Krievijas izraisītā kara apskats – 27. aprīlis

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Kara postījumi Ukrainā
Foto: Kara postījumi Ukrainā Foto: Tryxa/Twitter

Krievijas spēki ir panākuši nelielus panākumus Izjumā un gar kontaktlīniju Ukrainas austrumos. Pēdējās 24 stundās Krievijas spēki ieņēma vairākas mazas pilsētas uz rietumiem no Izjumas. Lai gan šī virzīšanās līnija attālina Krievijas spēkus no to galvenā mērķa Doņeckas un Luhanskas apgabala, tie, visticamāk, plāno aplenkt Ukrainas aizsardzības pozīcijas uz Barvinkovas un Slovjanskas lielceļiem. Krievijas pieaugošā artilērijas līdzekļu koncentrācija, visticamāk, ļauj veikt šos taktiskos panākumus. Krievijas spēki metodiski virzās uz priekšu vairākos sektoros, bet nav panākuši ievērojamus izrāvienus. Krievijas spēku spēja aplenkt lielas Ukrainas spēku grupas joprojām ir apšaubāma, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Kremlis turpināja gatavoties iespējamam viltus karoga raķešu uzbrukumam Moldovas Piedņestras teritorijai, ko nelikumīgi okupējuši Krievijas spēki. Krievijas pilnvarotās personas Piedņestrā nepatiesi apgalvoja, ka Ukrainas spēki gatavojas uzbrukt Piedņestrai, un Ukrainas izlūkdienesti ziņoja, ka Krievijas spēki gatavojas veikt raķešu triecienu Piedņestrai un vainot Ukrainu. Pēdējās 24 stundās Krievijas un Piedņestras spēki arī palielināja gatavību iespējamām operācijām. Krievija, iespējams, plāno iesaistīt Piedņestru karā Ukrainā, lai izmantotu Piedņestras ierobežotos rezerves spēkus vai lai no Piedņestras teritorijas veiktu uzbrukumus un apšaudītu Ukrainu. Alternatīvi Kremlis var censties destabilizēt pašu Moldovu, lai palielinātu spriedzi Moldovā un kaimiņos esošajā Rumānijā, tādējādi izdarītu papildu spiedienu uz NATO.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 27. aprīlis
Krievijas izraisītā kara situācija – 27. aprīlis George Barros, Kateryna Stepanenko and Thomas Bergeron/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Krievijas spēki pastiprina "filtrēšanas pasākumus" okupētajās teritorijās un nolaupa Ukrainas pilsoņus, kurus, iespējams, izmantos turpmākai gūstekņu apmaiņai. Ukrainas Galvenā izlūkošanas pārvalde (GUR) 27. aprīlī ziņoja, ka Krievijas spēki veic plaša mēroga "filtrēšanas pasākumus" Harkivas, Zaporižjes, Hersonas, Nikolajevas, Luhanskas un Doņeckas apgabalā. "Filtrēšanas" mērķis ir pratināšanai, spīdzināšanai, lai nāvessoda izpildei izraudzītos jaunākus vecuma vīriešus, bijušās militārpersonas un tiesībaizsardzības iestāžu darbiniekus, kā arī proukraiņu aktīvistus. GUR ziņoja, ka Krievijas spēki papildus nosūta ukraiņu ķīlniekus uz Krimu, lai "papildinātu apmaiņas fondu", cenšoties turpmākās gūstekņu apmaiņās apmainīt ukraiņu civiliedzīvotājus pret Krievijas militārajiem gūstekņiem. GUR papildus izteica pieņēmumu, ka Krievijas spēki, iespējams, gatavojas izmantot Ukrainas civiliedzīvotājus, lai 9. maija Uzvaras dienas svinībās attēlotu karagūstekņus, norādot, ka Krievijas spēki 2014. gadā veica līdzīgus propagandas pasākumus Doņeckā.

Ukrainas spēki 27. aprīlī, visticamāk, veica dronu vai, iespējams, raķešu triecienus Krievijas loģistikas centriem Belgorodā un Voroņežā. Krievijas avoti un sociālie mediji ziņoja par vairākiem sprādzieniem 27. aprīļa sākumā, kurus Ukrainas prezidenta padomnieks Mihails Podoļjaks vēlāk apstiprināja kā Ukrainas triecienus, norādot, ka Krievijas pilsētas nevar "nosēdēt" iebrukumā Ukrainā un Belgorodas-Voroņežas noliktavu atbruņošana ir dabisks process. Ukrainas spēki, visticamāk, veiks turpmākus pārrobežu triecienus, lai traucētu Krievijas loģistiku, ko Kremlis, visticamāk, nepatiesi pasniegs kā eskalāciju vai kaut kāda veida kara noziegumu.

Krievijas spēki 27. aprīlī turpināja sauszemes un gaisa uzbrukumus Ukrainas aizstāvjiem Mariupoles tēraudlietuvē "Azovstaļ". Ukrainas bruņotie spēki ziņoja, ka Krievijas spēki turpināja veikt gaisa uzlidojumus pret Ukrainas aizstāvjiem izmantojot arī bumbvedēju "Tu-22M3". Mariupoles mēra padomnieks Petro Andrjuščenko un Ukrainas 36. jūras kājnieku brigādes komandieris atsevišķi ziņoja, ka Krievijas spēki turpināja sauszemes uzbrukumus uzņēmumam un ka Ukrainas spēkiem trūkst pārtikas, ūdens un munīcijas.

Krievijas spēki pastiprina arī okupācijas un "filtrēšanas" pasākumus Mariupolē, lai nostiprinātu kontroli pār pilsētu un pārvērstu to par propagandas uzvaru. Ukrainas Galvenā izlūkošanas pārvalde (GUR) ziņoja, ka 28. aprīlī Kremlim lojālajiem medijiem, tostarp ārvalstu žurnālistiem, Mariupolē tiks rīkota preses tūre ar viltotām liecinieku liecībām par kaujas gaitu. P. Andruščenko atsevišķi ziņoja, ka Krievijas okupācijas spēki arvien vairāk ierobežo civiliedzīvotāju pārvietošanos Mariupolē un "ķeras pie fiziskas piespiešanas un šantāžas", lai piespiestu Ukrainas pilsoņus strādāt okupācijas režīma labā.

Krievijas spēki 27. aprīlī veica nelielus uzbrukumus Severodoņeckas, Rubižņas un Popasnas apkārtnē un turpināja apšaudīt visu frontes līniju. Ukrainas ģenerālštābs apstiprināja, ka Krievijas spēki ieņēma Novotoškirsku, nelielu pilsētiņu 25 km uz dienvidiem no Severodoņeckas. Krievijas spēki, kas virzījās uz dienvidiem no Svatove apgabala (uz rietumiem no Rubižņas), papildus ieņēma arī Zarične pilsētu. Ukrainas spēki atvairīja vairākus Krievijas uzbrukumus Avdījivkā.

27. aprīlī Krievijas spēki Izjumā turpināja uzbrukumus. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Ukrainas spēki atvairīja Krievijas uzbrukumus pie Nova Dmitrivkas, Barvinkoves virzienā, un atvairīja neprecizētus uzbrukumus Slovjanskas virzienā. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Barvinkoves frontē darbojas Krievijas 1. gvardes tanku armijas, 20. apvienotās armijas, 35. apvienotās armijas un 68. armijas korpusa elementi. Divas bataljona taktiskās grupas (BTG) no 76. gaisa desanta divīzijas, kas tika smagi bojāta kaujās uz ziemeļrietumiem no Kijivas, 27. aprīlī no Belgorodas, Krievijā, tika izvietotas uz Izjumas frontes līnijām. Ukrainas Aizsardzības ministrija papildus ziņoja, ka divas ballistisko raķešu "Iskander-M" baterijas, iespējams, daļēji no 20. apvienotās armijas 448. raķešu brigādes, 27. aprīlī no neprecizētas vietas tika izvietotas Belgorodas apgabalā.

Krievijas spēki 27. aprīlī turpināja daļēji aplenkt Harkivu un apšaudīt civilo infrastruktūru visā apgabalā..

Krievijas spēki turpināja apšaudīt visu kontaktlīniju gar dienvidu asi un nostiprināt priekšējās pozīcijas, gatavojoties iespējamai uzbrukuma operāciju atsākšanai virzienā uz Nikolajevu. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki aktīvi veic gaisa izlūkošanu, iespējams, gatavojoties uzbrukuma operācijām. Nikolajevas virzienā turpinājās vietējas kaujas, Krievijas spēkiem veicot neveiksmīgus uzbrukumus Tavrijskas un Novij Zorjas virzienā, bet Ukrainas spēki, kā ziņots, atguva Široku, Novopetrivku un Ļubino. Krievijas spēki, visticamāk, mēģina sakopot spēkus, lai tuvākajās dienās uzsāktu plašāka mēroga uzbrukuma operācijas un ieņemtu visu Hersonas apgabalu, taču sekmīgi ukraiņu pretuzbrukumi, visticamāk, aizkavē un traucē Krievijas operācijas.

Krievijas okupācijas spēki turpināja gatavoties paziņot par "Hersonas Tautas Republikas" (KNR) izveidi plašas ukraiņu pretestības apstākļos. Ukrainas ģenerālštābs 27. aprīlī ziņoja, ka Krievijas spēki drukā vēlēšanu zīmes un veic "referenduma" tautas skaitīšanu, kā arī neļauj civiliedzīvotājiem pamest okupētās teritorijas. Vairāki Ukrainas valdības avoti ziņoja, ka Krievijas spēki veic vairākus pasākumus, lai apspiestu iespējamo pretestību, tostarp 26. aprīlī Pivdenas operatīvā pavēlniecība ziņoja, ka Krievijas spēki ieceļ vietējās varas amatos kolaborantus. Vietējie sociālo mediju lietotāji papildus dalījās ar kadriem, kuros redzams plašs protesta pasākums Brīvības laukumā pret KNR izveidi.

Kremlis, visticamāk, ir iecerējis pēc DNR un LNR parauga Hersonā un citur izveidot vēl citas pastarpinātas valstis, lai nostiprinātu savu kontroli pār okupēto Ukrainas teritoriju - gan izveidojot okupācijas valdību, gan sarunās nepatiesi apgalvojot, ka teritoriju okupē "neatkarīgas" valstis, nevis Krievijas bruņotie spēki.

Krievijas spēki arī turpināja gatavoties iespējamam viltus karoga raķešu uzbrukumam Moldovas Piedņestras teritorijai, ko nelikumīgi okupējuši Krievijas spēki. Kremlis 27. aprīlī mobilizēja Piedņestras pilnvarotos spēkus, jo Krievijas valsts plašsaziņas līdzekļi sāka izvirzīt retoriskus nosacījumus iespējamai pašpasludinātās Piedņestras Moldovas Republikas (PMR) atzīšanai. Krievijas plašsaziņas līdzekļi arvien biežāk ziņo, ka Piedņestrai var būt nepieciešams "aizsargāt republikas intereses", pasludinot neatkarību, tādējādi atkārtojot Kremļa izteikumus, ko tas izmantoja pirms DNR un LNR atzīšanas februāra vidū. Ukrainas Pivdenas operatīvā pavēlniecība apgalvoja, ka Krievijas spēki gatavojas veikt viltus karoga raķešu triecienus Piedņestrā, lai apsūdzētu Ukrainu uzbrukumā neatzītajai republikai. Vietējās Piedņestras amatpersonas un plašsaziņas līdzekļi ziņoja par neapstiprinātiem apšaudes gadījumiem un vairākiem incidentiem, kad Piedņestru šķērsojuši Ukrainas bezpilota lidaparāti. ISW nevar neatkarīgi apstiprināt šos apgalvojumus. 27. aprīlī Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Piedņestra izsludinājusi "sarkano apdraudējuma līmeni", palielinājusi savu spēku gatavību un pastiprinājusi kontrolpunktu drošību.

Dalies ar šo ziņu