Latvija un Turcija sper būtisku soli abu valstu militārās industrija sadarbības padziļināšanā

Nozares politika
Sargs.lv
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks viesojoties "Baykar Makina" ražotnē Turcijā
Foto: Foto: Baykar Makina/Twitter

Latvija un Turcija apņēmusies stiprināt un padziļināt abu valstu aizsardzības industrijas sadarbību, liekot kopīgus pamatus jaunu produktu pētniecības un attīstības sadarbībai, kā ari iegūstot piekļuvi jaunākajām Turcijas aizsardzības industrijas tehnoloģijām, tā noslēdzot divu dienu vizīti Turcijā intervijā portālam “Sargs.lv” pastāstīja Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Vizītes laikā Pabriks aizvadīja tikšanās ar Turcijas aizsardzības ministru Hulusi Akaru (Hulusi Akar), Turcijas ārlietu ministru Mevlutu Čavušoglu (Mevlüt Çavuşoğlu), kā arī Turcijas Aizsardzības industrijas prezidentu Ismailu Demiru.

Image
Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks tikšanās laikā ar Turcijas ārlietu ministru Mevlutu Čavašoglu
Foto: Foto: Anadolu Agency/Twitter
Foto: Latvijas aizardzības ministrs Artis Pabriks tikšanās laikā ar Turcijas ārlietu ministru Mevlutu Čavašoglu/ Anadolu Agency/ Twitter

“Vizītes mērķis bija padziļināt politisko izpratni, un arī veicināt ekonomisko sadarbību starp abām valstīm, sevišķu uzsvaru liekot uz sadarbību militārās industrijas nozarē,” stāstīja A. Pabriks.

Savas vizītes laikā Latvijas aizsardzības ministrs apmeklējis arī virkni Turcijas militārās industrijas uzņēmumu – bezpilota lidaparātu ražotni “Baykar”, kā arī mašīnbūves un bruņutehnikas ražotājus “Otokar” un “Nurol Makina”.

Šobrīd Latvijas aizsardzības ministrija veic tirgus izpēti par dažāda veida bezpilota lidaparātu pieejamību, tostarp, pētot iespēju šādus lidaparātus ražot uz vietas Latvijā. Kā uzsvēra A. Pabriks, vizītes laikā ar Turciju panākta līdz šim nebijusi vienošanās par ciešu industriālo sadarbību, jo īpaši izpētes un attīstības jautājumos.

Image
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks, viesojoties "Baykar Makina" ražotnē Turcijā, tiekas ar uzņēmuma izpilddirektoru un inženieri Haluku Bajraktaru/Baykar Makina/ Twitter
Foto: Foto: Baykar Makina/ Twitter
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks, viesojoties "Baykar Makina" ražotnē Turcijā, tiekas ar uzņēmuma izpilddirektoru un inženieri Haluku Bajraktaru/Baykar Makina/ Twitter
“Es parakstīju padziļinātās sadarbības līgumu ekonomiskajā plāksnē, kāds līdz šim Latvijai nav bijis ne ar vienu NATO sabiedroto valsti. Balstoties uz šo dokumentu, mums ir iespēja piekļūt pēdējām Turcijas aizsardzības industrijas inovācijām, gan veiksmīgāk veidot sadarbību starp Latvijas militāro industriju un Turcijas industriju,” stāstīja ministrs.

A.Pabriks uzsvēra – pēc nesen veiktās Latvijas valdības atjaunošanas, nomainot četrus ministrus, jaunā valdības deklarācija paredz industrializācijas attīstību. Šo stratēģisko virzienu gatava īstenot arī Aizsardzības ministrija, veicinot Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem domātā aprīkojuma un bruņojuma ražošanas industrijas tālāko nostiprināšanu Latvijā. Turcija vēsturiski gājusi līdzīgu ceļu, spējot pašu mājās attīstīt augsti tehnoloģiski attīstītu aizsardzības rūpniecības sektoru.

Image
Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, tiekoties ar savu Turcijas kolēģi Hulusi Akaru/ T.C. Millî Savunma Bakanlığı/ Twitter
Foto: Foto: T.C. Millî Savunma Bakanlığı/ Twitter
Foto: T.C. Millî Savunma Bakanlığı/ Twitter
“Latvijas bruņotajiem spēkiem ir jāveicina tas, kas ir saistīts ar asimetrijas mazināšanu un kaujas spēju attīstību. Tas saistīts ar dažādu dronu sistēmu ieviešanu – bezpilota lidaparātiem, bezpilota kuģiem un bezpilota bruņutehniku. Šīs lietas mūs ļoti interesē. Viens no nākamajiem soļiem būtu kopēja izpēte un sarunas tehniskajā līmenī ar Turcijas pusi, lai saprastu, kā mēs kopīgi varam attīstīt abu valstu aizsardzības nozares pētniecības un produktu attīstības kapacitāti. Tāpat mēs esam vienojušies par Turcijas industrijas dienām Latvijā, kur gan aizsardzības nozare, gan aizsardzības industrijas pārstāvji varētu tuvāk iepazīties ar tiem produktiem un to sadarbības modeli, ko Latvijai un mūsu valsts ekonomikai var piedāvāt Turcija,” sacīja A. Pabriks.

Latvijas aizsardzības ministra vizīte Turcijā ieguvusi lielu publicitāti gan Turcijas, gan starptautiskajos medijos. Īpašu ievērību izraisījusi A. Pabrika viesošanās Turcijas bezpilota uzbrukuma lidaparātu “Bayraktar” ražotnē “Baykar”.

Image
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks vizītes laikā Turcijā paraksta sadarbības līgumu ar Turcijas Aizsardzības industrijas prezidentu Ismailu Demiru/  Artis Pabriks/ Twitter
Foto: Foto: Artis Pabriks/ Twitter
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks vizītes laikā Turcijā paraksta sadarbības līgumu ar Turcijas Aizsardzības industrijas prezidentu Ismailu Demiru/ Artis Pabriks/ Twitter
"Mēs attīstīsim sadarbību ar Latviju, mūsu otro NATO sabiedroto, kas izrāda interesi par mūsu bezpilota tehnoloģijām,” tā pēc A. Pabrika vizītes savā “Twitter” profilā rakstīja Turcijas ārlietu ministrs M. Čavašoglu.

Šis ieraksts sociālo tīklu lietotāju vidū raisīja aktīvas diskusijas par to, vai Latvija varētu būt nākamā valsts, kura savu bruņoto spēku spēju attīstībai varētu iegādāties kaujās sevi labi pierādījušos Turcijas bezpilota lidaparātus.

Šo jautājumu sarunā ar Latvijas aizsardzības ministru uzdeva arī portāls “Sargs.lv” Uz to A. Pabriks atbildēja piesardzīgi, norādot, ka, lai izlemtu par konkrēta ražotāja produktu iegādi, jāveic ne tikai priekšizpēte, bet arī dažāda veida salīdzinājumi un arī pats iepirkums.

Image
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks viesojas Turcijas mašīnbūves uzņēmumā "Otocar"
Foto: Foto: Artis Pabriks/ Twitter
Foto: Aizsardzības ministrs Artis Pabriks viesojas Turcijas mašīnbūves uzņēmumā "Otokar"/Artis Pabriks/Twitter

Viņš akcentēja - Latvijas aizsardzības ministrija Turcijas kompāniju “Baykar” uzskata par ļoti kompetentu, profesionālu, savukārt tās radītos bezpilota lidaparātus par kaujās pārbaudītām vērtībām, kas spēj veicināt ikvienas valsts bruņoto spēku spēju kāpināšanu. Tomēr, ņemot vērā Latvijas aizsardzības nozares operatīvās prasības, jo īpaši piegāžu drošību, izšķiroša būs vietējās industrijas iesaiste iespējamos tālākajos sadarbības projektos.

“Latvija nekādā gadījumā nevēlas būt banānu valsts, tikai pērkot tehnoloģijas un esot atkarīgai no piegādātājiem, nespējot neko saražot pašu spēkiem. Mēs gribam iesaistīties ražošanā uz līdztiesīgiem principiem. Jāsaka, ka Turcijas vadība to saprot, turklāt Turcijai ir ne tikai līdzīga izpratne, bet arī līdzīga prakse,” atzina A. Pabriks.

Vienlaikus ministrs uzsvēra, lai Latvija sekmīgi virzītos ne tikai bezpilota uzbrukuma spēju ieviešanā Nacionālajos bruņotajos spēkos, bet arī šādu lidaparātu ražošanas un apkalpošanas attīstību Latvijā, aizsardzības budžetam nākamo gadu laikā jābūt nedaudz virs 2% atzīmes no IKP. Pretējā gadījumā, neveicot atbilstošas investīcijas gan šādu platformu iegādei, gan ražošanas bāzes izveidei Latvijā, kopējā projekta virzība būs ārkārtīgi apgrūtināta. Savukārt, piešķirot naudu šo spēju attīstībā tiks veicināta gan vietējās aizsardzības industrijas sadarbība ar pasaules vadošajiem sistēmu ražotājiem, veidotas ražošanas spējas Latvijā, kā arī produktu eksporta potenciāls uz citām valstīm.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka par pirmo NATO valsti, kura paziņoja par Turcijā ražoto bezpilota lidaparātu “Bayraktar TB2” iegādi kļuva Polija. Tā savu bruņoto spēku vajadzībām apņēmusies iegādāties 24 bezpilota lidaparātus, kurus plāno apbruņot ar prettanku ieročiem.

Līdz ar lidaparātiem Polija plāno iegādāties loģistikas un mācību paketi. Pirmās lidaparātu piegādes gaidāmas jau nākamgad.

Savukārt Latvija šogad rīkoja virtuālo hakatonu, kura laikā Latvijas uzņēmumi tika aicināti sniegt savus piedāvājumus bezpilota vadāmo lādiņu vai arī ar to pretdarbību saistīto sistēmu izstrādei. Šādi aizsardzības nozare centās identificēt potenciālos sadarbības partnerus nākotnes bezpilota kaujas spēju attīstībai.

Šobrīd Nacionālie bruņotie spēki jau izmanto Latvijā izstrādātos un kompānijas “UAV Factory” ražotos bezpilota novērošanas lidaparātus. Līgums par šī uzņēmuma ražoto lidaparātu piegādi tika noslēgts 2019. gada decembra nogalē.

Dalies ar šo ziņu