Dž. Baidens izsludina papildu 800 miljonu ASV dolāru vērtu palīdzības paketi Ukrainai

Konfliktu zonas (Papildināts)
Sargs.lv/ AP/Stars and Stripes/LETA/AFP
ASV artilēristi Polijā
Foto: EPA/Scanpix

ASV prezidents Džo Baidens gatavojas izsludinājis jaunu 800 miljonu ASV dolāru vērtu militārās palīdzības paketi Ukrainai, lai dotu iespējas šai valstij efektīvāk cīnīties ar Krievijas agresiju.

"Šī pakete ietver smagās artilērijas ieročus, desmitiem haubiču un 144 000 munīcijas vienības, kas nepieciešamas šīm haubicēm. Tā ietver arī taktiskos dronus," paziņoja Baidens.

ASV Prezidents norādīja, ka šie ieroči palīdzēs Ukrainai cīņā pret Krievijas karaspēku Donbasā.

Šonedēļ par smagās artilērijas nosūtīšanu uz Ukrainu paziņoja Kanādas premjers Džastins Trudo. Arī Nīderlandes premjerministrs Marks Rute paziņoja, ka gatavojas Ukrainai nosūtīt smago bruņojumu, tostarp bruņumašīnas.

Tikmēr ASV aizsardzības izdevums “Stars and Stripes” vēsta, ka ASV instruktoru vadībā kādā vārdā nenosauktā Eiropas valstī jau sākusies Ukrainas artilēristu sagatavošana darbam ar ASV piegādātajām 155 milimetru haubicēm.

Kāda augsta ASV aizsardzības amatpersona sacīja, ka kādā Eiropas valstī ārpus Ukrainas ir sākusies Ukrainas personāla apmācība uz amerikāņu 155 milimetru haubicēm. Apmācības varētu aizņemt apmēram nedēļu. Pēcāk ASV instruktoru apmācītie Ukrainas karavīri darbā ar šiem ieročiem spēs apmācīt arī citus Ukrainas bruņoto spēku karavīrus.

 Kā vēsta “Stars and Stripes”, pirmās 155 milimetru haubices no iepriekšējās 800 miljonu ASV dolāru militārās palīdzības paketes Ukrainai, jau ir ievestas Eiropā.

Kopumā Ukrainai bija plānots nodot 18 haubices un 40000 šāviņu. Tiesa, pagaidām nav konkretizēts – kāda veida ieročus ASV sūta Ukrainai – haubices M777 vai arī ieroča vecākos analogus – haubices M198.

Lai gan abu ASV piegādāto ieroču kalibrs ir nedaudz lielāks nekā Ukrainas lietotajām padomju laika “MSTA-B” 152 milimetru haubicēm, to pamata īpašības ir visai līdzīgas.

Abas haubices (M777 un M198) minūtes laikā spēj izšaut četrus lādiņus.

Dalies ar šo ziņu