Turcija mudina ASV uz dialogu pēc sankcijām, kas noteiktas Krievijas raķešu pirkuma dēļ

Ārvalstīs
LETA/AFP
S-400
Foto: Foto: Reuters/Scanpix

Turcijas aizsardzības ministrs Hulusi Akars aicinājis ASV atsākt sarunas par Ankaras pretrunīgo lēmumu iegādāties Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu, mudinot Vašingtonu izbeigt sankcijas un draudus. Vienlaikus viņš sarunā ar ārvalstu žurnālistiem Ankarā apstiprināja, ka Turcija šobrīd risina sarunas par Krievijas moderno raķešu "S-400" otrās partijas piegādi.

Jautājums būs tūlītējs izaicinājums jaunievēlētajam ASV prezidentam Džo Baidenam, kurš, kā sagaidāms, ieņems stingrāku nostāju pret Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu.

Pēc gadu ilgušas draudēšanas Vašingtona decembrī Turcijas militāro piegāžu pārvaldei noteica sankcijas, balstoties 2017 gada likumā, kas paredz sodus par lieliem militāriem pirkumiem no Krievijas. Turcija iepriekš norādījusi, ka ir nepieciešams dialogs NATO sabiedroto starpā, lai runātu par ASV bažām.

"Apsēžamies, runājam, pieliekam pūles, lai rastu ceļu, kā šo situāciju atrisināt," mudināja Akars. "Mūsu patiesā ticība ir dialogam. Bez dialoga ar tādām lietām kā sankcijas, draudu valoda kaut kur nokļūt ir neiespējami."

ASV sankcijas paliks spēkā, kamēr "S-400" būs Turcijas bruņojumā, decembrī brīdināja ASV Valsts departaments.

Tiesa gan, ASV sankcijas izrādījušās maigākas, nekā tika prognozēts, nevēršoties pret Turcijas banku sektoru un nenodarot kaitējumu tās trauslajai ekonomikai. Turcijai savulaik bija labas darba attiecības ar Baidenu, kad viņš ieņēma viceprezidenta amatu, sacīja Akars.

Vienlaikus ministrs apstiprināja, ka notiek sarunas par "S-400" otrās partijas iegādi, uzsverot, ka tā tas jau no sākta gala bijis paredzēts ar Krieviju noslēgtās vienošanās nosacījumos.

Dalies ar šo ziņu