kevin Rex), kā arī apmeklēs Kanādas bruņoto spēku pavēlniecības Latvijā daudznacionālo štābu un NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centru.

3. februārī plkst. 9.15 aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece kopā ar Kanādas nacionālās aizsardzības ministri noliks ziedus pie pulkvedim Oskaram Kalpakam veltītā pieminekļa, bet pēc tam dosies uz Aizsardzības ministriju, kur pārrunās divpusējo sadarbību aizsardzības jomā. Pēc divpusējās tikšanās Aizsardzības ministrijā norisināsies preses konference, kurā medijiem būs iespējams uzdot sev interesējošos jautājumus Kanādas un Latvijas aizsardzības ministriem.

Vizītes noslēgumā A. Ananda Rīgas pilī tiksies ar Latvijas Valsts prezidentu Egilu Levitu un apmeklēs arī Ādažu bāzi.

Latvijā ir izvietota viena no četrām NATO paplašinātās klātbūtnes daudznacionālajām kaujas grupām, ko vada Kanāda. Tā apvieno vairāk nekā 1500 karavīru no 10 valstīm – Kanādas, Albānijas, Čehijas, Islandes, Itālijas, Melnkalnes, Polijas, Slovēnijas, Spānijas un Slovākijas. Ikdienā karavīri kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem piedalās mācībās, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir demonstrēt NATO solidaritāti un apņēmību aizstāvēt aliansi pret jebkāda veida agresijas izpausmēm. Svinīgā NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija notika 2017. gada 19. jūnijā Ādažu bāzē

Kanādai ir izveidojušās ciešas attiecības ar Latviju. Kanāda kļuva par pirmo Lielā septiņnieka valsti, kas atzina Latvijas neatkarības atgūšanas faktu 1991. gadā. Kanāda bija arī starp pirmajām NATO valstīm, kas ratificēja Latvijas iestāšanās līgumu 2004. gadā.

Dalies ar šo ziņu