“Kevadtorm” piedalās vien desmitā daļa paredzēto rezervistu

Ārvalstīs
Sargs.lv/ERR.ee
Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki
Foto: Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki

Šogad vērienīgajās Igaunijas militārajās mācībās “Kevadtorm” jeb “Pavasara vētra” Covid-19 ierobežojumu dēļ piedalās pavisam neliels skaits rezervistu, lai arī mācības ir lielākas nekā pagājušogad.

Igaunijas Aizsardzības spēku (EDF) komandiera vietnieks ģenerālmajors Indreks Sirels (Indrek Sirel) sacīja: “Ar šī gada mācībām mēs esam atjaunojuši ierasto “Pavasara vētras” režīmu. Arī pagājušajā gadā mācības norisinājās, tomēr daudz mazākā mērogā.”

Šī gada mācībās piedalās 300 rezervistu, kas ir ievērojami mazāk nekā citus gadus, vien desmitā daļa no paredzētā skaita.

Igaunijas Aizsardzības spēku rezervi galvenokārt veido bijušie iesaucamie, kuri ir pabeiguši apmācību un turpmākajos gados paliek rezervistu sarakstos. Paredzams, ka normālos apstākļos rezervisti atsāks aktīvi piedalīties mācībās.

“Mācībās ”Pavasara vētra” piedalās tikai aptuveni desmitā daļa rezervistu no tā skaita, kāds tas būtu parasti,” sacīja ģenerālmajors I. Sirels. “Es ļoti ceru, ka drīzumā mēs varēsim atjaunot normālu rutīnu un varēsim pilnībā izpildīt nākamā gada mācības “Siil”, kurām ir daudz lielāks rezervistu komponents.”
Image
Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki
Foto: Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki
Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki

Mācībās liela uzmanība tiek pievērsta tieši iesaucamo iemaņu pārbaudei, kas ir astoņu līdz 11 mēnešu dienesta perioda kulminācija atkarībā no specialitātes. Ierasti mācībās piedalītos vairāk nekā 3000 rezervistu, Igaunijas Aizsardzības spēku karavīri un brīvprātīgais Aizsardzības līgas (Kaitseliit) personāls kopā ar NATO sabiedrotajiem.

Šī gada mācības pulcēja 7500 dalībniekus, kas ir teju uz pusi vairāk nekā pagājušajā gadā, kad mācības norisinājās Covid-19 pavasara viļņa laikā.

Trīs nedēļas ilgās mācības noslēgsies 5.jūnijā.

Igaunijā spēkā ir obligātais militārais dienests, tomēr tam ir izņēmumi, kas attiecas uz tiem, kas iegūst augstāko izglītību un tiem, kas to izvēlas nedarīt ētisku apsvērumu dēļ. Igaunijas Gaisa spēki (Õhuvägi) neuzņem iesaucamos.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka 2020.gadā Igaunijas obligātajā militārajā dienestā iestājušies 3516 pilsoņi, viņu vidū arī rekordliels sieviešu skaits. Turklāt arvien vairāk no iesaucamajiem pēc tam izvēlas dienestu turpināt jau kā pilna laika karavīri.

Dalies ar šo ziņu