Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centrs – “Zināšanas un prasme izciliem sasniegumiem”

NBS
Sargs.lv
Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centrs
Foto: Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centrs/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ja citu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vienību karavīrus motivē ar vārdiem “mēs esam labākie, stiprākie un drosmīgākie”, tad mūsu vienības speciālisti stāv no tā visa nedaudz malā, blakus, vai arī ir vislabākie, visspēcīgākie un visdrošākie, jo tie esam mēs, kuri viņiem sniedz pamatzināšanas un iespējas tās uzturēt, stiprināt un attīstīt. Tā intervijā “Sargs.lv” norāda NBS Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centra (KANMC) komandieris majors Intars Bērziņš. Viņa vadītais mācību centrs Latvijas un sabiedroto karavīriem sniedz iespējas iegūt zināšanas ļoti specifiskās jomās, tostarp sprādzienbīstamu priekšmetu neitralizēšanā un militārajā inženierijā. Šī vienība nestrādā, lai justos ērti, bet gan meklē arvien jaunus izaicinājumus, lai virzītos uz attīstību ar kopīgu mērķi – celt NBS operacionālās spējas. Lai arī centra personāla neatlaidība un attieksme, kā smejas komandieris, viņam nodrošina darbu pilnas rokas, tieši tas viņam rada lielāko gandarījumu, tāpat kā pagājušajā gadā saņemtais vienības karogs, ko majors norāda, kā vienu no vienības zīmīgākajiem sasniegumiem šo 20 gadu laikā.

Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centrs mērķis – celt NBS operacionālās spējas

NBS Mācību vadības pavēlniecības Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centra pamatuzdevums ir sagatavot bruņoto spēku personālu atbilstoši noteiktajām vadlīnijām, NATO standartiem, publikācijām, noteikumiem un reglamentiem, lai viņi, iegūstot nepieciešamās specifikās zināšanas, spētu pilnvērtīgi pildīt uzdevumus savās darbības jomās un specialitātēs.

Savukārt mācību centra komandiera galvenais uzdevums, kā saka majors I. Bērziņš, ir vadīt vienību, lai tā sasniegtu ne tikai savus, bet Nacionālo bruņoto spēku mērķus.

Mācību centra tāds kā moto ir – mēs nestrādājam sev un nestrādājam, lai justos ērti, bet gan, lai celtu NBS operacionālās spējas, apmācot personālu. Mans darbs ir saprast šīs spējas, tās analizēt un pētīt. Vienmēr esmu teicis, ka šī vienība ir ļoti profesionāla, bet tās mācību nodaļu un grupu priekšnieki un speciālisti ir ar ļoti labu pieredzi un atdevi, un mans uzdevums ir viņus vienot pie tā saucamā apaļā galda kā bruņiniekus, kā ekspertus un vadīt viņus uz mērķu sasniegšanu.
Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centra komandieris
majors Intars Bērziņš

KANMC saknes – NBS Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skola

Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centrs darbu sāka 2017. gada 31. augustā. Tiesa, KANMC izveidots, par pamatu ņemot 2002. gadā dibināto NBS Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolu, tās struktūru, infrastruktūru, personālu, pārmantojot arī tās tradīcijas. Tādējādi Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centra gadadiena tiek atzīmēta 1. aprīlī.

Majors stāsta – NBS Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skola vēsturiski bija pierādījusi savu efektivitāti un attieksmi. Skolā tika sagatavoti sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanas speciālisti, kuri nodrošināja uzdevumu izpildi uz vietas, Latvijā, devās starptautiskajās operācijās un piedalījās starptautiskajās mācībās, spējot pilnvērtīgi sadarboties ar jebkuras NATO valsts speciālistiem kopēju uzdevumu izpildē –  runāt vienā valodā. Turklāt šī ir viena no dažām jomām, kas miera laikā pilda kaujas uzdevumus Latvijā. Tikmēr skola bija, iespējams, pirmā iestāde Latvijā, kas, pateicoties Norvēģijas bruņoto spēku speciālistu atbalstam, sāka apmācīt personālu atbilstoši NATO standartiem. Jāatzīmē, ka arī paša KANMC komandiera daļa dienesta gadi pavadīti šajā skolā. 

“Es šai vienībai “pieslēdzos” 2003. gadā, tajā ieņemot dažādus amatus – sāku kā pasniedzējs, pēcāk jau biju vecākais pasniedzējs, tad nodaļas priekšnieks un vēl. Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolā biju līdz 2015. gadam, līdz mani pārcēla uz Latvijas Nacionālo aizsardzības akadēmiju, kur biju Mācību plānošanas atbalsta daļas priekšnieks. Atgriezos 2019. gadā jau kā vienības komandieris, vadot nu jau izvērstāku, pilnveidotāku vienību ar daudz plašāku uzdevumu klāstu,” stāsta Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centra komandieris.

Gūtā pieredze gan palīdz, gan traucē

Majors I. Bērziņš uzsver – jebkura gūtā pieredze, gan laba, gan slikta, palīdz un ir ļoti vērtīga. Viņš dalās, ka Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolā darbojās salīdzinoši šaurā jomā, kas koncentrēta tieši uz sprādzienbīstamo priekšmetu iznīcināšanu, un tā bija majora galvenā niša. Tikmēr Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmija ir mācību iestādē ar ļoti plašu spektru.

“Laiks akadēmijā bija izaicinājumiem bagāts un grūts, kā arī spieda man skatīties daudz plašāk, tālāk un lika vairāk nodarboties ar koordinēšanas un organizēšanas darbiem. Teikšu atklāti – tā pieredze man ļoti palīdz vadīt kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centru. Savukārt pieredze, ko guvu kā speciālists nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas jomā reizēm pat traucē, jo tas ir mans sirds aicinājums. Kā teica viens no iepriekšējiem skolas komandieriem, nu jau atvaļināts pulkveža kungs – ar varu mīnu laukā neietrieksi. Šie nesprāgušās munīcijas speciālisti būtībā ar to darbu dzīvo, viņiem tas ir hobijs un darbs vienlaicīgi. Man neviļus reizēm gribas pievērsties tikai šai jomai, bet tā ir tikai viena no daudzām mācību centra jomām, un man ir jāpievēršas visām vienlīdzība uzmanība. Man ir jālīdzsvaro un jāsinhronizē sava uzmanība, bet dziļi sirdī gribas kaut ko neitralizēt, kaut ko uzspridzināt,” saka majors I. Bērziņš.

Astoņas KANMC nodaļas

Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centrā ir astoņas nodaļas, kas realizē un nodrošina karavīru apmācību patiesi specifiskās jomās.

Sprādzienbīstamu priekšmetu neitralizēšanas mācību daļa, kā skaidro majors, nodarbojas ar visa spektra sprādzienbīstamu priekšmetu neitralizēšanas speciālistu apmācību gan Latvijas vajadzībām, gan NBS vajadzībām, gan Iekšlietu ministrijas vajadzībām, nodrošinot arī Valsts policijas personāla apmācību jomā. Tāpat norit arī starptautiskā sadarbība ar dažādām NATO dalībvalstu skolām, bruņoto spēku vienībām, kur Latvijas speciālisti piedalās dažādās darba grupās, noteikumu un standartu izstrādē. Šajā nodaļā arī tiek sagatavoti ne tikai Latvijas, bet arī NATO dalībvalstu karavīri. Piemēram, šobrīd norit improvizēto spridzināšanas ieroču neitralizēšanas kurss, kurā otro gadu centrs sagatavo Lietuvas bruņoto spēku speciālistus. Nodaļas personāls arīdzan nodrošina sprādzienbīstamo priekšmetu iznīcināšanu tā atbildības rajonā. Jāatzīmē – šī ir senākā mācību daļa, uz kuras bāzes izveidots pats KANMC.

Image
Improvizēto spridzināšanas ieroču neitralizēšanas kurss Lietuvas bruņoto spēku speciālistiem
Improvizēto spridzināšanas ieroču neitralizēšanas kurss Lietuvas bruņoto spēku speciālistiem/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Militāro inženieru mācību daļa nodrošina apmācību un kvalifikācijas uzturēšanas kursus NBS un Zemessardzes karavīriem kaujas inženieru uzdevumu veikšanā. Majors skaidro – tas ir viss, kas saistīts ar spridzināšanu, spridzināšanas darba vadīšanu, mīnu uzstādīšanu, aizsardzības šķēršļu uzstādīšanu un militāro meklēšanu.

Tikmēr ļoti noslogota un NBS ļoti nepieciešama ir Prettanku ieroču sistēmas mācību nodaļa. Tajā tiek apmācīts teju viss bruņoto spēku personāls darbā ar prettanku ieroču sistēmām “AT4” un “Carl Gustaf”, kā arī vadāmo raķešu sistēmu “Spike”. Tāpat mācību centrs nodrošina arī automātisko granātšāvēju un cita veida atbalsta ieroču operatoru kursus.

Image
Pamatapmācība šaušanai ar  prettanku ieročiem “Carl-Gustaf M4”.
Pamatapmācība šaušanai ar prettanku ieročiem “Carl-Gustaf M4”./Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Tikmēr Uguns atbalsta mācību nodaļā karavīriem māca visu, kas saistīts ar netiešo uguns atbalstu jeb, kā saka komandieris, ar visu, kas šauj tālu. Sākot ar mīnmetēju un pašgājējhaubiču kursiem, līdz uguns koordinēšanai. Tieši šeit var apgūt priekšējā uguns novērotāja un šaušanas datu aprēķināšanas speciālista kursu. “Ļoti plašs kursu klāsts, kas ir arī viena no NBS prioritātēm, un ir ļoti sarežģīta joma,” viņš saka.

Mehanizācijas mācību nodaļas speciālisti  nodrošina pamatapmācības kursus ar “CVR-T” bruņumašīnu un pašgājējhaubici “M109 A5”, apmācot personālu gan vadīt tehniku, gan to apkopt, gan arī ar to šaut. Drīzumā šo kursu papildinās arī apmācības bruņumašīnu “Patria” lietošanā.

Image
Bruņumašīnas "Patria"
Bruņumašīnas "Patria"/Foto: Armīns Janiks (Aizsardzības ministrija)

Nodrošinājuma speciālistu apmācību nodaļa, kas ir jaunākā Kaujas atbalsta un nodrošinājuma centra apmācību daļa, apmāca nodrošinājuma jomas un apbruņojuma speciālistus, noliktavu pārziņus, militāro kravu stiprinātājus un citus speciālistus, kas skar nodrošinājuma un atbalsta jomu.

Simulācijas atbalsta grupa strādā ar simulācijas sistēmu atbalsta nodrošināšanu apmācību procesā, nodrošinot apmācību gan mācību centra telpās, gan arī ārpus tām, izbraucot pie vienībām. KANMC komandieris uzsver – šī ir grupa, kas patstāvīgi un pastāvīgi strādā pie tā, lai simulācijas sistēmu ieviešana un integrēšana NBS apmācībā attīstītos veiksmīgi.

“Mēs saprotam, ka visas šīs simulācijas sistēmas ir dārgas, bet tomēr degviela, munīcija un tehnika, ja to izmanto mācībās, prasa vairāk līdzekļu. Šajā virtuālajā vidē karavīrs uztrenē savus dziļos muskuļus, un, kad karavīri iet poligonā, viņiem jau ir būtiska zināšanu un iemaņu bāze, gan arī ieekonomēts laiks un resursi,” norāda majors.

Image
Tuvā gaisa atbalsta kontrolieru apmācības simulators
Tuvā gaisa atbalsta kontrolieru apmācības simulators/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tikmēr daļa, kas nodrošina, kas visi apmācību procesi notiktu, ir Militārās plānošanas un atbalsta daļa. “Šī nodaļa ir kā vienības štābs, kas dara visu, lai procesi notiktu. Viņi nodrošina resursus, munīciju, uztur transportu, koordinē administratīvos procesus un sniedz man ļoti lielu atbalstu šajā kopējā nodrošinājuma un koordinēšanas procesā,” atzīmē mācību centra komandieris majors I. Bērziņš.  

Cieša sadarbība gan ar NBS, gan sabiedrotajiem

Mācību centrs ne tikai apmāca, bet pastāvīgi seko līdzi visiem apmācību procesiem un atbalsta vienības gan ar padomu, gan papildus apmācību. Līdz ar to centrs sadarbojas ar visām NBS struktūrvienībām. Tāpat izveidota ļoti laba sadarbība ar ārvalstu bruņoto spēku vienībām un organizācijām, citu valstu sprādzienbīstamu priekšmetu neitralizēšanas speciālistiem, inženieriem. Izveidojusies arī cieša sadarbība ar Latvijā izvietoto NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu, kuras karavīri centrā papildina zināšanas gan darbā ar prettanku sistēmām, gan sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanas jomā. KANMC arī pastāvīgi piedalās kolektīvās mācībās, gan kā novērotāji, gan padomdevēji, kā arī semināros un regulāri apmainās ar tehnisko informāciju ar Iekšielietu ministrijas darbiniekiem.

Image
NATO paplašīnātās klātbūtnes kaujas grupa Latvijā
NATO paplašīnātās klātbūtnes kaujas grupa Latvijā/Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Kā savu reizi smeju pie sevis – katra vienība motivāciju uztur ar dažādiem saukļiem, kas lielākoties vēsta, ka “esam labākie”, “esam stiprākie”, “esam gudrākie”, tad mēs esam mazliet nost no tā visa – ārpus konkurences, jo mēs šos labākos karavīrus sagatavojam, nodrošinām pamatapmācību un kvalifikāciju un tās celšanu, pastāvīgi sekojam līdzi, sadarbojoties un komunicējot ar vienībām, kā varam atbalstīt, palīdzēt. Militārajās mācībās piedalāmies kā novērotāji, padomdevēji, treneri, eksperti. Vīri un dāmas mūsu vienībā ir ar ļoti lielu pieredzi un iniciatīvu. Viņi pastāvīgi un patstāvīgi komunicē ar vienībām, lai saprastu, kā arī mēs varam darīt labāk. Arī paši mācot, mācamies. Ja redzam, ka kaut kur kaut kas ir apstājies vai neiet pareizajā virzienā, tad cenšamies pavirzīt viņus pareizajā virzienā, sniegt padomu. Nav teikts, ka mūs vienmēr ņem vērā, bet mēs tāpat to darām. Kā teikts mūsu vienības devīzē: “Zināšanas un prasme, izciliem sasniegumiem”. Tad mēs sniedzam nepieciešamo, lai karavīri savās jomās sasniegtu izcilību,” saka majors I. Bērziņš.

Spējas jāattīsta arī mācību centram

Spēju attīstība, kā atzīmē komandieris, ir viens no vienības grūtākajiem uzdevumiem, jo, kā vispārējā izpratnē pieņemts, ka esam mācību centrs, tādējādi var padomāt, ka centram ir tikai un vienīgi jāmāca.

Lai stiprinātu apmācību jomu, smeltos jaunas idejas un pilnveidotos, centra speciālisti regulāri piedalās semināros, kursos, darba grupās un dažādās izstādēs. “Katras centra karavīrs, varu garantēt un manus vārdus var ielikt bankā, arī brīvajā laikā patstāvīgi pilnveidojas un nāk ar savām iniciatīvām un idejām. Tā mēs uzturam mācību un zināšanu bāzi, kas aug nepārtraukti pašiem mācoties,” norāda mācību centra komandieris.

Image
Pamatapmācība šaušanai ar prettanku ieročiem “Carl-Gustaf M4”./Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Pamatapmācība šaušanai ar prettanku ieročiem “Carl-Gustaf M4”./Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Viņš gan atzīmē – mācību centrs un tā personāls ir arī karavīri un vienība, kurai pašai jāmāk cīnīties, un viens no lielākajiem izaicinājumiem ir uzturēt kaujas gatavību vienībā.

“Mēs to darām, bet tas ir liels izaicinājums, lielākoties laika ierobežojuma un noslogojuma dēļ. Mēs patstāvīgi un pastāvīgi uzturam savu kaujas gatavību, paši organizējam sev nodarbības. Ņemot vērā, ka esam mācību centrs, tad esam spējīgi nodrošināt sev gan lauka kaujas iemaņu attīstību, uzturēšanu un pilnveidošanu dažādās apmācībās un nodarbībās, uzturot nepieciešamo kaujas gatavību,” viņš norāda.

Lielākais gandarījums – personāls

Vaicāts, kas Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centra komandierim viņa darbā rada lielāko prieku un gandarījumu, viņš nevilcinoties saka – viennozīmīgi kolektīvs.

“Ar šiem vīriem un dāmām var iet līdz pasaules malai un tālāk. Kā es saku savam personālam – šī vienība bez komandiera varētu droši iztikt, bet es bez viņiem nē. Jebkurš komandieris bez vienības nevar paveikt iecerēto. Man ļoti patīk mana kolektīva attieksme, kas viennozīmīgi ir pareizā. Mēs esam kā viena ģimene, un mijiedarbība, kas tajā valda, mani ļoti saista. Šeit nav vārda “nevaru”, bet gan “negribu”, un, ja ir šīs vārds, tad ir arī pamatojums, jo cilvēks var izdarīt visu,” par savu vienību saka majors I. Bērziņš.

Komandieris uzsver – viņa personāls izrāda lielu iniciatīvu, lai attīstītu savas jomas, un tas neļauj arī pašam stāvēt uz vietas. Vienība regulāri seko līdzi iekšējiem procesiem, ik gadu veic statistiku par tiem, izvērtējot, kas jāattīsta, kas savukārt “jāpietur”.

“Ja tu sāc justies omulīgi, tas nozīmē, ka sāc stagnēt, un tad šajā jomā jāpaspridzina kaut kas jauns. Man vienmēr bijis patīkami pašam strādāt ar atdevi, sava dienesta laikā vienmēr esmu centies izrādīt iniciatīvu. To arī tagad darām kā vienība. Ja mums paliek pārāk ērti, mēs meklējam izaicinājumus, paši radām sev problēmas, lai attīstītos, lai ietu uz priekšu. Tiesa, tas arī nogurdina, jo tādējādi arī man ir vairāk jāstrādā, bet mūsu mērķis nav justies omulīgi, bet gan attīstīt vienību spējas un attīstīties arī pašiem,” ar smaidu saka KANMC komandieris.

To arī Kaujas atbalsta un nodrošinājuma centra komandieris vēl savam personālam apaļajā gadskārtā – saglabāt un uzturēt attieksmi, jo šajā vienība tā ir atslēga uz visu pārējo. “Būs attieksme, būs arī izaugsme, attīstība,” viņš saka.  

Būtiskākais sasniegums 20 gadu laikā – vienības karogs, zem kā meklēt jaunus izaicinājumus

Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centra komandieris, daloties vienības būtiskākajos sasniegumos 20 gadu laikā, saka – liels solis bija KANMC izveidošana, kas veidota uz ļoti pieredzējušas un atpazīstamas vienības bāzes, kad NBS ieguva vienu koncentrētu, standartizētu un elastīgu apmācību procesu un spējas konkrētās specialitātēs.

Tikmēr pats būtiskākais mācību centra kopīgi izcīnītais sasniegums ir vienības karogs.

Image
Kaujas atbalsta un nodrošdinājuma mācību centra karogs
Kaujas atbalsta un nodrošdinājuma mācību centra karogs/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Tas ir sasniegums, par ko es un visa vienība lepojas, jo, lai to sasniegtu, gāja patiesi grūti un ilgi, bet galu galā esam tikuši pie sava simbola, un tagad meklējam jaunus izaicinājumus paši zem sava karoga. Es ļoti augsti novērtēju jebkuru sasniegumu – liels vai mazs, mēs esam sasnieguši un mums ir kārtējais starta punkts, no kura virzīties tālāk,” vērtē majors.

Viens no galvenajiem nākotnes mērķis – KANMC apmācību programmas NATO apmācību katalogā

Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centram, komandierim raugoties nākotnē, būtiski ir attīstīt, pilnveidot sadarbības un apmācību procesus,  jo bruņotajos spēkos un pasaulē kopumā valda ļoti liela dinamika. Līdz ar to mācību centram jāspēj ne tikai tikt tam līdzi, bet būt soli priekšā, lai spētu nodrošināt apmācību.

Vēl viens no lielākajiem uzsvariem, uz ko turpmāk vairāk vienība koncentrēsies, ir simulācijas sistēmu ieviešana apmācību procesā. Lai arī tas ir specifisks un sarežģīts process, KANMC virzās uz savu mērķi.

Image
Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centra vecākais apmācību speciālists demonstrē prettanku raķešu sistēmas “Spike” simulatora lietošanu
Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centra vecākais apmācību speciālists demonstrē prettanku raķešu sistēmas “Spike” simulatora lietošanu/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Nākamā Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centra nākotnes ambīcija, kā atzīmē majors, ir starptautisko sadarbību atjaunošana. Viņš norāda, lai arī starptautiskās sadarbības vienībā ir jau kopš tās aizsākumiem, lielu ietekmi uz tām radījusi Covid pandēmija. Līdz ar to daudzi sadarbības procesi ir apstājušies, iepauzēti, piemirsti, vai palikuši smagnēji. Līdz ar to mācību centram ir būtiski starptautiskās sadarbības visus virzienus atkal atjaunot un virzīt uz priekšu, jo šis ir neatņemams veids, kā vienība iegūst un apmainās ar informāciju un pieredzi.

“Runājot vēl par starptautisko sadarbību, viens no galvenajiem mērķiem, pie kā šobrīd ļoti aktīvi strādājam, ir atsevišķu apmācību programmu akreditēšana un apstiprināšana NATO apmācību katalogā, kas ļautu nodrošināt apmācību kursus ne tikai NBS un atsevišķām sadarbības vienībām Latvijā, bet programmas būtu NATO katalogā, kur jebkura dalībvalsts tās var redzēt, pieteikties un braukt pie mums apgūt šīs kvalifikācijas. Spēcīga ambīcija, liels izaicinājums, bet ir, uz ko iet,” norāda mācību centra komandieris.

Apmācība – neatņemama NBS daļa

Majors I. Bērziņš uzsver – Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centra loma bruņotajos spēkos ir ļoti noteicoša. Šī iestāde ir tā, kas sagatavo specifiskas jomas speciālistus. Tā, protams, nav vienīgā šāda veida mācību iestāde. Runājot par KANMC, tiek runāts par Mācību vadības pavēlniecību kā tādu, jo Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centrs ir tikai viena no daudzām pavēlniecības mācību iestādēm, kas ir Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija, NBS Instruktoru skola, Kājnieku skola, Jūras spēku mācību centrs, Sakaru skola, Valodu skolu.

Image
M109A5Oe tipa pašgājējhaubice
M109A5Oe tipa pašgājējhaubice/Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

“Katra šī iestāde sagatavo savas jomas speciālistu, un, ja vienībā nebūs šo speciālistu, tad vienība nespēs pildīt savus uzdevumus vai pildīs tos citā kvalitātē. Katra mācību iestāde strādā pēc konkrētiem standartiem, sinhronizē savu darbu, tādējādi panākot puslīdz vienādu zināšanu līmeni visās vienībās. Tas, kur karavīri tālāk virzās, tā jau ir vienības komandieru atbildība, komandieru uzdevums uzturēt un pilnveidot kaujas gatavību un kaujas spējas. Tomēr, ņemot vērā, ka pamata līmenis ir standartizēts, komandieris zina, ko sagaidīt pēc mācību iestādes pabeigšanas. Tādējādi NBS līmenī Mācību vadības pavēlniecība, tai skaitā Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centrs, ir ļoti būtiska loma,” saka KANMC komandieris.

Dalies ar šo ziņu