Ģenerālis Herems: Krieviju vajadzētu sadalīt mazākās valstīs ar mazāku spēku un ambīcijām

Viedoklis
Sargs.lv/ERR.ee
Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris ģenerālis Martins Herems
Foto: Postimees/Scanpix Baltics

Igaunijas Bruņoto spēku komandieris ģenerālis Martins Herems (Martin Herem) neredz iespēju, ka Ukrainas karam varētu būt laimīgas beigas un viņš atzīst, ka Igaunijai turpmākajos gados būs jābūt pastāvīgi gatavai. Nesenā intervijā ar Igaunijas sabiedrisko mediju “ERR” ģenerālis stāsta kādas, viņaprāt, ir iespējamas Krievijas kara Ukrainā beigas, kā vērtēt Krievijas karavīru uzvedību un Ukrainas spēju uzvarēt karā.

Ukrainas karš jau ilgs 429 dienas, Rietumi gaida Ukrainas uzsvaru un tiek darīts daudz, lai atbalstītu kara skartās valsts karaspēku. Ģenerālis M.Herems atzīst, ka ir grūti analizēt, vai Ukraina spēs uzvarēt agresorvalsts karaspēku, ja “emocijas nepārprotami sakņojas vienā pusē, iespējams, ir viegli redzēt ukraiņu situāciju labākā gaismā, nekā tā patiesībā ir.”

“Viņi [ukraiņi] noteikti ir pietiekami spēcīgi, lai noturētu to, kas viņiem ir, pat ja kilometrs ir atdots Bahmutā vai citur. Viņi var saglabāt to, kas viņiem ir, ļoti ilgu laiku. Bet vai viņi spēs atgūt teritoriju īstermiņā, es nezinu,” ar bažām norāda komandieris.

Taču viņš ir pārliecināts, ka ukraiņi pašlaik ir neapstādināmi, viņi turpinās cīnīties par savu teritoriju, līdz pēdējais metrs tiks izcīnīts un viņi būs atguvuši savas robežas, jo viņi ir piedzīvojuši tik daudz ļaunuma, ka citas iespējas ukraiņiem vairs nav.

Runājot par krievu zvērībām Ukrainā, ģenerālis norāda, ka parasti karavīri nodarbojas ar marodierismu, slepkavībām, izvarošanu un citiem kara noziegumiem, tādēļ, ka viņi ir saņēmuši sliktu apmācību un ir piedzīvojuši sakāvi kaujas laukā.

“Viņi mēģina sevi apliecināt citos veidos. Šeit galvenais ir apmācība. Karavīriem trūkst pārliecības, un jūs ķeraties pie tā, ko varat darīt. Iespējams, tāpēc viņi nogalina bērnus,” uzskata ģenerālis M.Herems.

Viņš neizslēdz iespēju, ka Krievijas karavīriem ir dots rīkojums izmantot šāda veida terorismu, lai salauztu ienaidnieka morāli. Šāda veida pavēles ir izdevuši dažādu līmeņu komandieri, viņš gan neizprot, kā cilvēks spēj veikt tik necilvēciskas darbības, taču piebilst, ka cilvēki dažādās situācijās dara briesmīgas lietas.

“Tas lielā mērā ir saistīts ar apmācību, arī virsnieku apmācību. Esmu to redzējis arī Irākā. Cilvēki kļūst neuzmanīgi, augstprātīgi pret vietējiem iedzīvotājiem. Uzvedība pēc kāda laika kļūst augstprātīga, un es šeit nerunāju par spīdzināšanu. Virsnieku un apakšvirsnieku uzdevums ir pamanīt un tam pielikt punktu. Ja tam netiks pievērsta uzmanība, šāda attieksme tikai pieaugs. Nezinu... Varbūt mūsos ir kāda ēnas puse,” savas pārdomas atklāj ģenerālis.

Jautājot par Krievijas neizsīkstošo militāro un cilvēkresursu spēku, viņš uzskata, ka pašlaik Rietumi dzīvo post - varoniskā kara laikmetā, kad viena cilvēka zaudēšana ir traģēdija un ir jādara viss iespējamais, lai to nepieļautu, Krievijas domāšana ir pilnīgi pretēja.

“Man šķiet, ka Krievija zaudē 500-600 vīriešu dienā kā spēka zīmi. Ka mēs varam zaudēt arī rīt, kamēr jūs to nevarat atļauties, un galu galā es nākšu un paņemšu to, kas ir mans. Ja tāda ir Krievijas stratēģija, Ukrainai būs ļoti grūti apstāties, pirms nav iznīcināts katrs Ukrainas okupants. Tāpēc es neredzu šai lietai laimīgas beigas, es neredzu konflikta beigas, pirms Krievija nav pilnībā mainījusies,” atzīst komandieris M.Herems.

Viņš uzskata, ka Krievijai vairs nevajadzētu būt lielai un spēcīgai valstij, kas uzskata, ka tai ir tiesības darīt visu, ko tā vēlas. Viņaprāt, Krievijai vajadzētu sadalīties mazākās valstīs ar mazāku spēku un ambīcijām.

“Citādi es vēlreiz saku, ka neredzu labu galu karam Ukrainā. Mēs [Igaunija] virzāmies uz tādu situāciju kā Izraēlā. Tas nozīmē, ka jābūt pastāvīgi gataviem, ka kaut kas notiks. Ne šodien vai rīt, bet laiki nekļūs mierīgāki,” intervijā medijam “ERR” saka komandieris.

Dalies ar šo ziņu