Vācija pirmo reizi piegādās Ukrainai militāros helikopterus; turpinās sarunas par raķešu "Taurus" piegādi

Tehnika un ekipējums
LETA/DW/DPA
Vācijas bruņoto spēku helikopters "Sea King"
Foto: DPA/Scanpix

Vācijas valdība nolēmusi piegādāt Ukrainai sešus militāros helikopterus "Sea King Mk41", otrdien paziņoja Vācijas Aizsardzības ministrija. Paralēli turpinās arī Ukrainas sarunas ar Vācijas valdību par spārnoto raķešu "Taurus" piegādi, paziņojis Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

Šī būs pirmā reize, kad Vācija piegādās Ukrainai militāros helikopterus.

Reizē ar daudzfunkcionālajiem lidaparātiem Ukrainai tiks piegādātas arī rezerves daļas un papildu aprīkojums. Ukrainas militārpersonām tiks nodrošināta arī apmācība helikopteru lietošanā.

Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss norādīja, ka "Sea King Mk41" ir "pārbaudīts un uzticams helikopters, kas palīdzēs ukraiņiem daudzās jomās, sākot ar izlūkošanu virs Melnās jūras un beidzot ar karavīru transportēšanu".

"Šī ir pirmā šāda veida piegāde no Vācijas," uzsvēra Pistoriuss.

Saskaņā ar Vācijas Aizsardzības ministrijas sniegto informāciju kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā Vācija ir sniegusi Ukrainai militāro palīdzību aptuveni sešu miljardu eiro apmērā.

Tikmēr Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba sacīja, ka Ukraina vēlas iegūt no Vācijas raķetes "Taurus", lai izmantotu tās uzbrukumos Krievijas militārajai infrastruktūrai okupētajā Ukrainas teritorijā, nevis mērķiem Krievijā. "Mums nav nepieciešams "Taurus", lai uzbruktu Maskavai," intervijā medijiem "Bild", "Welt.tv" un "Politico" uzsvēra Kuleba.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs līdz šim ir noraidījis "Taurus" piegādi Ukrainai, acīmredzot bažījoties, ka iespējamā Vācijas raķešu izmantošana uzbrukumos Krievijas teritorijā varētu saasināt konfliktu. Kuleba intervijā vēlreiz centās kliedēt šīs bažas.

Pagājušajā nedēļā Vācijas parlamentā Šolca trīs partiju koalīcijas likumdevēji bloķēja konservatīvā opozīcijas bloka CDU/CSU priekšlikumu piegādāt raķetes "Taurus" Ukrainai. Tomēr daudzi koalīcijas likumdevēji, jo īpaši no liberālās Brīvo demokrātu partijas (FDP) un zaļie deputāti, personīgi ir pauduši atbalstu "Taurus" piegādei Ukrainai, lai gan balsoja pret šo priekšlikumu.

Nākamnedēļ Eiropas Savienības (ES) samitā valstu līderi plāno apspriest turpmāko militāro palīdzību Ukrainai.

Dalies ar šo ziņu