Turcijas un ASV ārlietu ministri nespēj atrisināt domstarpības S-400 izmantošanas jautājumā

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Defense News
Krievijas izstrādātā S-400 "Triumf" pretgaisa aizsardzības sistēma
Foto: Foto: EPA/Scanpix

ASV un Turcijas ārlietu ministriem tā arī nav izdevies pārvarēt asās domstarpības jautājumā par Turcijas plāniem ieviest bruņojumā Krievijā ražotās pretgaisa aizsardzības sistēmas S-400, ko Vašingtona uzskata par drošības risku, vēsta ASV aizsardzības žurnāls “Defense News”.

Pēc tikšanās ar ASV valsts sekretāru Antoniju Blinkenu (Antony Bilnken), Turcijas ārlietu ministrs Mevluts Čavušoglu (Mevlut Cavusoglu) savas valsts žurnālistiem atzina, ka Turcija neatkāpsies no sava lēmuma par S-400 sistēmu izmantošanu.

Abu valstu ārlietu ministru tikšanās notika NATO ārlietu ministru tikšanās ietvaros. Tā vienlaikus bija arī abu amatpersonu pirmā tikšanās pēc jaunā ASV prezidenta  Džo Baidena stāšanās amatā.

“Mēs viņiem [ASV pusei] vēlreiz uzsvērām, ka Turcija ir nopirkusi S-400 sistēmas un šis jautājums [par iespējamu atteikšanos no bruņojuma sistēmas] ir slēgts,” sacīja M. Čavušoglu.

Turcijas ārlietu ministrs medijiem arī atzina, ka sarunās ar A. Blinkenu norādījis uz mērķi savas nākotnes pretgaisa aizsardzības sistēmas iegādāties no ASV vai citiem NATO sabiedrotajiem.

Kā norāda “Defense News”, ASV un Turcijas vidū valda nesaskaņas par daudziem jautājumiem. Tomēr Turcijas lēmums iegādāties Krievijā ražotās pretgaisa aizsardzības sistēmas abu valstu attiecības īpaši saasinājis.

Vašingtona turpina uzsvērt, ka šo sistēmu izmantošana rada draudus NATO un ASV ultramoderno iznīcinātāju F-35 programmai. Tieši S-400 pirkums un lēmums par to iekļaušanu Turcijas bruņojumā bija par iemeslu Vašingtonas atbildes solim, izslēdzot Turciju no F-35 ražošanas programmas. Tāpat pagājušajā gadā ASV noteica sankcijas pret Turcijas aizsardzības nozares augstākajām amatpersonām, kā arī ieviesa militāro eksporta licenču aizliegumus. Sodi tika noteikti saskaņā ar likumu, kura mērķis ir atspēkot Krievijas ietekmi.

Tikmēr Turcija uzsver, ka Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas, kuras tai izmaksājušas 2,5 miljardus ASV dolāru, nav drauds NATO. Valsts arī vairākkārt aicinājusi šo jautājumu atrisināt sarunu gaitā. Tikmēr Vašingtona uzsver, ka sankcijas, kas noteiktas pret Turcijas amatpersonām netiks atceltas tik ilgi, kamēr Turcija paliks pie sava viedokļa.

ASV Valsts departaments trešdien paziņoja, ka abu valstu amatpersonu sarunās “A. Blinkens mudinājis Turciju nesaglabāt savā bruņojumā Krievijā ražotās S-400 pretgaisa aizsardzības sistēmas.”

Dalies ar šo ziņu