Militāro mācību “Kevadtorm” noslēgumā Francijas un Lielbritānijas ģenerāļi testē tankus

Ārvalstīs
Sargs.lv/ERR.ee
NATO kaujas grupa
Foto: Foto: NATO kaujas grupa Igaunijā

Noslēgušās ikgadējās starptautiskās Igaunijas Aizsardzības spēku militārās mācības “Kevadtorm 2021” (“Pavasara vētra”), kuru laikā apmācību pēdējo posmu izgāja arī jauniesauktie igauņu rezerves karavīri. Mācībās piedalījās arī citi NATO sabiedrotie un Nacionālo bruņoto spēku mīnmetējnieki no Zemessardzes 3. Latgales brigādes profesionālās rotas. Mācību norisi vēroja arī Francijas un Lielbritānijas Sauszemes spēku komandieri, kuri izmēģināja arī otras valsts armijas tankus.

Lai dzīvē izbaudītu mācību norisi, Francijas armijas ģenerālleitnants Vincents Gionjē (Vincent Guionie) un Apvienotās Karalistes bruņoto spēku ģenerālleitnants Ralfs Vudiss (Ralph Wooddisse) izmēģināja arī otras valsts armijas tankus – francūzis tuvāk iepazinās ar britu “Challenger”, bet brits – ar franču “Leclerc”. Vēlāk V. Gionjē sacīja – tā kā pats ir francūzis, tad dod priekšroku “Leclerc”, tomēr arī “Challenger” “esot labs”.

"Lai arī šie tanki bruņojumā ieviesti dažādos laikos, principā tie ir no vienas paaudzes un ar līdzīgu jaudu. Uzskatu, ka “Leclerc” ir daudz ātrāks, kas, manuprāt, ir tā galvenā priekšrocība, taču šaušanas spējas tiem ir līdzīgas,” vērtē Francijas bruņoto spēku ģenerālleitnants.

Image
Kevadtorm
Foto: Foto: NATO kaujas grupa Igaunijā
Foto: NATO kaujas grupa Igaunijā

Tanks “Challenger 2” tika ieviests aptuveni pirms 20 gadiem, salīdzinājumā franču “Leclerc” –  gandrīz 10 gadus agrāk.

Ģenerāļi mācību laikā tikās arī ar Igaunijā dienošajiem Francijas un Lielbritānijas bruņoto spēku karavīriem, uzklausot viņu pieredzi par dalību mācībās un dienestu Igaunijas Aizsardzības spēkos NATO kaujas grupas sastāvā.

Image
Kevadtorm
Foto: Foto: NATO kaujas grupa Igaunijā
Foto: NATO kaujas grupa Igaunijā

Britu armijas pārstāvis atzina, ka šādas un līdzīgas mācības raksturo NATO sabiedroto veiksmīgo sadarbību, mācoties citam no cita. “Tas viss notiek Igaunijas bruņoto spēku komandvadībā. Šeit esošās NATO valstis cieši strādā plecu pie pleca, bet dara to igauņu labā Igaunijas atbalstam," sacīja ģenerālleitnants Vudiss.

Image
Kevadtorm
Foto: Foto: NATO kaujas grupa Igaunijā
Foto: NATO kaujas grupa Igaunijā

Raksturojot NATO kaujas grupas Igaunijā lielumu, viņš atzina, ka tas ir atbilstošs veicamajam uzdevumam, ņemot vērā potenciālos draudus. “Protams, mēs varētu klātbūtni pastiprināt, ja tas būtu nepieciešams," viņš piebilda.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka 17. maijā sākās trīs nedēļu garas ikgadējās Igaunijas Aizsardzības spēku militārās mācības “Kevadtorm 2021”, kurās piedalījās Igaunijas bruņotie spēki, Igaunijā izvietotā britu vadītā NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa, kā arī citi NATO sabiedrotie, tai skaitā arī Latvijas bruņoto spēku Zemessardzes 3. Latgales brigādes 36. kaujas atbalsta bataljona Mīnmetēju baterijas karavīri.

Šī gada mācības pulcēja ap 7500 dalībnieku, kas ir teju uz pusi vairāk nekā pagājušajā gadā, kad mācības norisinājās Covid-19 pirmā viļņa laikā. Šogad gan tajās nepiedalījās tik daudz Igaunijas bruņoto spēku rezervistu, cik bija plānots.

Dalies ar šo ziņu