Turcijas iegādātās “S-400” sistēmas var apdraudēt “F-35” iznīcinātājus

Ārvalstīs
Sargs.lv/DefenseNews.com/AirForceTimes.com
F-35
Foto: Tech. Sgt. Andrew Lee/ USAF

ASV Gaisa spēku panākumi Lībijas bombardēšanā tieši attiecināmi uz valsts novecojušo pretgaisa aizsardzības sistēmu. Bet kādas būtu plānotā uzlidojuma sekas, ja tā būtu uzturējusi modernu pretgaisa aizsardzības sistēmu? Tas ASV Gaisa spēkiem būtu radījis pavisam cita veida izaicinājumus, iespējams, bez panākumiem.

Tā, piemēram, Krievijas izveidotā pretgaisa aizsardzības sistēma “S-400”, kopā ar cita veida raķetēm, iznīcinātājlidmašīnām un veiksmīgu personāla sastrādāšanos uz zemes, spētu veiksmīgi apturēt šādu ASV uzlidojumu. Tieši šī iemesla dēļ, kā norāda militāro ziņu portāls “AirForceTimes.com”, Baltais nams, ASV amatpersonas un citi aizsardzības jomas ierēdņi tik ļoti cenšas atturēt Turciju no Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas iegādes gadījumā, ja valstij tomēr tiks piegādāti ASV ražotie iznīcinātāji “F-35”.

ASV noteikti neplāno veikt uzbrukumus Turcijai. Tās līderus šajā situācijā uztrauc tikai viens – Krievijas izlūkdienestu vēlme un iespējas apdraudēt ASV jaunākās paaudzes iznīcinātāju programmu.

 “AirForceTimes” norāda – tehnoloģijas, kas “F-35 iznīcinātājus padara neuzvaramus, var tikt kompromitētas, ja Turcija sāks izmantot “S-400” pretgaisa aizsardzības sistēmu. Precīzāk, NATO izveidotās ienaidnieka un sabiedroto spēku tehnikas atpazīšanas sistēmas būtu jāintegrē arī Krievijas ražotajā “S-400” sistēmā, tādā veidā ļaujot iznīcinātājiem “F-35” ielidot pretgaisa aizsardzības sistēmas darbības rādiusā, bet netikt notriektiem.

F35

Foto:Tech. Sgt. John Winn-Air National Guard

Šāda veida potenciālā ienaidnieka sistēmas konfigurēšana ar alianses noteiktajām programmām nozīmē iespējamu informācijas noplūdi par labu ienaidniekam.. Viņš piebilst, ka šādā veidā “S-400” sistēma ar laiku spētu apkopot sensitīvu informāciju par “F-35  maskēšanās iespējām. Eksperts norāda, ka “F-35” lidaparātu maskēto virsmu un transmisiju izraisīto viļņu parametri ir augsta līmeņa NATO noslēpums, lai aizsargātu informāciju, kuru var noteikt to uztverošie radari. Šī informācija pieejama tikai NATO. Tieši šī iemesla dēļ, uzsver eksperts, ir bažas par iespējamu sensitīvas informācijas noplūdi. Turcija, kā NATO sabiedrotā, speciāli nenopludinātu informāciju par alianses lidaparātiem, taču sistēmas apkopes brīžos, vai pat attālināti, ievietojot sistēmā spiegošanas programmatūru, pie šādas informācijas bez problēmām tiktu Krievijas izlūkdienesti. “S-400” radari ir radīti īpaši jūtīgi un spēj novērot apkārtni līdz pat 400 kilometru rādiusā, kas nozīmē, ka radari uztvertu jebkuru pat tālumā esošu “F-35”, un nosūtītu par to datus Krievijai.

Lai nepieļautu “S-400” iegādi, Pentagons vēl pēdējā brīdī centās glābt situāciju, Turcijai piedāvājot ASV raķešu sistēmu “Patriot”, bet Turcijas valdība no darījuma atteicās. Valsts prezidents Radžeps Tajips Erdoans paziņojumā medijiem toreiz sacīja, ka ASV nav spējušas Turcijai piedāvāt izdevīgus noteikumus, tāpēc tiks turpināts “S-400” darījums ar Krieviju. Erdoans iebildis NATO pārmetumiem, norādot uz Grieķijas īpašumā esošo Krievijā ražoto “S-300”pretgaisa aizsardzības sistēmu. “AirForceTimes” gan oponē, ka šo sistēmu Grieķijas bruņotie spēki iegādājušies deviņdesmitajos gados, kad Krievija vēl nebija viens no lielākajiem alianses draudiem. Tāpat portāls uzsver, ka Grieķijai tuvākajā laikā nav paredzēts saņemt jaunos ASV iznīcinātājus.

Nevar noliegt, ka “S-400” sistēmas spētu pamanīt “F-35” arī tad, ja netiktu uzstādītas NATO valstīs, bet šādā gadījumā radari nespētu noteikt precīzus datus par lidaparātu un tā izraisīto viļņu parametriem.

S400

Foto: KirillKudryavtsev-AFP-GettyImages

Turcija šādus apgalvojumus uzskata par politisko teātri, taču ASV pārstāvji norāda, ka iegādājoties šādu sistēmu, arī Turcijas īpašumā nākotnē nonākušie “F-35” iznīcinātāji būtu praktiski nederīgi reālā konflikta situācijā.

Pentagons medijiem iepriekš paziņoja, ka izslēdz Turciju no “F-35” projekta, tādējādi atzīstot, ka jāmeklē jauni ražotāji lidaparātu “F-35” daļām, kas pirms tam uzticētas Turcijas kompānijām. Tāpat Pentagona amatpersonas apstiprinājušas, ka Turcijas izslēgšana no projekta notiks, kā plānots, līdz 2020. gada martam. Turcijas ražotājus no dalības projektā ASV pamazām izslēgusi jau gandrīz gada garumā, tāpēc šobrīd jauni ražotāji jāmeklē vairs tikai 12 no Turcijā ražotajām 1000 nepieciešamajām lidaparātu rezerves daļām.

Pēc Turcijas izslēgšanas no starptautiskā F-35 projekta, valsts prezidents Radžeps Tajips Erdoans vasarā apmeklējis Krievijas aviācijas šovu Maskavā un jau izrādījis interesi par Krievijas iznīcinātājiem Su-35 un Su-75. Taču, pēc trešdien 13.novembrī notikušās tikšanās ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, Erdoans paziņojis, ka apsvērtu iespēju par ASV ražoto pretgaisa raķešu “Patriot” iegādi, ja tiktu izstrādāti Turcijai izdevīgi noteikumi.

Dalies ar šo ziņu