Latvijas bruņotos spēkus militārajās mācībās “Kevadtorm” Igaunijā šogad pārstāvēs mīnmetēju vads

Militārās mācības
Sargs.lv/LETA/BNS
mīnmetējnieki
Foto: Foto: Jolanna Ulme

Igaunijas vērienīgajās militārajās mācībās “Kevadtorm” jeb “Pavasara vētra” šogad piedalīsies arī Zemessardzes Latgales brigādes profesionālās apakšvienības – 36. kaujas atbalsta bataljona Mīnmetēju baterijas karavīri. Kā stāsta vienības komandieris virsleitnants Andris Laizāns, uz Igauniju viņi dosies uzreiz pēc Nacionālo bruņoto spēku starptautiskajām mācībām “Summer Shield XVII”, kas vēl visu šo nedēļu norisinās Ādažu poligonā.

Virsleitnants A. Laizāns norāda, ka viņš ar vienību uz Igauniju dosies 27. maijā taisnā ceļā no mācībām “Summer Shield”, kurās piedalās arī Zemessardzes 3. Latgales brigādes 36. kaujas atbalsta bataljona Mīnmetēju baterijas karavīri.

Jautāts par Latvijas bruņoto spēku vienības uzdevumu Igaunijas mācībās, viņš atklāj, ka mācību scenārijs šobrīd detalizēti neesot zināms, taču skaidrs, ka vienība piedalīsies kaujas šaušanas vingrinājumos ar mīnmetēju.

Image
mīnmetējs
Foto: Foto: Jolanna Ulme
Foto: Jolanna Ulme
“Pagājušajā nedēļā mācībās “Kevadtorm” noritēja taktiskā fāze, mēs ieradīsimies jau uz kaujas šaušanas fāzi. Tas viennozīmīgi būs vērtīgi, jo, pirmkārt, tā ir cita starptautiska vide, valoda, sakaru līdzekļu pareiza savienošana, otrkārt, arī cits apvidus,” saka virsleitnants A. Laizāns.

Covid-19 pandēmijas dēļ mācību mērogi, salīdzinot ar citiem gadiem, nedaudz sašaurināti, vienlaikus paredzot stingrus drošības pasākumus jaunā koronavīrusa izplatības novēršanai un pēc iespējas samazinot tiešus kontaktus starp dažādām vienībām.

“Pirms braukšanas nodosim Covid testu šeit, Ādažos. Ja tas negatīvs, tā ir atļauja mums braukt pār robežu. Tur, cik zinu, uz vietas būs tādi drošie “burbuļi”, kuros uzturēsies katra vienība, lai nav liekas kontaktēšanās personālam savā starpā,” viņš saka.
Image
Kevadtorm
Foto: Mācības "Kevadtorm 2021". Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki
Mācības "Kevadtorm 2021". Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki

Kā ziņo Igaunijas Aizsardzības spēku galvenais štābs, 21. maijā uz Igaunijā notiekošajām mācībām ieradusies arī Polijas bruņoto spēku piekrastes aizsardzības vienība, atvedot līdzi savu militāro tehniku, tai skaitā krastā bāzējamos pretkuģu raķešu kompleksus.

Polijas vienība, kurā ir 52 militārie speciālisti un aptuveni desmit tehnikas vienības, divos “Lublin” klases desanta kuģos nogādāta Paldisku ostā, no kurienes Igaunijas militārā policija to eskortēja uz Hījumā salu.

Image
Kevadtorm
Foto: Igaunijas prezidente K. Kaljulaida apmeklē mācības "Kevadtorm 2021". Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki
Igaunijas prezidente K. Kaljulaida apmeklē mācības "Kevadtorm 2021". Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki

Tikmēr Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida, apmeklējot mācības, norādījusi - tikpat svarīgs, kā NATO 5. pants, ir līguma 3. pants, kas attiecas uz pašaizsardzību. Tā tiek trenēta arī ikgadējo starptautisko militāro mācību "Kevadtorm" laikā. "Tieši šis apsvērums, šī augsta līmeņa apmācība nodrošina atturēšanu, un tas ar katru gadu kļūst arvien labāk," viņa sacīja.

Image
Kevadtorm
Foto: Mācības "Kevadtorm 2021". Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki
Mācības "Kevadtorm 2021". Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki

Arī rezervisti, kuri piedalās mācībās, šo pienākumu uztverot ļoti nopietni. Prezidente uzsvēra, ka šīs mācības ir vērtīgas arī tādēļ, lai identificētu nepilnības, kuras vēl jānovērš Igaunijas visādi citādi stiprajā aizsardzības sistēmā.

Image
Kevadtorm
Foto: Mācības "Kevadtorm 2021". Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki
Mācības "Kevadtorm 2021". Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki

Plānots, ka šodien, 24. maijā, sāksies kārtējā “Kevadtorm” fāze, kurā kaujas mācības norisināsies gan uz sauszemes, gan jūrā, gan gaisā. Vienības tiks izkliedētas pa Hījumā salu, lai pilnveidotu sadarbību ar jūras spēkiem un piedalītos sauszemes operācijās, kamēr floti no gaisa atbalstīs arī aviācija.

Igauniju šajā mācību posmā pārstāv aptuveni 150 kara jūrnieki un pieci Jūras spēku kuģi – “Wambola”, “Admiral Cowan”, “Sakala”, “Roland” un “Risto”, kā arī nirēju vienība un divas Aizsardzības līgas (Kaitseliit) Ziemeļu un Rietumu aizsardzības reģionu vienības.

Image
Kevadtorm
Foto: Mācības "Kevadtorm 2021". Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki
Mācības "Kevadtorm 2021". Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki

Jau ziņots, ka Igaunijas Aizsardzības spēku organizētās starptautiskās militārās mācības “Kevadtorm” šogad sākās 17. maijā un turpināsies trīs nedēļas. Tajās piedalās ap 7000 karavīru un simtiem tehnikas vienību gan no pašas Igaunijas, gan Latvijas, ASV, Dānijas, Francijas, Itālijas, Lielbritānijas un Polijas.

Dalies ar šo ziņu