Krievijas novērotāji iepazīstas ar Igaunijas militāro mācību “Kevadtorm 2021" norisi

Ārvalstīs
Sargs.lv/ERR.ee
Krievijas militārie novērotāji Igaunijā
Foto: Foto: ERR.ee

Krievijas militārie pārstāvji šonedēļ uzturējās Igaunijā, lai pārbadītu Igaunijas Aizsardzības spēku objektus saskaņā ar Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) līguma noteikumiem, vēsta ziņu vietne “Err.ee”.

Šī vizīte sakrita ar Igaunijas armijas ikgadējo militāro mācību “Kevadtorm” (“Pavasara vētra”) trešo nedēļu, un ar to saistītie militārie vingrinājumi notika Tapā, kur atrodas Igaunijas bruņoto spēku galvenais mācību poligons, kā arī izvietota NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa. Tāpat Krievijas delegācija konkrētā zonā novērojusi arī atsevišķus pārlidojumus.

Kā informē pulkvedis Igors Kozmenko, Krievijas novērotāju vizītes mērķis bijis pārliecināties, ka faktiskā militārā aktivitāte Igaunijā nepārsniedz noteikto apjomu, un pagaidām pirmie secinājumi liecinot – visi noteikumi esot ievēroti.

Image
Krievijas militārie novērotāji Igaunijā
Foto: Foto: ERR.ee
Foto: Krievijas militārie novērotāji Igaunijā/ Err.ee

Saskaņā ar EDSO Vīnes dokumentu, lai veicinātu reģiona drošību, atklātību un savstarpējo uzticēšanos, valstis aicina novērotājus no citām valstīm iepazīties ar reālo situāciju. Tādējādi iespējams pārliecināties, vai konkrētās valsts iepriekš sniegtā informācija par militārajām mācībām atbilst ziņotajam un vai iesaistītais personāla un kaujas tehnikas skaits nepārsniedz Vīnes dokumenta noteiktās prasības.

Arī Latvija iepriekš aicinājusi EDSO novērotājus uz Nacionālo bruņoto spēku mācībām. Tā, piemēram, 2019. gadā uz militārajām mācībām “Sudraba bulta” tika aicināti novērotāji no Baltkrievijas, Krievijas, Somijas un Zviedrijas. Šim aicinājumam atsaucās eksperti no visām valstīm, izņemot Krievijas.

Image
Krievijas militārie novērotāji Igaunijā
Foto: Foto: ERR.ee
Foto: Krievijas militārie novērotāji Igaunijā/ ERR.ee

Novērotāji par ierašanos var paziņot piecas dienas pirms tam, savukārt konkrētajā valstī tie var atrasties un novērojumus veikt 48 stundas. Kā ziņo “Err.ee”, līdz šim šī gada laikā Igaunijas un Krievijas militāro objektu pārbaude nav bijusi abpusēja.

Image
Krievijas militārie novērotāji Igaunijā
Foto: Foto: ERR.ee
Krievijas militārie novērotāji Igaunijā

Vīnes dokuments, kas pieņemts 2011. gadā, nosaka ikgadēju brīvprātīgu militārās informācijas apmaiņu starp tā dalībvalstīm. Tas attiecas gan uz valsts bruņoto spēku kapacitāti, budžetu, personālu un bruņojumu, kā arī ietver un informācijas pārbaudes mehānismu – inspekcijas un novērtējuma vizītes, kuru laikā ir iespējams iegūt informāciju par kaimiņvalstu bruņotajiem spēkiem un bruņojuma pašreizējo stāvokli.

Tā kā Vīnes dokuments radies vēl pirms Krievijas iebrukuma Ukrainas austrumos un Krimā 2014. gadā, tas vairs īsti neatbilst pašreizējai ģeopolitiskajai situācijai, jo tā formāts un ietvars ir novecojis, raksta “Err.ee”.

Dalies ar šo ziņu