ASV amatpersona: Krievijas armija slepkavo ukraiņu gūstekņus

Konfliktu zonas
LETA/CNN
Krievijas okupācijas spēku karavīrs Mariupolē, Ukrainā/Foto: AFP/Scanpix
Foto: Krievijas okupācijas spēku karavīrs Mariupolē, Ukrainā/Foto: AFP/Scanpix

ASV rīcībā ir ticama informācija, ka Krievijas armijas vienība netālu no Doneckas nogalinājusi ukraiņus, kuri mēģināja padoties, trešdien ANO paziņojusi ASV sūtne globālo krimināltiesību jautājumos Beta Van Saka.

"Mūsu rīcībā ir ticama informācija, ka Krievijas armijas vienība, kas darbojas Doneckas tuvumā, nogalināja ukraiņus, kuri mēģināja padoties, nevis ņēma tos gūstā," pavēstīja Van Saka.

"Ja tā ir taisnība, tad pārkāpts kara tiesību pamatprincips - aizliegums nogalināt civiliedzīvotājus un kombatantus, kuri kļuvuši rīcībnespējīgi padošanās, ievainojuma vai citu iemeslu dēļ," noradīja sūtne.

Ka pavēstīja Van Saka, ASV rīcībā arī ir ticama informācija, ka Ukrainā nogalināti cilvēki, kuriem rokas bijušas sasietas, atrasti mirušie ar spīdzināšanas pazīmēm, notikusi seksuāla vardarbība pret sievietēm un meitenēm.

"Šie attēli un ziņojumi liecina, ka zvērības nav atsevišķu rupju vienību vai personu rezultāts; tie drīzāk atklāj ļoti satraucošu sistemātisku ļaunprātību modeli visās jomās, kur ir iesaistīti Krievijas karaspēks," piebilda Van Saka.

Viņa uzsvēra, ka tie, kas veic šos noziegumus un dod rīkojumus tos veikt, ir jāsauc pie atbildības, un pierādījumu skaits ar katru dienu pieaug.

Van Saka uzsvēra, ka ASV vēstījums Krievijas armijai un politiskajiem līderiem ir vienkāršs - pasaule jūs vēro un jūs tiksiet saukti pie atbildības.

"ASV atbalsta virkni starptautisku izmeklēšanu par zvērībām Ukrainā. Tostarp tās, ko veic Starptautiskā Krimināltiesa, ANO un Eiropas Drošības un sadarbības organizācija," norādīja Van Saka.

Dalies ar šo ziņu