“Sargs.lv” pēta: kādus ieročus un bruņojumu no sabiedrotajiem saņem Ukraina

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Mezha/cbc.com/The Kyiv Independent/oryxspioenkop.com/Defense News/U.S. Department of Defense
Austrālijas valdības dāvāto bruņutransportieri "Bushmaster" iekrauj kravas lidmašīnā "Antonov AN-124"
Foto: Austrālijas valdības dāvāto bruņutransportieri "Bushmaster" iekrauj kravas lidmašīnā "Antonov AN-124" Foto: Austrālijas Aizsardzības departaments/Jesse Kane

Turpinoties Krievijas nelikumīgajam iebrukumam Ukrainā jau vairāk nekā divus mēnešus, Ukrainu atbalstošās Rietumvalstis, sev izvirzījušas jaunu mērķi – nodrošināt Ukrainas uzvaru karā ar agresorvalsti, kā arī novājināt Krieviju līdz tādam stāvoklim, lai tā tuvāko desmitgažu laikā nebūtu spējīga atkārtot nevienu līdzīgu militāri politisku avantūru.  Lai to nodrošinātu, pēc ilgiem oficiālās Kijivas lūgumiem Rietumvalstis beidzot sākušas Ukrainas bruņoto spēku rīcībā nodot smagos ieročus, kas Ukrainas aizstāvjiem nepieciešami sekmīgai pāriešanai pretuzbrukumā, pilnībā atbrīvojot savas valsts teritoriju. Izmantojot publiski pieejamos avotus, “Sargs.lv” nolēma apkopot, kādi ieroči šobrīd nonākuši Ukrainas aizstāvju rīcībā un kas tiem vēl tiek solīts.  

Kopumā ASV un sabiedrotās valstis Ukrainai ir nodevusi dažāda veida palīdzību vairāk nekā 5 miljardu dolāru vērtībā. Aptuveni 3,7 miljardu dolāru lielu palīdzību ir sniegusi ASV.

Ukraina ir saņēmusi vairākas “M777” haubices no ASV, Kanādas un Austrālijas. Tiek ziņots, ka Kanāda ir nosūtījusi četras šādas sistēmas, ASV – 90. Arī Austrālija nolēmusi Ukrainai nosūtīt neprecizētu daudzumu “M777” haubiču, kuras pēc sociālo mediju tīklā “Twitter” publicētajiem attēliem, jau ir ceļā uz Ukrainu.

ASV valsts sekretāra vietniece politiskajos jautājumos Viktorija Nulanda paziņoja, ka jau ir uzsākta vairāku raķešu palaišanas iekārtu piegāde.

Intervijā Ukrainas laikrakstam "Pravda" Viktorija Nolanda minēja, ka ASV jau ir sākušas piegādāt Ukrainai daudzkārtējās raķešu palaišanas iekārtas (MLRS) un sadarbojas ar citām NATO sabiedrotajām valstīm, lai piegādātu Ukrainai vairāk šādu sistēmu.

ASV līdz šim Ukrainai ir sniegusi militāro palīdzību gandrīz četru miljardu dolāru vērtībā. Jaunākajā ASV 800 miljonus dolāru vērtajā paketē ir iekļautas 18 155 mm haubices un 40 000 artilērijas šāviņu, desmit “AN/TPQ-36” pretartilērijas radari, divi “AN/MPQ-64 Sentinel” gaisa novērošanas radari, 300 “Switchblade” bezpilota droni, 500 raķetes “Javelin”, 200 bruņutransportieri “M113”, 100 bruņoti augstas mobilitātes daudzfunkcionāli transportlīdzekļi, 11 helikopteri “Mi-17”, kas iepriekš bija domāti Afganistānas nacionālajai armijai, bezpilota piekrastes aizsardzības kuģi un dažāda veida kājnieku ieroči un mīnas.

Papildus sadarbībā ar ASV vairākas sabiedroto valstis Ukrainai ir nodevušas dažādas detaļas “MiG-29” iznīcinātājiem, kas ir ļāvis papildināt gaisa floti un šobrīd, pēc ASV amatpersonu teiktā, ukraiņiem ir vairāk “MiG-29” iznīcinātāju nekā pirms kara. ASV amatpersonas arī noraidīja izskanējušās baumas, ka Ukraina ir saņēmusi gatavus iznīcinātājus no sabiedrotajām valstīm. Ukraiņi saņēma detaļas, kas ļāva salabot neejošos un kaujās bojātos iznīcinātājus.

Čehija uzreiz pēc kaujas bruņumašīnu "BMP-1" un "T-72М" tanku nogādāšanas Ukrainā papildus piegādāja vairāk nekā divdesmit 152mm haubices "DANA" un vairāk nekā divdesmit raķešu sistēmas "RM-70". Pirms gada Ukraina centās iegādāties 26 haubices "DANA-M2", taču pēc cenu skandāla līgums tika apturēts. Tajā pašā laikā, spriežot pēc publicētajiem video "Twitter" kontā "Ukraine Weapons Tracker", haubices "DANA" jau atrodas Ukrainā.

 

“The Kyiv Independent” ziņo, ka šobrīd notiek arī pārrunas ar Slovākiju par pašgājējhaubicu “Zuzana-2” iegādi, taču plašāka informācija par ieroču daudzumu un piegādes laiku nav zināma.

Polijas premjerministrs ir apstiprinājis, ka Polija ir piegādājusi Ukrainai savus padomju ražojuma tankus "T-72". Paziņojums nāca neilgi pēc tam, kad Boriss Džonsons atklāja plānus piegādāt Polijai neizpaužamu skaitu "Challenger 2" tanku, lai "papildinātu" tās armijas operatīvās vajadzības.

"Mēs esam saņēmuši trūkumu aizpildītājus," intervijā vietējam ziņu kanālam "Polsat News" sacīja Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis. "Šodien mūsu ieroči tiek izmantoti, lai aizstāvētu mūsu neatkarību 500 kilometrus no Polijas robežas."

Jautāts par to, cik daudz T-72 tika piegādāti Ukrainas bruņotajiem spēkiem, M. Moraveckis atbildēja, ka "kad pienāks laiks, mēs sniegsim šo" informāciju.

Nīderlande bija viena no pirmajām Eiropas valstīm, kas apsolīja ievērojamu militāro palīdzību Ukrainai, pirms Krievija 24. februārī sāka iebrukumu Ukrainā. Šo palīdzību veidoja divi "Thales Squire" novērošanas radari, pieci "AN/TPQ-36 Firefinder" ieroču atrašanās vietas noteikšanas radari, divi autonomie zemūdens transportlīdzekļi "SeaFox" mīnu meklēšanai.

Pēc iebrukuma sākuma ātri tika izsludināta papildu palīdzības pakete, kas ietvēra 50 "Stinger" palaišanas iekārtas ar 200 raķetēm un 50 "Panzerfaust 3" prettanku ieročus kopā ar 400 raķetēm. Nedaudz vēlāk Nīderlandes aizsardzības ministrs paziņoja, ka tā vairs nesniegs sīkāku informāciju par ieroču piegādēm Ukrainai, lai nodrošinātu operatīvo drošību.

Šobrīd ir zināms, ka Nīderlande plāno Ukrainai piegādāt ne tikai kājnieku bruņutehniku, bet arī vairākas ļoti modernas 155mm "Panzerhaubitze 2000NL" pašgājējhaubices. Saskaņā ar ierosināto vienošanos Nīderlande piegādātu vairākas haubices, savukārt Vācija apmācītu Ukrainas karavīrus tās izmantošanā, kā arī nodrošinātu nepieciešamo munīciju.

Image
“Panzerhaubitze 2000NL” haubice
“Panzerhaubitze 2000NL” haubice Foto: oryxspioenkop.com

Kanāda, Francija un ASV nesen ir vienojušās apbruņot ukraiņus ar modernām velkamām vai uz kravas automašīnām uzstādāmām haubiču artilērijas sistēmām. Ukrainas Aizsardzības ministrija pirmdien paziņoja, ka tā jau saņem 155mm haubices no ASV un citiem partneriem.

Līdztekus centieniem uzlabot artilērijas kaujas spējas Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Voless izklāstīja britu militāro piegāžu apjomu Ukrainai. Sarakstā ir iekļautas 5361 prettanku raķetes, 200 "Javelin" raķetes, bruņoti loģistikas transportlīdzekļi, nakts redzamības iekārtas un pretgaisa raķetes. Valsts kase ir piekritusi apmaksāt rēķinu par Ukrainai nosūtīto ieroču nomaiņu un ka jau notiek Lielbritānijas bruņoto spēku ieroču krājumu atjaunošana. Šobrīd arī tiek apspriestas iespējas par “AS90” haubiču nodošanu Ukrainai.

Vācijas valdība nosūtīs Ukrainai aptuveni 50 "Gepard" pretgaisa aizsardzības sistēmas, lai palīdzētu Ukrainai atvairīt Krievijas uzbrukumus, konferencē Ramšteinā paziņoja Vācijas un ASV amatpersonas. Šīs "Krauss-Maffei Wegmann" ražotās ierīces vairs nav Vācijas bruņoto spēku rīcībā, taču ražotājs ir saglabājis vairākas no tām savos krājumos.

Image
"Gepard" pretgaisa aizsardzības sistēma
"Gepard" pretgaisa aizsardzības sistēma Foto: OSINTtechnical/Twitter

Saskaņā ar Vācijas laikraksta "Welt" informāciju Vācijas aizsardzības uzņēmums "Rheinmetall" ir lūdzis atļauju eksportēt uz Ukrainu 88 smagos kaujas tankus "Leopard 1A5", kā arī 100 vieglos tankus "Marder", savukārt "Krauss-Maffei Wegmann" vēlas piegādāt arī 100 "Panzerhaubitze 2000" modeļa artilērijas vienības. Valdības preses pārstāvis pirmdien žurnālistiem sacīja, ka lēmums par šādiem eksporta pieprasījumiem tiks vēl lemts.

Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīdas Anušausks ir paziņojis, ka Lietuva ir nosūtījusi Ukrainai smagos mīnmetējus vairāku desmitu miljonu eiro vērtībā.

"Mēs esam nosūtījuši Ukrainai smagos mīnmetējus kā palīdzību," aģentūrai “BNS” sacīja A. Anušausks. "Es nenosaukšu skaitu, bet mēs esam nodevuši diezgan daudz šādu mīnmetēju."

Pēc ministra teiktā, Lietuva jau nosūtījusi Ukrainai ne tikai raķešu sistēmas "Stinger", bet arī citus prettanku un pretgaisa ieročus, munīciju, granātas, ložmetējus , sakaru iekārtas u.c. palīdzību.

Nesen Igaunija nosūtīja Ukrainai prettanku raķetes, haubices "D-30", prettanku mīnas, prettanku lielgabalus, automātiskos ieročus, munīciju, granātmetējus, rokas granātas vairāk nekā 220 miljonu eiro vērtībā.

Arī Latvijas Aizsardzības ministrija ir paziņojusi, ka ir sniegusi palīdzību Ukrainai, piegādājot Kijivai militāro ekipējumu un ieročus vairāk nekā 200 miljonu eiro vērtībā. Ukrainai tika nosūtīts individuālais ekipējums, sausās uzturdevas, individuālie ieroči, munīcija, prettanku ieroči, pārnēsājamie pretgaisa raķešu kompleksi "Stinger".

Dalies ar šo ziņu