Krievijas izraisītā kara apskats – 20. aprīlis

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Ukrainas pilsēta pēc krievu okupantu uzbrukuma atvairīšanas
Foto: Ukrainas pilsēta pēc krievu okupantu uzbrukuma atvairīšanas Foto: Maks Levin

Krievijas spēki guva nelielus panākumus notiekošajā ofensīvā Ukrainas austrumos, ieņemot vairākas nelielas pilsētas un virzoties uz galvenajām pilsētām Rubižņu un Popasnu. Krievijas spēki turpināja lielus uzbrukumus ar spēcīgu gaisa un artilērijas atbalstu. Krievijas spēki nav panākuši nekādus būtiskus izrāvienus, kā arī nav parādījuši spējas veikt vairākus veiksmīgus vienlaicīgus uzbrukumus. Krievijas spēki turpina iegūt pārsvaru pār atlikušajiem Ukrainas aizstāvjiem Mariupolē "Azovstaļ" rūpnīcā un paziņoja par plāniem 9. maija Uzvaras dienas parādi rīkot pilsētā, kas nozīmē, ka Krievijas spēki līdz šim datumam centīsies izcīnīt uzvaru Mariupolē, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Krievijas spēki, iespējams, gatavojas iesaukt Ukrainas pilsoņus savā armijā, ņemot vērā pastāvīgās vervēšanas problēmas pašā Krievijā. Ukrainas Galvenā izlūkošanas pārvalde (GUR) 20. aprīlī ziņoja, ka Krievijas okupācijas spēki plāno rīkot pseidoreferendumus okupētajās Zaporižjes un Hersonas apgabalos, lai izsludinātu piespiedu mobilizāciju. Ir maz ticams, ka tie radīs nozīmīgu kaujas spēku. Drīzāk tas izprovocēs protestus un partizānu aktivitāšu pieaugumu pret Krievijas spēkiem šajos reģionos. GUR papildus ziņoja, ka Krievijas FSB veic tīrīšanu pašpasludinātajā Luhanskas republikas politiskajā vadībā, atriebjoties par nespēju sasniegt militāros mērķus kopš 24. februāra.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 20. aprīlis
Krievijas izraisītā kara situācija – 20. aprīlis George Barros, Kateryna Stepanenko and Thomas Bergeron/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

20. aprīlī Krievijas spēki guva nelielus panākumus uzbrukumos "Azovstaļ" tērauda rūpnīcai. Videoierakstos bija redzams, kā Krievijas jūras kājnieki un citas mehanizētās vienības cīnās rūpnīcas pievārtē. Krievijas lidmašīnas turpināja intensīvi uzbrukt rūpnīcai. Zīmīgi, ka 20. aprīlī DNR ieceltā Mariupoles okupācijas vara paziņoja, ka Krievijas un DNR spēki 9. maijā Mariupolē rīkos "Uzvaras dienas" parādi. 9. maijā Krievijas spēki var veikt sasteigtas un slikti organizētas ofensīvas darbības, lai atbrīvotu "Azovstaļ" pirms šī datuma.

Ģenerālštābs 20. aprīlī ziņoja, ka Krievijas spēki aktīvi cīnās Torske un Zeļena Doļina, divās pilsētās uz rietumiem no Krievijas pozīcijām Rubižņā. 20. aprīlī prokrieviskie avoti papildus apgalvoja, ka Krievijas spēki pārņēmuši kontroli pār Kreminnu un Stara Krasjankas pilsētām uz rietumiem no Rubižņas.

Krievijas spēki turpināja mēģinājumus virzīties uz Popasnu un, kā ziņots, ieņēma pilsētas dzīvojamos sektorus. 20. aprīlī kāds ukraiņu virsnieks un militārais blogeris publicēja attēlus ar, viņaprāt, mirušiem Lībijas algotņiem Popasnā. Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Danilovs ziņoja, ka Ukrainas spēki Popasnā nogalinājuši 20-25 Lībijas un Sīrijas algotņus. O. Danilovs paziņoja, ka, viņaprāt, Krievija frontē ir nosūtījusi tikai 300-500 Sīrijas un Lībijas algotņu. ISW nav novērojusi, ka būtu izvietotas saliedētas sīriešu vai lībiešu kaujinieku vienības, un šie kaujinieki, visticamāk, ir atsevišķi kaujinieki, kas darbojas "Vāgnera" grupas paspārnē. Krievijas spēki 20. aprīlī papildus veica neveiksmīgus uzbrukumus uz ziemeļiem Temirivkas un Huljapoles virzienā, iespējams, mēģinot sākt Ukrainas spēku ielenkšanu pie Doņeckas.

Krievijas spēki turpina izvietot pastiprinājumu Ukrainas austrumos un gatavojas turpmākām uzbrukuma darbībām. Ukrainas Ģenerālštābs 20. aprīlī ziņoja, ka Ukrainā no Krievijas ir izvietoti Krievijas 90. tanku divīzijas, 41. apvienotās armijas un 232. raķešu artilērijas brigādes elementi. 20. aprīlī Ģenerālštābs papildus ziņoja, ka Krievijas spēki veic maršrutu izlūkošanu, lai sagatavotos turpmākai ofensīvai rīcībai virzienā uz Limanu un Slovjansku (uz rietumiem no Severodoņeckas).

Krievijas spēki 20. aprīlī turpināja apšaudīt Harkivas apgabala teritorijas un daļēji bloķēja Harkivas pilsētu. Ukrainas Ģenerālštābs paziņoja, ka Krievijas spēki veica uzbrukumus uz dienvidiem un dienvidrietumiem no Izjumas ar daļējiem panākumiem, kas norāda uz lokālu progresu. Krievijas spēki turpina ciest zaudējumus šādu uzbrukumu mēģinājumu laikā Harkivas apgabalā. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka 3. motorizētās strēlnieku divīzijas 237. tanku pulka bataljona taktiskā grupa (BTG) smagu kaujas zaudējumu dēļ atkāpās no Harkovas apgabala atpakaļ uz savu pastāvīgo dislokācijas vietu Belgorodā, Krievijā.

Krievijas spēki uzbruka Ukrainas pozīcijām Oleksandrivkā, uz rietumiem no Hersonas pilsētas, un, iespējams, panāca nelielus panākumus. Krievijas spēki, visticamāk, veic lokālus uzbrukumus, lai mazinātu Ukrainas spiedienu uz Hersonas pilsētu, nevis atsāk lielas uzbrukuma operācijas virzienā uz Mikolajevu.

Dalies ar šo ziņu