Polija iegādāsies 24 Turcijas “Bayraktar” bezpilota lidaparātus

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/ Daily Sabah/USNews
Foto: Turcijas uzbrukuma bezpilota lidaparāts "Bayraktar TB2"
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Polija no NATO sabiedrotās Turcijas iegādāsies 24 bezpilota lidaparātus “Bayraktar TB2”, sestdien Polijas sabiedriskajā radio pavēstīja Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks (Mariusz Blaszczak), kļūstot par pirmo NATO dalībvalsti, kas iegādājas turku ražojuma bezpilota lidaparātus.

Kaujas droni tiks burņoti ar prettanku ieročiem. Polija kopā ar lidaparātiem iegādāsies arī loģistikas un mācību paketi, pirmās piegādes gaidot jau 2022.gadā.

Bezpilota lidaparāti pierādījuši uzbrukuma spējas karos Austrumeiropā, sacīja M. Blaščaks.

Turcijas rūpniecības un tehnoloģiju ministrs Mustafa Varanaks (Mustafa Varanak) dažas dienas iepriekš paziņoja, ka Turcijas bezpilota lidaparāti ir paredzēti Eiropas tirgum.

“Ļoti drīz mēs redzēsim “Bayraktar” bezpilota lidaparātus no Turcijas lidojam Eiropas debesīs,” sacīja M. Varanaks.

Līgums par lidaparātu iepirkšanu tiks parakstīts šonedēļ, Polijas prezidenta Andžeja Dudas (Andrzej Duda) vizītes laikā Turcijā.

Tiek apgalvots, ka Eiropas valstis, tostarp Albānija, Baltkrievija, Lielbritānija, Bulgārija, Čehija un Ungārija, kuras ar Turciju vieno labas attiecības aizsardzības kontekstā, ir starp potenciālajiem bezpilota lidaparātu nākotnes pircējiem.

Uzņēmuma “Baykar Makina” izstrādātie bezpilota lidaparāti pašlaik aktīvi tiek izmantoti Turcijā, Katarā, Lībijā, Ukrainā un Azerbaidžānā. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans martā paziņoja, ka arī Saūda Arābija ir ieinteresēta turku lidaparātu iegādē, kam bijusi nozīmīga loma nesenajā Azerbaidžānas un Armēnijas karā par Kalnu Karabahu.

Tradicionāli Polijas militārā aprīkojuma iepirkuma līgumi tiek slēgti ar ASV firmām. Saskaņā ar Polijas Aizsardzības sadarbības aģentūras datiem, 2020. gadā Polija pasūtījusi militāro aprīkojumu no ASV 4,7 miljardu ASV dolāru vērtībā.

“Bayraktar” kaujas bezpilota lidaparāti izceļas kā modernākie savā klasē ar lidojumu automatizāciju, veiktspējas un elektroniskajām spējām.

Kanāda šī gada aprīlī atcēla bezpilota lidaparātu tehnoloģijas eksporta atļaujas uz Turciju, secinot, ka dronus Kalnu Karabahā izmantojusi Azerbaidžāna pret Armēniju. Eksporta aizliegums ietver arī “Bayraktar” bruņoto dronu kameras sistēmas.

Dalies ar šo ziņu