Turcija lidmašīnu bāzes kuģi iznīcinātāju vietā aprīkos ar bezpilota lidaparātiem

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Defense News/UK Defence Journal
Foto: Turcijas uzbrukuma bezpilota lidaparāts "Bayraktar TB2"
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Turcija paziņojusi, ka plāno aprīkot savu topošo lidmašīnu bāzes kuģi “TCG Anadolu” ar 50 kaujas droniem “Bayraktar TB 3” pēc tam, kad Turcijai tika liegts piedalīties ASV piektās paaudzes iznīcinātāju “F-35” programmā, jo tieši ar šiem iznīcinātājiem Turcija sākotnēji bija plānojusi aprīkot savu bāzes kuģi, kura būvniecību paredzēts pabeigt šogad, ziņo izdevums “UK Defence Journal”.

2019. gadā ASV liedza Turcijai iespēju turpināt dalību “F-35” iznīcinātāju programmā pēc tam, kad Turcija paziņoja par Krievijas“S-400” pretraķešu aizsardzības sistēmas iegādi.

“Turcijas lēmums iegādāties Krievijas “S-40” padara tālāku “F-35” izmantošanu neiespējamu. “F-35” nevar līdzpastāvēt ar Krievijas izlūkošanas datu vākšanas platformu, kas tiks izmantota, lai iegūtu informāciju par iznīcinātāja spējām,” 2019. gadā paziņoja Baltais nams. 2020.gadā ASV Aizsardzības departaments paziņoja, ka pārpirks astoņus Turcijai uzbūvētos “F-35”, ko tai bija plānots piegādāt līdz 2023. gadam.

Turcijas bezpilota lidaparātu ražotājs “Baykar” pagājušajā nedēļā prezentējis jaunu palaišanas sistēmu, ar ko tiks aprīkots “TCG Anadolu”, prezentācijas laikā uz kuģa attēlojot bezpilota lidaparātus “Bayraktar TB-2/3”.

Turcija bija 3.līmeņa partnere kopīgajā iznīcinātāju programmā. Kuģis “TCG Anadolu” projektēts tā, lai tas spētu uz klāja uzturēt 12 “F-35B” iznīcinātājus un 12 helikopterus. Tagad, kad tas vairs nav iespējams, Turcija uz kuģa grasās izvietot līdz pat 50 bezpilota lidaparātiem.

“Bayraktar TB-2/3” ir vidējā augstumā ilgstoš lidojošs bezpilota kaujas lidaparāts, kas spēj veikt autonomus vai tālvadības kaujas uzdevumus.

Bezpilota lidaparātu bāzes kuģis būtu jauna aviācijas bāzes kuģu darbības koncepcija. “UK Defence Journal” vēsta, ka lidaparātu galvenais mērķis šobrīd būtu izlūkošanas un novērošanas operācijas, kā arī neliela mēroga trieciena operācijas mērķiem piekrastes reģionā.

Dalies ar šo ziņu