Mariupoles jūras kājnieku komandieris: Šīs varētu būt pēdējās dienas, ja ne stundas

Konfliktu zonas
LETA/AFP/UKRAINSKA PRAVDA
Ukrainas karavīrs patruļā uz militārās laivas "Dondass", kas pietauvojas Mariupolē, Azovas jūras ostā 2018. gada 27. novembrī
Foto: AFP/Scanpix

Mariupolē ielenkto jūras kājnieku komandieris sociālajā tīklā "Facebook" trešdien norādījis, ka viņiem šīs varētu būt pēdējās dienas, ja ne stundas, un lūdzis pasaules līderiem palīdzību.

"Ienaidnieka pārspēks ir desmit pret vienu," raksta Ukrainas 36.atsevišķās jūras kājnieku brigādes komandieris Serhijs Volina no metalurģiskās rūpnīcas "Azovstaļ", kas kļuvusi par Mariupoles aizstāvju pēdējo patvērumu.

"Mēs vēršamies pie visiem pasaules līderiem un lūdzam mums palīdzēt," video vēstījumā aicina Volina, lūdzot nogādāt viņus kādas trešās valsts teritorijā.

Volina aicina diplomātus panākt starptautisku kontroli pār karavīru un civiliedzīvotāju nogādāšanu drošībā.

Viņš vērsies pie pasaules līderiem, civilajām un reliģiskajām personām, diplomātiem: "Ir iespēja glābt Mariupoli. Tūkstošiem cilvēku dzīvības tagad ir jūsu rokās."

Volina norādīja, ka Krievijas karaspēks ir pārāks gaisā, artilērijā, spēkos uz sauszemes, ekipējumā un tankos.

"Mēs aizstāvam tikai vienu objektu - "Azovstaļ" rūpnīcu, kur līdzās karavīriem atrodas arī civiliedzīvotāji.

Krievija otrdien kārtējo reizi pieprasīja Ukrainas spēkiem Mariupolē padoties, bet Ukraina karavīri atteikušies padoties.

Ukrainas Nacionālās gvardes atsevišķās īpašo uzdevumu vienības "Azov" komandiera vietnieks Svjatoslavs Palamars paziņojis: "Mēs cīnīsimies, mēs izmantosim katru mums atstāto patronu, bet mēs aicinām savu dzimteni glābt civiliedzīvotājus, ievainotos un aizvest līķus."

Volina ierosināja divus variantus pilsētas un tās iedzīvotāju glābšanai.

Pirmais variants ir asa un strauja militārā operācija tūlīt un tagad, ko veiktu labi apgādāts armijas grupējums, kas savienotu viņus ar Ukrainas armijas kontrolēto teritoriju.

"Es domāju, ka galvenais ir pārākums gaisā un artilērijā. Variants ir iespējams, lai gan sarežģīts un riskants," norāda komandieris.

Otrais variants ir politisks lēmums. Viņaprāt, tas ir diezgan reāls, ievērojot efektīvu diplomātiju.

"Azovstaļ" rūpnīcas pagrabos slēpjas vismaz 1000 civiliedzīvotāju. Pārsvarā sievietes ar bērniem un veci cilvēki.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka ukraiņu aizstāvju iznīcināšana Mariupolē pieliktu punktu sarunām ar Krieviju.

24.martā Krievijas karaspēks okupētajā Dokučajevskā izveidoja filtrācijas nometni civiliedzīvotājiem, kas centās pamest Mariupoli. 18.aprīlī nometnē atradās vismaz 27 000 cilvēku.

Dalies ar šo ziņu