V. Putina režīms valsts uzņēmumos un iestādēs vēlas atjaunot “poļutruku” amatus

Ārvalstīs
Krievijas diktatora V. Putina krūšu tēls un PSRS tirāna J. Staļina krūšu tēli suvenīru tirgotavā Sanktpēterburgā
Foto: AP/Scanpix

Krievijas diktatora Vladimira Putina administrācija rekomendējusi federālajās ministrijās, dienestos un valsts kompānijās izveidot vadītāja vietnieka politinformācijas jautājumos amatus. Padomju laikā šādi cilvēki bija zināmi ar palamu “poļitruks”, vēsta Krievijas laikraksts “Kommersant”

Šī ideja radās 2021.gada Valsts Domes vēlēšanām veltītajās iekšējās diskusijās, kad Krievijas Prezidenta administrācijas pārstāvji norādīja, ka “ir fiksēta lojalitātes problēma valsts nospraustajam kursam” un “būtu labi atgriezties pie PSRS prakses, kad valsts iestādēs tika formēts vienots informācijas un izpratnes lauks.”

Tā dēvētās “speciālās militārās operācijas” ietvaros, kā V. Putina režīms pavēlējis apzīmēt Krievijas agresiju pret Ukrainu, minētā ideja ieguvusi jaunu elpu.  Tā laikā no 7. līdz 9. aprīlim tikusi apspriesta Prezidenta administrācijas organizētajā seminārā vicegubernatoriem politiskajos jautājumos sanatorijā “Senež”. Saskaņā ar “Kommersant” ziņoto, sanāksmes laikā Prezidenta administrācijas amatpersonas, apzīmējot vadītāja vietnieka politinformācijas jautājumā amatu, atklāti lietojuši padomju laikā praktizētos jēdzienus “poļitruki” un “kadroviki”.

Kā noprotams, ir iecerēts, ka vadītāju vietniekiem politinformācijas jautājumos jeb “poļitrukiem” vajadzētu ne tikai sniegt un “pareizi skaidrot informāciju”, novadot Kremļa interesēm un naratīviem atbilstošus signālus, bet arī analizēt noskaņojumu konkrētajos darba kolektīvos un palīdzēt vadītājiem ministrijās, dienestos un valsts kompānijās “risināt kadru jautājumu”.

Līdz šim PSRS laikā praktizētā “poļitruku” institūcija ir atjaunota Krievijas bruņotajos spēkos, kur tie pazīstami kā “zampoļiti” un Federālajā jauniešu lietu aģentūrā “Rosmolodjož”. Šīs institūcijas līdz šim kalpojušas kā sava veida Kremļa “izmēģinājumu poligoni”.

Kopš Krievijas neizprovocētās agresijas Ukrainā naktī no 23. uz 24.februāri ir novērojama intensīvāka Krievijas sabiedrības ideoloģizācija dažādos līmeņos, izmantojot gan valsts propagandu tradicionālajos medijos, piemēram, televīzijā, radio un presē, gan modernajos medijos – internetā un sociālajos tīklps.

Saskaņā ar The Moscow Times rīcībā esošo informāciju, šī gada trīs pirmajos mēnešos valsts medijiem tika novirzīti 17,4 miljardi rubļu, kas ir 3,2 reizes vairāk nekā analoģiskā laika posmā 2021.gadā.

Pastiprināta uzmanība ideoloģiskās audzināšanas jomā tiek pievērsta bērniem. Par to liecina izglītības ministra Sergeja Kravcova izteiktie publiskie vēstījumi. Viņa vadībā Krievijas skolām ir nosūtīta rekomendācija katru pirmdienu sākt ar Krievijas valsts karoga pacelšanu un himnas dziedāšanu. Lai gan pagaidām nav plānots pasniegt vēsturi kā atsevišķu mācību priekšmetu, sākot no 1.klases, vēstures mācība ienāks 1.klasē caur citiem mācību priekšmetiem. Vēstures mācību grāmatas skolās tiks papildinātas ar notikumiem un skaidrojumiem par tā saukto “speciālo militāro operāciju Ukrainā” (termins, kā Krievija apzīmē pašas sākto agresiju red.).

Ja V. Putina režīmam esošajā veidā izdosies noturēties un nostiprināties ilgtermiņā, sagaidāms kā pēc 10-12 gadiem, kad tagadējie pirmo klašu skolēni sasniegs pilngadību, ievērojama viņu daļa būs ideoloģiski apstrādāti autoritārās sistēmas atbalstītāji.

Dalies ar šo ziņu