Šāviens mugurā pretinieku tankiem jeb “Sargs.lv” reportāža no mācībām “Crystal Arrow 22”

Militārās mācības
Sargs.lv
Mācības "Crystal Arrow 22"
Foto: kaprālis Nauris Dorobļajs/Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde

Rīts iesākās agri, jo bija nepieciešams virzīties uz pozīcijām. Nedaudz samiegojušies, taču cīņai gatavi bija arī Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīri, kuri no 28. februāra līdz 11. martam piedalās starptautiskajās mācībās “Crystal Arrow 22”. Šīs dienas mācību uzdevums bija uzbrukt pretinieku pozīcijām un iznīcināt viņiem svarīgo kritisko infrastruktūru un vadības nometni. Mācībās gan sabiedroto, gan pretinieku lomu spēlē 10 valstu vienības, kuras veido NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu (eFP).

Visas dienas garumā arī portāls “Sargs.lv” bija kopā ar mācībās iesaistītajiem karavīriem no 2. mehanizētā kājnieku bataljona 3. rotas, kas arī tiek dēvēts par “Dzelzs bataljonu”.

“Šajās mācībās esmu pakļauts ASV bataljona komandierim, kurš dod galvenās komandas un nosaka operācijas ierobežojumus savukārt es tālāk, izmantojot vienības piekoptās taktikas, realizēju tos. Lielais mācību mērķis ir jaunās eFP grupas kaujas gatavības pārbaude. Rotas līmenī arī man šis ir iesildīšanās eksāmens, jo es pārņemu iepriekšējā rotas komandiera stafeti. Šobrīd arī mani uzrauga nu jau bijušais komandieris,” stāsta 2. mehanizētā kājnieku bataljona 3. rotas komandieris .

Portālam “Sargs.lv” bija iespēja ielūkoties mācību pašā epicentrā. Praktiski visa diena tika pavadīta uz sešriteņu kvadracikla “Bombardier MAX 650”, uz kura kopā ar OCT pārstāvi tika krustu šķērsām izbraukāts Ādažu poligons. OCT (Observer-Controller-Trainer) pārstāvis ir cilvēks, kurš uzmana sacensību norisi. Tieši viņa atbildībā ir noteikt, kurš transportlīdzeklis vai kurš cilvēks ir neitralizēts, balstoties uz uzbrukuma apjoma un pielietotajiem ieročiem. Tas nozīmēja, ka mums bija jābūt klāt pie pēc iespējas vairāk šāvieniem. Šis uzdevums bija sarežģīts, jo pārvietošanos vajadzēja veikt zibenīgi, taču bruņumašīnu un tanku iebrauktās rises Ādažu smiltīs un zemē sarežģīja šo izpildi.

Tieši šo faktoru mūsu “Dzelzs bataljona” karavīri izmantoja, lai apietu pretinieku pozīcijas un uzbruktu no negaidītas pozīcijas – pretinieku aizmugures.

“Neskatoties uz to, ka esam salīdzinoši mazā sastāvā, rotai izdevās veiksmīgi realizēt dotos uzdevumus. Izdevās uzbrukt pretiniekiem no muguras, kas viņus pārsteidza nesagatavotus. Mēs izmantojām CVRT jeb kaujas izlūkošanas kāpurķēžu tehnikas stipro pusi – augsto mobilitāti, proti mūsu tehnika spēj braukt pa ļoti mīkstu augsni, piemēram, purvainām vietām, kas smagākajām tehnikām ir nepārvarams šķērslis,” sacīja 3. rotas komandieris.
Mācības "Crystal Arrow 22"
Mācības "Crystal Arrow 22". Foto: kaprālis Nauris Dorobļajs/Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde

Nokļūstot pretinieku aizmugurē, mūsu karavīriem izdevās neitralizēt vairākus poļu tankus, kuru stobri bija vērsti pretējā virzienā. Neviens tiešām negaidīja uzbrukumu no mugurpuses. Tika izmantota tā saucamā partizānu taktika, kad mazās karavīru grupās tiek uzbrukts no vairākām pusēm. Pēc dažiem veiksmīgiem “Carl Gustaf” un “Spike” prettanku ieroču šāvieniem, poļu tanku operatori saprata, ka tiek uzbrukts no aizmugures, tāpēc steigšus apgriezās un deva prettriecienu. Šāvieni patiešām bija iespaidīgi, jo, atrodoties vairāku desmitu metru attālumā, bija iespējams sajust spēcīgas zemes vibrācijas. Pēc šīs kaujas kāds no OCT pārstāvjiem smejoties sacīja, ka nav ko vilku aiz ūsām raustīt, ja negrib pretī dabūt. Jāatzīst gan, ka ieguvums bija krietni lielāks, jo tika iznīcināti vairāki poļu tanki, bet, protams, neiztika arī bez zaudējumiem mūsu pusē.

Mācības "Crystal Arrow 22"
"Iznīcinātie" poļu tanki dodas nost no kaujas lauka. Foto: Sargs.lv

Brīžiem bija grūti izprast kopējo situāciju, jo kaujas notika ļoti plašā laukumā, kuru klāja gan meži, gan smilšu uzkalni. Šādās situācijās vislabāk var saprast armijas vadošā sastāva svarīgumu. Karavīri neredz, kas notiek vairākus kilometrus priekšā, tāpēc ir nepieciešami cilvēki, kuri visu dienu ar kūpošām galvām cenšas kartē sazīmēt kopējo situāciju, lai varētu efektīvi veikt uzdevumus.

Rota, kuras sastāvā uzdevumos piedalījās arī “Sargs.lv”, pārsvarā komplektēta no karavīriem, kuri nākuši no Latgales. Šis bija vēl viens papildus izaicinājums, jo karavīru savstarpējā komunikācija brīžiem notika latgaliski. Dienas beigās jau izdevās saprast arvien vairāk, taču, lai pilnībā visu saprastu, būtu šādās kaujās kopā jāpiedalās ilgāku laiku.

Pēc kaujas vietu pamešanas rota atgriezās drošajā vietā, kur nekavējoties un ļoti organizēti izveidoja 360 grādu aizsardzību. Dienas grafiks nebija izplānots, jo viss tika pakārtots kaujām, tāpēc arī ēšanas pauze karavīram bija jāizvēlas pašam. Tā bija laimes spēle, jo jebkurā brīdī varēja sākties pēkšņs uzbrukums. Šoreiz gan paveicās, jo ēšana varēja norisināties mierīgos apstākļos, taču varēja novērot, ka karavīri jebkurā brīdī bija gatavi sapakot ēdienu atpakaļ un doties kaujā.

Saulei norietot, laikapstākļi mainījās. Palika ievērojami aukstāks, un no debesīm sāka krist sniegs. Apsnigušie karavīri turpināja sargāt savas pozīcijas, un brīžiem varēja novērot nopurināšanos, kas liecināja, ka paliek vēsi. Te nu parādījās komandas gars, proti, vairāki karavīri cienāja viens otru ar siltu tēju, kuru bija izdevies uztaisīt kādā no mazajām pauzēm.

Vēl pēc kāda laika, visi rotas karavīri ar bruņu transportiem sapulcējās vienuviet, lai varētu pārgrupēties un apzināt atlikušos resursus. Tālāk tie devās iekārtot bāzi, kur pārlaist nakti, jo jau nākamajā rītā mācības turpināsies. Mācību scenārijā ir noteikts, ka pēc plkst. 00:00 visi neitralizētie spēki tiek atgriezti mācību “spēlē” atpakaļ, lai nākamajā dienā varētu atsākt pildīt uzdevumus pilnā apjomā.

Mācību “Crystal Arrow 22” mērķis ir pilnveidot sabiedroto valstu militāro vienību savietojamību taktisko operāciju laikā, tostarp demonstrējot spējas izpildīt uzdevumus ziemas apstākļos. Mācību ietvaros notiek arī Baltijas reģiona pretgaisa aizsardzības vienību treniņi.  Viens no Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes mācību uzdevumiem ir uzlabot štāba komandvadības elementu sadarbību, kā arī praktiski testēt daudznacionālu operāciju plānošanas un īstenošanas procedūras.

Paralēli “Crystal Arrow 22” mācībām norisinās arī starptautiskās mācības “Saber Strike 22”, abās mācībās kopumā piedalās aptuveni 2800 karavīru un zemessargu no Latvijas un ASV, kā arī vēl no 10 valstīm, kuru vienības veido Latvijā izvietoto NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu (eFP) – Kanādas, Albānijas, Čehijas, Itālijas, Īslandes, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas. Mācībās ir iesaistītas vairāk nekā 300 sauszemes un gaisa spēku tehnikas vienības.

Dalies ar šo ziņu