NBS vienības piedalās ikgadējās starptautiskajās militārajās mācībās “Spring Storm 2023” Igaunijā

Militārās mācības
Sargs.lv/ERR.ee
Igaunija
Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki

Arī šogad lielākajās Igaunijas Aizsardzības spēku organizētajās starptautiskajās militārajās mācībās “Spring Storm 2023” (“Kevadtorm”)  piedalījās vairākas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vienības, tostarp Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Ādažos izvietotās NATO kaujas grupas karavīri, kā arī Zemessardzes 1. Rīgas brigādes karavīri un zemessargi un Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes Inženieru rota vada sastāvā. Kā “Sargs.lv” atzīst Inženieru rotas komandiere kapteine Daiga Ilmaste, mācībās gūtā pieredze bijusi ļoti vērtīga – igauņu kolēģi šķēršļu izveidē ļāvuši izmantot visu poligonā pieejamo, kā arī nodrošinājuši resursu pārapgādi, lai Latvijas inženieri savu darbu varētu paveikt vēl efektīvāk.

“Kevadtorm” jeb “Spring Storm” ir ikgadējas Igaunijas bruņoto spēku organizētās un vadītās mācības, kuru galvenais uzdevums ir pilnveidot sadarbību starp sabiedrotajiem un kaujas spējas kopīga uzdevuma izpildē. Tās norisinājās Igaunijas Aizsardzības spēku militārajā bāzē Tapā.

Image
Kevadtorm
NBS vienību karavīri un zemessargi piedalās starptautiskajās militārajās mācībās "Spring Storm 2023" Igaunijā. Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki

Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes Inženieru rota mācībās tika pārstāvēta ar vieglajiem kaujas inženieriem vada sastāvā – piedalījās gan vienībā dienošie profesionālā militārā dienesta karavīri, gan zemessargi, kuri ikdienā strādā civilajā jomā.

Mācību laikā Vidzemes brigādes inženieri bija integrēti Igaunijas Aizsardzības spēku 1. brigādes inženieru bataljona sastāvā. Jau no pirmajiem mācību uzdevumiem viņi sadarbojās gan ar 1. brigādes kājnieku vienībām, gan Igaunijas Zemessardzi jeb Aizsardzības līgu (Kaitseliit), izveidojot šķēršļus imitēta pretinieka aizkavēšanai noteiktā apvidū. Tāpat sadarbība notikusi ar Latvijā izvietoto NATO kaujas grupu, kā arī Francijas bruņoto spēku gaisa desanta vienību, kuri arī piedalījās mācībās “Spring Storm”.

Image
Kevadtorm
Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki
“Kā primārie bija pretmobilitātes uzdevumi jeb šķēršļu, piemēram, mīnu lauka, izveidošana, lai palīdzētu vienībām sagatavoties aizsardzības spēku operācijām. Kad sākās pretinieka kustība uz noteikto mērķi, mēs uzsākām pildīt rezerves funkciju ar uzdevumu – sniegt mobilitātes atbalstu,” par mācību scenāriju stāsta kapteine D. Ilmaste.
Image
Kevadtorm
NBS vienību karavīri un zemessargi piedalās starptautiskajās militārajās mācībās "Spring Storm 2023" Igaunijā. Attēlā - kapteine D. Ilmaste. Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki

Vērtējot savas vienības dalību šajās starptautiskajās mācībās, kapteine D. Ilmaste ar gandarījumu secina – viņas vienības karavīriem un zemessargiem visu mācību laiku acīs bijusi vajadzīgā “dzirkstele”. Tāpat bijis jūtams, ka Igaunijas bruņotie spēki apzinās inženieru spēju nozīmi, tāpēc ļāvuši tiem izpausties, mācību laikā nodrošinot ar visu nepieciešamo dažādu šķēršļu izveidei.

Image
Kevadtorm
NBS vienību karavīri un zemessargi piedalās starptautiskajās militārajās mācībās "Spring Storm 2023" Igaunijā. Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki

Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes inženieru sniegtais atbalsts un ieguldījums mācībās bijis būtisks, un izveidotos šķēršļus fiziski dabā varēja vērot citu valstu vienību komandieri.

“Dzirdot labas atsauksmes, ir prieks, ka ieguldītais darbs, uzstādot mīnu laukus, tika novērtēts,” saka D. Ilmaste, kura mācībās pildīja arī novērotājas un vērtētājas funkcijas, sekojot līdzi, kā viņas vadītā vienība strādā un sadarbojas. Secinājums – speciālisti ātri spēj adaptēties svešā vidē ārpus ierastajiem Latvijas militārajiem poligoniem. Tāpat mācības bijušas vērtīgas ar pieredzes apmaiņas iespējām – redzēt, ar kādu ekipējumu un metodēm strādā citu valstu inženieru vienības.
Image
Kevadtorm
Starptautiskās militārās mācības "Spring Storm 2023" Igaunijā. Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki

“Spring Storm” ir lielākās Igaunijas Aizsardzības spēku organizētās un vadītās ikgadējās starptautiskās mācības. Tās šogad notika jau 18. reizi, un mācībās piedalījās aptuveni 14 000 dalībnieku – Igaunijas Aizsardzības spēku aktīvā un arī obligātā dienesta karavīri, rezervisti,  pārstāvji no Igaunijas Aizsardzības līgas, kā arī karavīri no vienpadsmit dažādām sabiedroto valstīm, tostarp Latvijas.

Image
Kevadtorm
Starptautiskās militārās mācības "Spring Storm 2023" Igaunijā. Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki

Kā norāda Igaunijas aizsardzības spēku divīzijas komandieris ģenerālmajors Veiko-Vello Palms, šī gada mācībās “Spring Storm” tika pārbaudīta Igaunijas militāro spēku kaujas plānu sinhronizācija, sadarbība dažādos komandvadības līmeņos un vienību gatavība veikt kaujas uzdevumus. Tās bija labs kaujas spēju treniņš regulāro spēku karavīriem, kā arī prasmju atkārtošana rezerves karavīriem.

Image
Kevadtorm
Starptautiskās militārās mācības "Spring Storm 2023" Igaunijā. Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki

Dalies ar šo ziņu