ASV karavīri tuvākajās dienās apmācīs Ukrainas bruņotos spēkus darbam ar piegādātajām haubicēm

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Stars and Stripes
Karavīrs pārnēsā 155mm artilērijas lādiņus
Foto: Karavīrs pārnēsā 155mm artilērijas lādiņus Foto: Ryan Ramsammy/U.S. Marine Corps

ASV karavīri tuvākajās dienās apmācīs Ukrainas spēkus, kā rīkoties ar ASV 155mm haubicēm, kuras Pentagons uz Ukrainu nosūtīs kā daļu no jaunākās 800 miljonu ASV dolāru militārās palīdzības, pirmdien paziņoja augsta ASV aizsardzības amatpersona.

Apmācībās, kas notiks ārpus Ukrainas, Ukrainas spēki mācīsies rīkoties ar 155 mm haubicēm. Pēc tam viņi atgriezīsies cīņā un apmācīs citus ukraiņus izmantot amerikāņu lielgabalus, teica amatpersona. Palīdzības paketē ietilpst 18 155mm haubices un 40 000 artilērijas šāviņu.

Ukraina jau izmanto tādas haubices kā padomju laika 152mm "MSATA-B" un 122mm "D-30", taču tās karavīriem joprojām būs nepieciešama apmācība par amerikāņu lielgabaliem, kuru pamata lietas būtiski neatšķiras no citas artilērijas.

"Šī konkrētā sistēma ukraiņiem ir jauna, taču viņi saprot, kā lietot artilēriju, un mēs neuzskatām, ka tas prasīs daudz laika vai detalizētu apmācību, lai viņi apgūtu amerikāņu haubices," žurnālistiem Pentagonā sacīja Pentagona preses sekretārs Džons Kērbijs.

Aizsardzības amatpersonas nav norādījušas, kuru no diviem ASV haubiču modeļiem - vecāko "M198" sistēmu vai tās aizstājēju "M777", izmantos ukraiņi.

Ukrainai paredzētās haubices, kas iekļautas jaunākajā 800 miljonu ASV dolāru lielajā militārās palīdzības paketē, ir pirmās, ko ASV nosūtījušas Ukrainai kopš Krievijas iebrukuma 24. februārī. Arī citas valstis, piemēram, Igaunija, nesen ir nosūtījušas Ukrainai haubices.

"Teritorija ir piemērota artilērijas izmantošanai, un mēs zinām, ka arī krievi domā tāpat, jo redzam, ka viņi pārvieto artilērijas vienības uz Donbasu," teica Dž. Kērbijs. "Tāpēc mēs vēlamies dot ukraiņiem visas iespējamās priekšrocības. Viņi īpaši lūdza artilērijas atbalstu."

Aizsardzības amatpersona nenorādīja, kur notiks mācības, bet teica, ka ASV Eiropas pavēlniecība pie tā strādā. Eiropā ir vairāk nekā 100 000 ASV karavīru, no kuriem aptuveni 15 000 ir izvietoti NATO valstīs, kas robežojas ar Ukrainu, piemēram, Polijā, Ungārijā, Rumānijā un Slovākijā.

"Notiek zināma saziņa, bet mēs to nevarētu nosaukt par klasisku apmācību," 31. martā par iepriekšējām konsultācijām sacīja kāda augsta ranga ASV aizsardzības amatpersona.

Dalies ar šo ziņu