Krievijas izraisītā kara apskats – 19. aprīlis

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Ukraiņu aizstāvji patruļas laikā
Foto: Ukraiņu aizstāvji patruļas laikā Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Krievijas spēki veica intensīvu artilērijas un gaisa bombardēšanu daudzās teritorijās gar frontes līniju no Izjumas līdz Nikolājevai, bet uzbrukuma operāciju uz zemes bija salīdzinoši maz. Krievijas spēki turpina saņemt personāla un ekipējuma papildinājumus, kā arī pilnveidot komandvadības un loģistikas spējas, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Krievi nav pilnībā radījuši apstākļus, kas liecinātu par plaša mēroga uzbrukuma operāciju tuvākajās dienās. Krieviem nav bijis pietiekami daudz laika, lai atjaunotu no kaujas par Kijivu atvilktos spēkus. Krievijas operāciju temps joprojām liek domāt, ka prezidents Vladimirs Putins pieprasa steidzamu ofensīvu, lai sasniegtu savus izvirzītos mērķus, iespējams, līdz "Uzvaras dienai" 9. maijā. Krievijas uzbrukuma sasteigtība, visticamāk, mazinās tā efektivitāti un var apdraudēt tā panākumus.

Krievijas sauszemes ofensīva pēdējās 24 stundās notika ap Izjumu, Kreminnu un no Doņeckas virzienā uz Avdījivku. Virzībā uz Kreminnu Krievijas karaspēks ir panācis progresu. Šāda mēroga aplenkšana, lai to pabeigtu, visticamāk, prasītu ievērojamu laiku un resursus. Pat ja krievi izveidotu aplenkumu, Ukrainas aizstāvji, visticamāk, spētu noturēties ievērojamu laiku un varētu spēt izlauzties no tā. Šādu operāciju koordinēšana ir sarežģīta un pārsniedz Krievijas armijas līdz šim konfliktā demonstrētās plānošanas un izpildes spējas.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 19. aprīlis
Krievijas izraisītā kara situācija – 19. aprīlis George Barros, Kateryna Stepanenko and Thomas Bergeron/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Ukrainas spēki turpina aizstāvēt daļu no "Azovstaļ" kompleksa Mariupolē, bet Krievijas amatpersonas un plašsaziņas līdzekļi pulcējas pilsētā un tās tuvumā, visticamāk, gatavojoties tuvākajās dienās pasludināt uzvaru neatkarīgi no tā, vai kaujas turpināsies vai nē.

Mariupoles mēra padomnieks Petro Andrjušenko paziņoja, ka Krievijas spēki pilsētas kreisā krasta rajonā netālu no rūpnīcas savākuši smago bruņojumu un tankus, bet turpina apšaudīt dzīvojamās ielas šajā rajonā. Krievijas spēki 18. aprīlī veica uzlidojumu rūpnīcas ziemeļu galā.

Krievijas Aizsardzības ministrija atkārtoti izvirzīja prasību "Azov" kaujiniekiem padoties, ko Mariupoles aizstāvji noraidīja. Ukrainas spēki saglabāja savas pozīcijas pie rūpnīcas un turpināja ierobežotas ielu kaujas Mariupoles centrā.

Krievijas spēki 19. aprīlī pastiprināja uzbrukuma operācijas Doņeckas un Luhanskas apgabalā. Krievijas artilērijas apšaude turpinājās Popasnā, Rubižņā, Ļisičanskā un Severodoņeckā. Ukrainas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka Krievijas spēki konsolidējas Advījivkas un Marinkas apkaimē. Prokrieviski noskaņoti avoti apgalvoja, ka Krievijas karaspēks iegājis Torskē, lai ielenktu Ukrainas pozīcijas Lizjačanskā, Severodoņeckā un Rubižņā, taču “ISW” nevar neatkarīgi pārbaudīt šo apgalvojumu.

Krievijas spēki 19. aprīlī turpināja apšaudīt apmetnes Harkivas apgabalā un uzturēja daļēju Harkivas pilsētas blokādi. Ukrainas Ģenerālštābs paziņoja, ka Krievijas karaspēks veica neveiksmīgu ofensīvu uz dienvidiem no Izjumas.

Krievijas spēki 19. aprīlī turpināja kaujas pie Oleksandrivkas, taču neguva būtiskas teritoriālas izmaiņas. 19. aprīlī Zaporižjes apgabala vadītājs Oleksandrs Starucks ziņoja, ka Krievijas vienības koncentrējas Polohā, Zaporižjes apgabala centrālajā daļā. Krievijas spēki, iespējams, plāno apturēt Ukrainas pretuzbrukumus šajā apgabalā vai arī plāno vērienīgāku virzību, lai sasniegtu N15 šoseju, kas ved uz austrumiem no Zaporižjes pilsētas.

Dalies ar šo ziņu