Reaģējot uz Ķīnas pieaugošajiem draudiem, NATO stiprinās sadarbību ar Indo-Klusā reģiona valstīm

NATO
Sargs.lv
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs
Foto: NATO.int

NATO būtiski stiprinās sadarbību ar Indijas un Klusā okeāna partneriem kiberaizsardzības un jauno tehnoloģiju jomā, kā arī dezinformācijas apkarošanā, reaģējot uz Ķīnas pieaugošajiem draudiem gan aliansei, gan tās partneriem. Lai arī Ķīna nav pretinieks, sabiedrotajiem ir jāvērš uzmanība uz Pekinas pieaugošo piespiedu politiku un tās stratēģiskās partnerības stiprināšanu ar Maskavu, tā preses konferencē sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Viņš arī informēja – pirmo reizi sabiedrotie vienojās par aizsardzības spēju veidošanas paketi Mauritānijai, kā arī NATO sniegs lielāku politisko un praktisko atbalstu ne tikai Ukrainai, bet arī citiem partneriem, kurus apdraud Krievijas agresija.

Alianses ģenerālsekretāra preses konference sekoja pēc NATO tikšanās ar dažām tuvākajām partnervalstīm, Eiropas Savienību (ES), Gruziju, Somiju un Zviedriju, kā arī pirmo reizi NATO samitā ar partneriem no Indo-Klusā okeāna reģiona – Austrāliju, Japānu, Jaunzēlandi un Dienvidkoreju.  

J. Stoltenbergs atzīmēja – šobrīd pasaule piedzīvo stratēģisku sacensības ēru. Tajā redzama stratēģiskās partnerības palielināšanās starp Maskavu un Pekinu, un Ķīnas pieaugošā pašpārliecinātība un tās piespiedu politika ietekmē sabiedroto un partneru drošību.

“Ķīna būtiski palielina tās bruņotos spēkus un spējas, tostarp ar kodolieročiem, rada bažas tās kaimiņiem, draud Taivānai. Veic vērienīgus ieguldījumus kritiskajā infrastruktūrā, ieskaitot tās sabiedrotajās valstīs, kā arī uzrauga un kontrolē pati savus iedzīvotās caur modernajā tehnoloģijām, izplatot arī Krievijas melus un dezinformāciju,” uzsvēra alianses ģenerālsekretārs, piebilstot – Ķīna nav NATO pretiniek, taču sabiedrotajiem ir skaidri jāsaskata nopietnās problēmas, ko tā rada.

NATO jāturpina pastāvēt kopā ar saviem partneriem, lai saglabātu uz noteikumiem balstītu starptautisko kārtību – globālo sistēmu, kuras pamatā ir normas un vērtības, ne brutāla vardarbība.

Līdz ar to NATO pastiprinās sadarbību ar Indijas un Klusā okeāna partneriem, tostarp kiberaizsardzības un jauno tehnoloģiju jomā, jūras drošības stiprināšanā, klimata pārmaiņu jomā un dezinformācijas apkarošanā.

Papildus lielākam atbalstam Ukrainai, sabiedrotie vienojās arī par lielāku politisko un praktisko atbalstu citiem partneriem, kurus apdraud Krievijas agresija, tostarp Bosnijai un Hercegovinai, Gruzijai un Moldovas Republikai.

Šovakar sabiedroto ārlietu ministri tiksies arī ar Jordāniju un Mauritāniju, atkārtoti apliecinot NATO apņēmību turpināt reaģēt uz izaicinājumiem no dienvidiem, tostarp Sāhelas. Ģenerālsekretārs arī uzsvēra – pirmo reizi sabiedrotie šodien vienojās par aizsardzības spēju veidošanas paketi Mauritānijai.

“Mēs palīdzēsim viņiem risināt drošības problēmas, tostarp robežu drošību, nelegālo migrāciju un terorismu. Pamatojoties uz Mauritānijas lūgumiem, mēs koncentrēsim savu atbalstu uz vairākām galvenajām jomām, piemēram, speciālajām operācijām, jūras drošību un izlūkošana. Mūsdienu izaicinājumi ir pārāk lieli, lai kāda nācija vai organizācija stātos tiem pretī vienatnē. Stāvot kopā ar saviem partneriem, mēs esam stiprāki un drošāki. Mēs varam labāk aizsargāt savus cilvēkus, vērtības un savu dzīvesveidu,” viņš teica.

Dalies ar šo ziņu