Blinkens: Baltijas reģionā jāstiprina kiberdrošība, kā arī gaisa un krasta aizsardzība

Nozares politika
Sargs.lv
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens
Foto: ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens/Foto: Edijs Pālens/LETA

Tiks rasti risinājumi, lai paplašinātu NATO gaisa patrulēšanas misiju Baltijas valstīs, kā arī notiks darbs ar Latvijas un Baltijas kritiskās infrastruktūras, kiberdrošības un mediju vides stiprināšanu. Tā pēc tikšanās ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču kopīgajā preses konferencē sacīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens (Antony Blinken). Amatpersonas ir vienisprātis - ir jāstiprina Baltijas valstu gaisa telpas un krasta zonas aizsardzība. Tāpat tiek strādāts, lai reģions atslēgtos no Krievijas un Baltkrievijas elektrotīkla, pieslēdzoties Eiropas energoapgādes sistēmai.

Amatpersonas šodien apsprieda, pirmkārt, palīdzības sniegšanu Ukrainai. E. Rinkēvičs ASV apliecināja Latvijas gatavību arī turpmāks sniegt visa veida atbalstu, ciešā sadarbībā ar sabiedrotajiem un ASV.

Pārrunāti arī jautājumi, kā efektīvāk cīnīties pret Krievijas agresiju, kā arī pārrunāti tālāki soļi, kas skar sankciju politiku.

“Būtiski sankcija ne tikai noteikt, bet arī izpildīt. Mēs vienojāmies par ciešu informācijas apmaiņu, lai atrastu visus oligarhu īpašumus, visus iespējamos kontus un dažāda veida kustamo un nekustamo mantu, un to pakļaut sankcijām. Šis darbs tik turpināts gan Eiropas Savienības (ES) ietvaros, gan ASV,” informēja Latvijas ārlietu ministrs.

Viņš arī uzsvēra – tika runāts par tālāku NATO Austrumu flanga stiprināšanu, par Baltijas valstu drošības stiprināšanu.

“Izsaku pateicību parteriem par to, kas jau ir paveikts. Mēs gan uzskatām, ka, ņemot vērā, kā situācija attīstās, ir būtiski, ka NATO spēki šeit atrodas pastāvīgi, jo mums nav ilūziju par to, kāda būs Krievija prezidenta Putina laikā. Neredzu nevienu labu iemeslu domāt, ka Krievija mainīs savu politiku,” sacīja E. Rinkēvičs.

Tāpat daudz pārrunāts par atbalstu Krievijas un Baltkrievijas žurnālistiem, kuri pārstāv neatkarīgus un brīvus medijus, ļaujot viņiem ne tikai izbraukt no valstīm, bet arī ļaujot viņiem strādāt.

“Mums ir būtiski, lai Krievijas iedzīvotāji un citi, kuru pirmā valoda ir krievu arī citās valstīs saņemtu objektīvu un godīgu informāciju, nevis Krievijas propagandu,” norādīja ārlietu ministrs, atzīmējot, ka arī šajā jautājumā valstis turpmāk sadarbosies.

Uzrunājot klātesošos, E. Blinkens uzvēra – Otrā pasaules kara laikā, kad notika nežēlīgs Ļeņingradas aplenkums, tās iedzīvotāji tika turēti badā 900 dienas.

“Tas izraisīja simtiem tūkstošu nāvi, ietekmējot daudzas krievu ģimenes, tostarp paša Vladimiru Putinu, kura viengadīgai brālis bija viens no upuriem. Tagad Krievija tur badā tādas Ukrainas pilsētas kā Mariupoli,” norādīja ASV valsts sekretārs, atkārtoti aicinot Krieviju pārtraukt agresiju un ļaut cilvēkiem droši izkļūt no kara zonas.

Viņš ļoti atzinīgi izteicās par atbalstu, ko Latvija šajā grūtajā laikā sniegusi Ukrainai, to gan materiālā veidā sūtot uz Ukrainu, gan uzņemot Ukrainas bēgošos iedzīvotājus. E. Blinkens apliecināja, ka arī turpmāk ASV, Latvijas un NATO sabiedrotie būs kopā ar Ukrainu un palīdzēs stiprināt Ukrainas kapacitāti sevi aizsargāt.

ASV valsts sekretārs arī atkārtoti apliecināja Amerikas Savienoto Valstu apņēmību aizstāvēt katru kvadrātcentimetru NATO dalībvalstu teritorijas un reaģēt uz jebkuru draudu.

“ASV prezidents Džo Baidens ir norīkojis 7000 karavīru izvietojumu Eiropā, kā arī pārvietot tos spēkus, kas jau atrodas Eiropā, uz Latviju un NATO Austrumu flangu, un mēs turpināsim savus spēkus uz Latviju un Baltijas reģionu, lai kopīgi veiktu apmācību. Tāpat raugāmies iespējas, lai paplašinātu NATO gaisa patrulēšanas misiju, kā arī ar Latviju un Baltijas partneriem kopīgi strādāsim citās sfērās, kā kiberdrošība un citās, kas saista mūsu kritisko infrastruktūru, arī enerģijas drošību, lai Latvijas energoresursi nebūtu atkarīgi no Krievijas,” informēja E. Blinkens.

Tāpat noritēs kopīgs valstu darbs, pretojoties dezinformācijai un atbalstot medijus. Viņš uzsvēra – sadarbība šajās jomās šobrīd ir svarīgāka kā jebkad. 

Vaicāts, vai amatpersonas sīkāk pārrunājušas ASV spēku klātbūtnes Latvijā palielināšanu, tos Baltijā izvietojot pastāvīgi, Ārlietu ministrs E. Rinkēvičs atbildēja – tik pārrunāts, kā vēl papildus stiprināt Baltijas reģionu. Amatpersonas vienojušās, ka Ārlietu un Aizsardzības ministrijas, gatavojoties NATO samitam Madridē, gatavojot NATO jauno stratēģisko koncepciju, reaģējot uz situācijas izmaiņām, strādās pie tā, lai visu NATO dalībvalstu aizsardzība būtu efektīva, izmantojot visus nepieciešamos līdzekļus. “Cik pastāvīgs būs Putina režīms, tik pastāvīga būs sabiedroto klātbūtne,” sacīja ministrs.

Tam piekrita arī ASV valsts sekretārs E. Blinkens, piebilstot – NATO jau līdz šim būtiski palielinājuši savu spēku klātbūtni Austrumu flangā.

Savukārt, atbildot uz žurnālistu jautājumu par lielāku NATO un ASV atbalstu Ukrainai, ASV amatpersona uzsvēra – viss kas tiek darīts un ko arī alianse un ASV turpina darīt, ir, lai Ukraina spētu sevi aizstāvēt.

“Pēdējā gada laikā ASV sniegusi vairāk kā miljardu ASV dolāru vērtu drošības palīdzību Ukrainai. Tikai dažu pēdējo dienu laikā ASV prezidents autorizēja sniegt papildus 350 miljonus ASV dolāru, lai atbalstīt Ukrainas aizsardzību. Nedēļas laikā no šī atbalsta ukraiņu rokās nonākuši 70% no šiem līdzekļiem, lai viņi to izmantotu pret Krievijas agresiju. Pirms dažām dienām prezidents kongresam arī izteica lūgumu par vēl 10 miljardu ASV dolāru palīdzību Ukrainai, un domāju, ka kongress šo palīdzību sniegs ļoti ātri. Tas tiks virzīts humanitārajai palīdzībai gan Ukrainas iekšienē, gan ārpusē, un arī mūsu pūlēm Austrumu flanga stiprināšanai,” norādīja E. Blinkens.

Atbildot uz žurnālista jautājumu, vai Latvija prasa vēl papildus militāro palīdzību, piemēram, pretgaisa aizsardzības jomā, no ASV, ārlietu ministrs informēja – amatpersonas pārrunājušas, kā stiprināt drošību arī šajā jomā.

“Mēs saskatām vajadzību un arī mācāmies no tā, kas notiek Ukrainā. Redzam, ko Krievija dara Ukrainā un saprotam, ka arī mums ir jāstiprina sava gaisa telpas aizsardzība. Tāpat arī redzam, ka jāstiprina krasta apsardze. Mēs par to runājām ne tikai ar ASV valsts sekretāru, bet arī aizsardzības sekretāru, un redzam vēlmi un  gatavību strādāt kopā ar mums,” uzsvēra E. Rinkēvičs.

Viņš gan piebilda – šobrīd enerģētika ir tikpat svarīgā kā aizsardzība. “Mēs visi saprotam, ka mums ir jāstrādā, un tās nav tikai Baltijas valstis, bet visa Eiropas Savienība un Eiropa kopumā – mums ir jāstrādā, lai samazinātu atkarību no Krievijas naftas un gāzes. Runājām iespējamos rīcības plānus, un tajā ASV varētu spēlēt ļoti izšķirošu lomu. Tās to arī darīs, lai šajā reģionā būtu atslēgšanās no Krievijas un Baltkrievijas elektrotīkla, pieslēdzoties Eiropai, un tajā zinām darbs jau ir darīts. Protams, jāsamazina arī atkarība no gāzes, bet tajā nepieciešami plašāki centieni, vairāk strādājot ar atjaunojamiem resursiem. Līdz ar to būtiskākie uzsvari šobrīd ir uz militāro aizsardzību, enerģētiku un kiberaizsardzību, kas ir vienlīdz svarīgi,” sacīja amatpersona.  

Dalies ar šo ziņu