“Stars and Stripes”: kādas Rietumu pretgaisa aizsardzības sistēmas aizsargā Ukrainas gaisa telpu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Stars and Stripes
Ukraiņu pretgaisa aizsardzības sistēmu notriektā krievu okupantu raķete
Foto: Ukraiņu pretgaisa aizsardzības sistēmu notriektā krievu okupantu raķete Foto: AP/Scanpix

Gaisa aizsardzības sistēmas ir ļoti svarīgas Ukrainai, jo Krievija regulāri bombardē kritiski svarīgo infrastruktūru un civilos mērķus. Nesen ASV piegādātā pretgaisa aizsardzības sistēma "Patriot" notrieca pret Kijivu izšautās krievu raķetes, , tostarp modernākās krievu okupantu hiperskaņas raķetes "Kinzhal", kas iepriekš, kā apgalvo agresorvalsts oficiālā propaganda, bija “neiznīcināmas”.

"Patriot" ir tikai viena no vairākām sistēmām, ko Rietumu sabiedrotie ir nosūtījuši Ukrainai, kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma pagājušajā gadā, lai palīdzētu nostiprināt Ukrainas gaisa telpas aizsardzību. Šīs sistēmas veido dažādu spēju un tehnoloģiju kopumu, kas ir ļoti svarīgs, lai aizsargātu debesis no raķetēm, iznīcinātājiem un Irānā ražotajiem bezpilota lidaparātiem.

Taču saskaņā ar februārī un martā nopludinātajiem ASV izlūkošanas dokumentiem pretgaisa aizsardzības sistēmu un to munīcijas piegāde rada problēmu, jo Ukraina izlieto savus ierobežotos krājumus, lai spētu tikt galā ar pastāvīgajiem uzbrukumiem. Dokumenti brīdināja, ka Kijivai draud izsīkt visizplatītākās padomju laika sistēmas, liekot Ukrainas pretgaisa aizsardzības vienību komandieriem izvēlēties, kurus mērķus  notriekt un kurus nē.

Eksperti ir norādījuši, ka šī dinamika uzsver raksturīgo problēmu: pretgaisa aizsardzība ir sarežģīts uzdevums, kurā tiek izmantoti dārgi un ierobežoti resursi. Lai risinātu šo problēmu, Rietumi ir palielinājuši savas saistības pret Ukrainu, nosūtot plašu aprīkojuma klāstu, sākot no salīdzinoši vienkāršiem transportlīdzekļiem uz kuriem uzstādīti zenītlielgabali, līdz pat pasaulē modernākajām pretraķešu aizsardzības sistēmām, kādas var piedāvāt ASV.

ASV militārās nozares medijs "Stars and Stripes" ir izpētījis, kādas pretgaisa aizsardzības sistēmas Ukrainai ir piegādājušas Rietumvalstis  un ko tās spēj izdarīt pret Krievijas gaisa uzbrukumiem.

 

Pretraķešu un pretgaisa aizsardzības sistēma "Patriot"

"Patriot" ir vismodernākā ASV armijas pretgaisa aizsardzības sistēma, kuras darbības rādiuss atkarībā no apdraudējuma svārstās no  aptuveni 30 līdz 160 kilometriem. Tā tika izstrādāta kā pretgaisa aizsardzības sistēma, bet jaunākās "Patriot" versijas var iznīcināt arī ballistiskās un spārnotās raķetes, kā arī bezpilota lidaparātus.

Līdzās raķetēm "Patriot" baterijā ietilpst arī radari un vadības stacijas, kas ļauj identificēt, izsekot un mērķēt uz ienaidnieka ieročiem.

Image
ASV armijas pretgaisa aizsardzības sistēma "Patriot"
ASV armijas pretgaisa aizsardzības sistēma "Patriot" Foto: Reuters/Scanpix

Divu Ukrainas "Patriot" sistēmu atrašanās vietas ir cieši turētas noslēpumā, taču viena no tām, kas nesen tika izmantota raķešu notriekšanai, atrodas Kijivā vai tās apkārtnē, kā norāda ASV aizsardzības amatpersona.

Katra "Patriot" raķete maksā aptuveni 4 miljonus ASV dolāru, kas apgrūtina katra lēmuma pieņemšanu par to izšaušanu. Ukrainas amatpersonas ir teikušas, ka viena no Krievijas stratēģijām ir mēģināt izsmelt pretgaisa aizsardzības sistēmu krājumus, piesātinot debesis ar mērķiem, no kuriem daži ir maldinājumi (viltus raķetes).

 

"NASAMS" vidējās darbības pretgaisa aizsardzības sistēma

NASAMS komplekss (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems) ietver komandpunktu, sensorus, radaru sistēmu un munīciju, ko var izšaut no atsevišķa moduļa vai konteineru sistēmas, kas uzmontēta uz smagās kravas mašīnas. Šī ir pretgaisa aizsardzības sistēma tiek izmantota arī Baltā nama aizsardzībai.

Tās radars var atklāt draudus aptuveni 130 kilometru attālumā atkarībā no mainīgajiem faktoriem, tostarp laika apstākļiem, mērķa lieluma un augstuma.

Image
"NASAMS" pretgaisa aizsardzības sistēmas komplekss
"NASAMS" pretgaisa aizsardzības sistēmas komplekss Foto: Reuters/Scanpix

"NASAMS" izmanto tāda paša veida raķetes, kādas parasti izmanto Rietumu iznīcinātāji, tāpēc šo ieroču krājumi ir lētāki un plašāk pieejami nekā cenu ziņā dārgākās "Patriot" pārtvērējraķetes.

 

"IRIS-T" sistēma

Vācijas "IRIS-T" sistēma pē saviem tehniskajiem raksturlielumiem ir līdzīga "NASAMS". Tā ir nedaudz mazāk attīstīta nekā "Patriot" sistēma, bet ir konfigurēta tā, lai izmantotu raķetes, kas sākotnēji bija paredzētas iznīcinātājlidmašīnām.

Image
Vācijas pretgaisa aizsardzības sistēma "IRIS-T"
Vācijas pretgaisa aizsardzības sistēma "IRIS-T" Foto: Reuters/Scanpix

Šai raķetei ir vidējs darbības rādiuss - aptuveni 30 kilometru, un tā ir pierādījusi savu efektivitāti pret Krievijas spārnotājam raķetēm, sacīja Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra pretraķešu aizsardzības projekta direktora vietnieks Ians Viljamss. "Problēma ar "IRIS-T" ir tās sagāde," piebilda I. Viljamss. "Vācija ir apsolījusi vairāk, bet tās joprojām tiek ražotas," viņš teica.

 

"Hawk"

Sistēma "Hawk" ir "Patriot" priekštece. Dažas versijas ir līdz pat 50 gadus vecas.

Image
"Hawk" pretgaisa aizsardzības sistēma
"Hawk" pretgaisa aizsardzības sistēma Foto: International Defence Analysis/Twitter

ASV šo sistēmu vairs neizmanto, bet daudzi ASV sabiedrotie joprojām  ekspluatē "Hawk", tostarp Spānija, kas šo sistēmu ir nosūtījusi Ukrainai. Amerikas Savienotās Valstis ir izņēmušas vairākas "Hawk" sistēmas no noliktavām, lai nosūtītu uz Ukrainu. Lai gan šī sistēma ir vecāka par citām, kas ir Ukrainas rīcībā, tā var būt noderīga pret dažām zemākas kvalitātes Krievijas raķetēm.

 

Zenītlielgabalu sistēmas

Lai gan zenītlielgabaliem, kuri uzstādīti uz dažāda veida transporta platformām ir daudz mazāks darbības rādiuss nekā citām pretgaisa aizsardzības sistēmām, to munīcija ir vieglāk pieejama un lētāka. Tā ir vienkāršāka sistēma, ko var viegli apkalpot karavīri, kuriem tikai jāatrod mērķis un pa to jāizšauj.

Image
Vācijas pašgājēja pretgaisa aizsardzības sistēmas "Gepard"
Vācijas pašgājēja pretgaisa aizsardzības sistēmas "Gepard" Foto: OSINTtechnical/Twitter

Tās ir bijušas visnoderīgākās ieroču sistēmas, pārtverot Irānā ražotus dronus, kurus Krievija ir izmantojusi Ukrainas pilsētu apšaudēs. "Šīs ieroču sistēmas ir bijušas patiešām labas, palīdzot ukraiņiem saglabāt pārtveršanas spējas," teica I. Viljamss.  Šo sistēmu izmantošana līdztekus modernākām pretgaisa aizsardzības sistēmām deva iespējukomandieriem saglabāt sarežģītākas un dārgākas sistēmas lielāku draudu novēršanai, piemēram, lietojot tās pret lidmašīnām un ienākošajām pretinieka raķetēm.

Pagājušajā mēnesī Pentagons paziņoja, ka nodrošinās deviņas šādas mobilās lielgabalu sistēmas, kuru bruņojumā  ir 30mm lielgabali, un ar lāzera staru vadāmās raķetes Amatpersonas apgalvo, ka šīs sistēmas ir paredzētas izmantošanai pret bezpilota lidaparātiem.

Dalies ar šo ziņu