Medija "The Hill" komentārs par ASV atbalstu Ukrainai: atšķirība starp uzvaru un sakāvi

Konfliktu zonas
Sargs.lv/The Hill
Ukraiņu karavīrs pie ASV piegādātās 155mm haubices "M777"
Foto: AP/Scanpix

Ukraiņi turpinās cīnīties pret Krievijas spēkiem, kas ir iebrukuši, okupējuši un bombardējuši viņu valsti ne tikai kopš 2022. gada februāra, bet arī kopš nelikumīgās Krimas okupācijas 2014. gadā un sākotnējā iebrukuma Ukrainas Donbasa reģionā. Tas tā ir neatkarīgi no tā, vai Kongress pieņem vai nepieņem prezidenta Džo Baidena papildu pieprasījumu, kas ietver 61 miljardu ASV dolāru palīdzību Ukrainai. Tomēr šīs palīdzības pieņemšana varētu nozīmēt atšķirību starp Ukrainas uzvaru un sakāvi.

Zaudējums pakļautu Ukrainu Kremļa nežēlastībai, kurš ir apņēmības pilns iznīcināt Ukrainas identitāti, un pakļautu citas reģiona valstis iespējamai Krievijas agresijai. Tas arī būtu nopietns trieciens ASV vadošajai lomai un prestižam un prasītu dārgākus pasākumus nekā pašreizējā palīdzība Ukrainai, lai aizstāvētu būtiskas ASV intereses Eiropā.

Ukraiņi ir izrādījuši milzīgu drosmi un apņēmību, aizstāvot savu zemi, brīvību un dzīvību no krievu brutālā uzbrukuma, kas ietver kara noziegumus, noziegumus pret cilvēci un pat genocīdu. Neraugoties uz to, ka viņu skaits un apbruņojums bija mazāks par okupantu skaitlisko pārsvaru, un pretēji daudzu, tostarp V. Putina, prognozēm, ka viņi tiks ātri sakauti, ukraiņi ir atguvuši kontroli pār vairāk nekā 50% zemes, ko sākotnēji okupēja Krievijas spēki.

Kopš pagājušās vasaras, kad sākās plaši izskanējusī Ukrainas pretuzbrukuma operācija, Ukraina ir veiksmīgi izspiedusi Krievijas Melnās jūras floti no tās bāzes Sevastopolē. Pretuzbrukums neattaisnoja cerības, taču šīs cerības nekad nebija reālas, ņemot vērā laiku, kas Krievijai bija pieejams, lai sagatavotu savu aizsardzību, un Rietumu kavēšanos sniegt Ukrainai to, kas tai bija vajadzīgs, lai šo aizsardzību pārrautu.   

Kongresa apstiprinājums palīdzībai Ukrainai nenovedīs pie tūlītējas militāras uzvaras Ukrainai, jo būs nepieciešams laiks, lai ilgi solītie ieroči nonāktu Ukrainas rokās. Taču tas būtu milzīgs morāls atbalsts Ukrainas iedzīvotājiem, kuri cīnās.

No otras puses, V. Putins paredz, ka Kongress nespēs pieņemt papildus palīdzības paketi. Pierādot, ka viņš kļūdās, tiktu nodarīts trieciens viņa plāniem attiecībā uz Ukrainu un arī Krievijas spēkiem frontes līnijā, kuri ir cietuši vairāk nekā 300 000 nogalināto un ievainoto.

Arī Eiropas valstis būs iedvesmotas turpināt palīdzību, ja Kongress pieņems šo papildinājumu.

Ukraiņi nekad nav lūguši, lai mēs sūtītu mūsu karaspēku cīnīties viņu vietā, taču viņiem ir vajadzīgi mūsu ieroči un palīdzība. Ukraiņi joprojām ir optimistiski noskaņoti attiecībā uz savas valsts izredzēm uzvarēt karā, kā liecina nesen veiktā aptauja. 

Ukraiņu stingrā apņēmība novest šo karu līdz uzvarai, kas tiek definēta kā katra Krievijas karavīra padzīšana no Ukrainas zemes un atlikušās aptuveni 20% okupētās teritorijas atgūšana, ir apbrīnojama, ja padomā par briesmīgajiem zaudējumiem, ko viņu valsts ir cietusi.

Daļa Rietumu iedzīvotāji un politiķi ignorē Krievijas kara noziegumus okupētajā Ukrainā un to, kas notiktu ar vēl vairāk ukraiņiem, ja Maskava kontrolētu citas valsts daļas.

Turklāt V. Putins nav izrādījis nekādu interesi par kara izbeigšanu sarunu ceļā, neraugoties uz naiviem ziņojumiem un komentāriem par pretējo. "Ja Ukrainai nebūs ES un ASV atbalsta, tad Putins uzvarēs," pagājušajā mēnesī Eiropas Savienības samitā sacīja Īrijas premjerministrs Leo Varadkars. 

Un Ukraina zaudēs. Tas ir tik vienkārši. Ja Rietumi pārtrauks sniegt palīdzību Ukrainai, citas Eiropas valstis, piemēram, Moldova un Gruzija, var kļūt par nākamajiem Putina mērķiem. Putins var pat justies iedrošināts pārbaudīt NATO dalībvalstis, piemēram, Baltijas valstis vai jauno dalībvalsti Somiju. Kā Centrāleiropas un Austrumeiropas valstis pārāk labi zina, simtiem gadu Krievija ir draudējusi, apspiedusi un uzbrukusi saviem kaimiņiem. Putina vadībā šī tendence acīmredzami nav apstājusies.

Turklāt arī Ķīna kļūs aizvien pārliecinošāka, palielinot iespējas uzbrukt Taivānai un radot iespēju īstenot muskuļotāku Ķīnas politiku Dienvidķīnas jūrā.  Arī Irāna, kas ir sniegusi būtisku atbalstu Maskavai tās kampaņā pret Ukrainu, jutīsies iedrošināta.

Ja ASV palīdzība tiks pārtraukta, krievi varēs virzīties dziļāk Ukrainā, apdraudot Ukrainas aizsardzību un pat pakļaujot Kijivu riskam.

Mēs jau redzam, kas notiek, kad Rietumu palīdzība palēninās - Ukrainas spēkiem jau nācās krietni samazināt savu aizsardzības artilērijas uguni. Piemēram, Eiropa kavējas ar artilērijas lādiņu piegādēm. Amerikas Savienotās Valstis ir vilcinājušas vairāku svarīgu ieroču sistēmu, tostarp vairāk pretgaisa aizsardzības sistēmu, piegādi. Tas ir ļāvis Krievijas spēkiem atgriezties tuvāk frontes līnijai.

Ar pietiekamu tālās distances artilērijas uguni, atbilstošu pretgaisa aizsardzību, pilnvērtīgu bezpilota lidaparātu armiju, F-16 iznīcinātāju eskadriļām - pretuzbrukums ir iespējams, un Ukrainas armija var mainīt notikumu gaitu un atbīdīt Krievijas spēkus atpakaļ uz 1991. gadā starptautiski atzītajām Ukrainas robežām. 

Ukrainas uzvara ir iespējama, bet, lai tā notiktu, ir nepieciešama Rietumu palīdzība. Ilgāka kavēšanās izmaksās dārgi.

Dalies ar šo ziņu