Ar vērienīgu militāro parādi atzīmē 104. Latvijas proklamēšanas gadadienu

NBS
LETA/Sargs.lv
Foto autors: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.
Foto: Ilmārs Znotiņš/Valsts prezidenta kanceleja.

Šodien, 18. novembrī, pulcējot ievērojamu skaitu cilvēku 11. novembra krastmalā, godinot Latvijas neatkarības proklamēšanas 104. gadadienu notika vērienīga Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku, Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu un Jaunsardzes vienību militārā parāde.

Parādi, kurā piedalījās aptuveni 1500 karavīru, zemessargu, policistu, robežsargu, ugunsdzēsēju un jaunsargu, komandēja Nodrošinājuma pavēlniecības komandieris pulkvedis Reinis Baško, bet to pieņēma valsts bruņotā spēka augstākais vadonis, Valsts prezidents Egils Levits, aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Pēc valsts prezidenta uzrunas, sekoja valsts himna un 21 Nācijas zalve par godu valsts neatkarības proklamēšanas gadadienai. To no AB dambja veica Zemessardzes 17. kaujas atbalsta bataljons.

Militārās parādes ierindas priekšgalā soļoja Nodrošinājuma pavēlniecības karavīri, kuriem šogad tika uzticēts nest Latvijas armijas karogu. Aiz Latvijas armijas karoga grupas sekoja gan NATO spēku integrācijas vienības, gan trīs Baltijas valstu kopējās militārās izglītības iestādes - Baltijas Aizsardzības koledžas - karoga grupa un Daudznacionālās divīzijas štāba "Ziemeļi" karoga grupa.

Parādē ar karoga grupu piedalījās arī sabiedroto spēku karavīri no Albānijas, Kanādas, Čehijas, Dānijas, Vācijas, Igaunijas, Islandes, Itālijas, Lietuvas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas un ASV, ar kuriem Latvijas karavīri ikdienā plecu pie pleca pilda uzdevumus gan starptautiskajās operācijās, gan apgūst iemaņas un prasmes militārajās mācībās Latvijā un ārvalstīs.

Šogad parādē piedalījās arī Ukrainas karoga grupa un kā norādījusi ministrija, tad aizsardzības nozares sniegtais atbalsts Ukrainas armijai mērāms aptuveni 300 miljonu eiro apmērā. Tajā iekļautas pretgaisa un prettanku raķešu sistēmas, artilērija, helikopteri, bezpilota lidaparāti, munīcija un karavīru individuālais ekipējums.

NBS parādē pārstāvēja Mācību vadības pavēlniecības karoga grupa, Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija, Instruktoru skolas karoga grupa, Kājnieku skolas karoga grupa, Kaujas atbalsta nodrošinājuma mācību centra karoga grupa, Sakaru skolas karoga grupa, Jūras spēku mācību centra karoga grupa, Štāba bataljons, Jūras spēki, Gaisa spēki, Nodrošinājuma pavēlniecība, Zemessardzes karoga grupa, Zemessardzes 1. Rīgas brigāde, 2. Vidzemes brigāde, 3. Latgales brigāde un 4. Kurzemes brigāde, un Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde.

Īpaši jāatzīmē, ka pirmo reizi Godasardzes rotā militārajā parādē piedalījās arī sievietes.

Sabiedroto bruņotos spēkus parādē pārstāvēja Kanādas vadītās NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vienības un Dānijas bruņoto spēku vienība.

Tāpat parādē piedalījās vienības no Valsts robežsardzes, Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, kā arī no pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas un Jaunsardzes. 

Gaisā bija redzamas divas Gaisa spēku lidmašīnas “An-2”,  divi Valsts robežsardzes helikopteri – “AgustaWestland 109” un “AgustaWestland 119”, Latvijas nacionālās lidsabiedrības “airBaltic” lidmašīna “Airbus A220-300”, ko rotā Latvijas karogs. Lidmašīnu vienā pusē pavadīja divi Ungārijas “JAS39 Grippen” un otrā pusē divi Vācijas “Eurofighter” iznīcinātāji. Ikdienā tie veic patrulēšanu NATO gaisa telpā virs Baltijas.

Šogad parādē tika demonstrēts arī Latvijas uzņēmēju ražotais bezpilota lidaparāts "Atlas Pro", kā arī vieglais militārais transportlīdzeklis "Fox". Šis automobilis ar unikālu veiktspēju ir spējīgs doties pat visgrūtākajās operācijās un ir īpaši piemērots Latvijas klimatiskajiem un ģeogrāfiskajiem apstākļiem.

Parādē bija vērojama Latvijas bruņoto spēku militārā tehnika, tostarp bruņumašīnas "Patria". Šīs bruņumašīnas jau tagad tiek ražotas Cēsu rūpnīcā SIA “Defence Partnership Latvia”. “Patria” paredzēta kājnieku pārvietošanai kaujas laukā, papildus tā spēj pārvietoties ūdeni.

Tāpat parādē varēja redzēt pašgājējhaubiču sistēmas "M109", kuras Latvija iegādājās no Austrijas, lai pilnveidotu Latvijas bruņoto spēku netiešās uguns atbalsta spēju, kā arī uzlabotu Latvijas spēju pilnvērtīgi integrēties NATO operācijās un mācībās.

Parādes apmeklētājus iepriecināja kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnas “CVR(T)”, mīnu sprādzienu izturīgie ceļu atmīnēšanas transportlīdzekļi “Husky”, tuvās darbības pārnēsājamās pretgaisa aizsardzības sistēmas “Stinger”, taktiskie transportlīdzekļi “Bombardier MAX 650”, kvadricikli un cita Latvijas bruņoto spēku militārā tehnika.

Skatītāji varēja vērot arī NATO dalībvalstu bruņutehniku, kā Itālijas bruņoto spēku tanku "Ariete" un bruņutransportieri "Centauro", Spānijas bruņoto spēku tanku "Leopardo", Polijas bruņoto spēku tanku "PT91", Kanādas kaujas bruņumašīnas "LAV", kā arī Albānijas, Čehijas, Slovēnijas, Slovākijas, Melnkalnes un Dānijas bruņoto spēku militāro tehniku.

Savukārt netālu esošajā Rīgas Pasažieru ostā militārās parādes viesi varēja apskatīt gan Latvijas Jūras spēku kara kuģus, Valsts robežsardzes kuterus, gan arī ASV Krasta apsardzes kuģi, kas viesojas Latvijā. Tāpat ostā bija apskatāma NBS un robežsardzes tehnika un bruņojums.

Parādi noslēdza Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku, kā arī Valsts policijas, Valsts robežsardzes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta bruņojuma, tehnikas un transporta demonstrējumi.

Valsts policija militārajā parādē piedalījās ar motocikliem “BMW R 1250 RT”, kā arī jauniegādātajiem operatīvajiem transportlīdzekļiem “Škoda Superb” un “Volkswagen Tiguan”, kas tiks izmantoti satiksmes uzraudzībai.

Tāpat šodien Rīgas Pasažieru ostas piestātnē Nacionālie bruņotie spēki sniedza iespēju iedzīvotājiem apmeklēt Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku militārās tehnikas un ekipējuma izstādi.

Dalies ar šo ziņu