Latvijas bruņotie spēki sāk izmantot jaunāko prettanku ieroča “Carl-Gustaf M4” versiju

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
Karavīri apgūst jaunās prettanku ieroču sistēmas “Carl-Gustaf M4” darbību  štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: Karavīri apgūst jaunās prettanku ieroču sistēmas “Carl-Gustaf M4” darbību štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Jauno “Carl-Gustaf M4” prettanku ieroču pasūtījums ir turpinājums jau pirms vairākiem gadiem iedibinātajai sadarbībai ar Skandināvijas partneriem. Šie ieroči, kas atbilst Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vajadzībām, ir nodrošinājuši sekmīgu uzdevumu izpildi mācībās, kā arī paplašina NBS ekipējuma savietojamību ar ģeogrāfiski tuvāko sabiedroto valstu arsenālu.

Lai veiksmīgāk apmācītu Latvijas bruņoto spēku karavīrus jaunā ieroča lietošanā, Latvijā bija ieradušies arī “SAAB Dynamics AB” pārstāvji.

Karavīri apgūst jaunās prettanku ieroču sistēmas “Carl-Gustaf M4” darbību  štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Karavīri apgūst jaunās prettanku ieroču sistēmas “Carl-Gustaf M4” darbību  štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

 

“Ierocis ir ergonomiskāks un vieglāk pielāgojams karavīram, tāpat ierocim ir pieejama jauna optika, kas ļaus ar lāzera palīdzību noteikt attālumu un šāvēja vietā jau izrēķinās tēmēšanas punktu. Jaunajā “M4” versijā ir iespējams izmantot iepriekšējo versiju munīciju, kas ļauj daudz operatīvāk darboties ar jau esošo ieroču tehniku,” skaidroja “SAAB Dynamics AB” klientu apkalpošanas nodaļas vadītājs Tomass Pērsons.

Uzņēmuma pārstāvji atzina, ka jaunā ieroča izveidē lielu palīdzību ir sniegušas tās valstis, kuras izmanto viņu ražotos ieročus. Tieši lietotāju sniegtās atsauksmes ir kalpojušas par iemeslu uzlabot ieroci, lai tas būtu ērtāks un efektīvāks. Piemēram, jaunā versija ļaus izmantot ieroci pilsētvidē, proti – to būs iespējams šaut no slēgtām telpām, kas ar veco “M2” versiju nebija iespējams.

“Šim ierocim ir pieejams plašs klāsts ar dažāda veida munīciju, kas palielina efektivitāti kaujas laukā, lai iznīcinātu bruņutehniku un ēkas vai bunkurus. Arī ieroča viegluma dēļ karavīriem būs iespēja pārnēsāt vairāk munīciju, kas nodrošinās labāku kaujas uzdevumu veikšanu,” skaidroja Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centra virsseržants štāba virsseržants Agris Priedītis.
Karavīri apgūst jaunās prettanku ieroču sistēmas “Carl-Gustaf M4” darbību  štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Karavīri apgūst jaunās prettanku ieroču sistēmas “Carl-Gustaf M4” darbību  štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Portāls “Sargs.lv” izvaicāja arī Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centra vecāko apmācību speciālistu seržantu Silvestru Auderu, kurš dalījās praktiskajā pieredzē, strādājot ar jauno ieroci.

“Šaušanu ar šo ieroci var izteikt divos vārdos – bauda darboties. Šo jaunāko versiju arī var pārnēsāt pielādētu, kas ļaus ātrāk atbildēt uz pretinieku darbībām un reaģēt uz mainīgiem apstākļiem kaujas laukā. Jaunā versija ir arī divas reizes vieglāka nekā vecākā “M2”. Esmu redzējis dāmām citreiz pat smagākas rokassomiņas nekā jaunais “M4” ierocis”, smejoties saka seržants S. Auders.

“Carl-Gustaf M4” prettanku ieroči ir gandrīz uz pusi vieglāki, kā arī ir par 130 milimetriem īsāki nekā pašlaik Nacionālo bruņoto spēku rīcībā esošie “M2” modifikācijas ieroči. Šie uzlabojumi veicina kājnieku spējas izpildīt nepieciešamos kaujas manevrus, kā arī sniedz iespēju pārnēsāt vairāk munīcijas. Tāpat jaunākajā “Carl-Gustaf” modifikācijā integrēti elektronikas elementi, kas ļauj šiem ieročiem pievienot viedākus tēmēkļus, kā arī programmēt munīciju, sniedzot efektīvāku uzdevumu izpildi kaujas laukā. Granātmetēja plašais munīcijas klāsts ļauj iznīcināt bruņutehniku, nocietinājumus un dzīvos mērķus, kā arī nodrošināt dūmu aizsegu vai apgaismojumu kaujas laukā.

Jaunie prettanku ieroči tiks lietoti paralēli “M2” modifikācijas ieročiem, kas iepriekš tika saņemti no Zviedrijas un Norvēģijas.

Pasūtījums ir veikts, balstoties uz kopīgo līgumu starp Zviedrijas Aizsardzības materiāltehnisko administrāciju, Igaunijas Aizsardzības investīciju centru un “Saab Dynamics AB”, kas tika parakstīts 2018. gadā. 

Dalies ar šo ziņu