Zviedrijas militāro mācību "Aurora 23" scenārijā rodamas paralēles ar Krievijas iebrukumu Ukrainā

Militārās mācības
Sargs.lv/ Forsvarsmakten.se
Zviedrijas un tās partnervalstu karavīri piedalās militārajās mācībās "Aurora 23"
Foto: David Carr/Swedish Armed Forces

Zviedrijas bruņotie spēki kopā ar sabiedrotajiem gada lielāko militāro mācību ”Aurora 23” laikā izspēlējuši iedomātā pretinieka pilna mēroga militārā iebrukuma scenāriju valstī, kurā rodamie pretinieka darbības elementi un raksturs ir līdzīgi agresorvalsts Krievijas īstenotajam iebrukumam Ukrainā.

Zviedrijas bruņoto spēku oficiālajā interneta vietnē publicētais scenārijs liecina, ka agresora iebrukums Zviedrijā sākas ar sabotāžas aktiem pret vitāli svarīgu infrastruktūru, kā arī dažāda veida ietekmes operācijām, kam seko pretinieka gaisa ir desanta iebrukums vairākās vietās Smolandē un Skonē Zviedrijas dienvidos.

Tikmēr pret militārajiem un arī civilajiem mērķiem pretinieks vērš masīvu spārnoto raķešu uzbrukumu. Triecieni vērsti pret  Skillingarjdu un militāro gaisa spēku bāzi Hagšultā.

Saskaņā ar mācību scenāriju raķešu uzbrukums ir masīvs – līdzīgs tam, kādu Krievija pret Ukrainu īstenoja savas agresijas sākuma stadijā. Pēc scenārija vienas nakts laikā pa mērķiem Zviedrijā ienaidnieki raida vismaz 160 modernas spārnotās raķete.  

Velkot paralēles ar Krievijas iebrukumu Ukrainā un to spēku izsēšanos Čūsku salā, “Aurora 23” scenārijs paredz, ka pretinieks ar kara kuģiem ir ceļā uz stratēģiski svarīgo Gotlandes salu Baltijas jūrā.

Tomēr mācības pierādījušas, ka Zviedrijas bruņotie spēki, kopā ar sabiedroto atbalstu ir spējīgi tikt galā tik masīvam pretinieku spēku iebrukumam.

Zviedrijas Karalisko gaisa spēku iznīcinātāji "JAS Gripen" ir notriekuši 16 iedomātā ienaidnieka lidmašīnas,  bet 61. pretgaisa aizsardzības bataljons spējis pārtvert 30 spārnotās raķetes no simulētā masīvā raķešu uzbrukuma.

Vingrinājuma laikā trenēta arī loģistikas spēja - armija ir saņēmusi Somijas, Apvienotās Karalistes un ASV vienību atbalstu, spējot iesaistīties kaujās ar iedomātā ienaidnieka karaspēku pie Kostas un Skillingarjdas, kā arī  Sturupas lidostas.

Tikmēr Gotlandē Zviedrijas bruņotie spēki bloķējuši svarīgas izkraušanas vietas un pastiprināti uzrauga ostas un citus aizsardzībai derīgus objektus, izmantojot arī Apvienotās Karalistes vienību atbalstu.

Zviedrijas Karaliskie jūras spēki kopā ar partnervalstu kaujas kuģiem turpina pavadīt civilos kuģus valsts rietumu piekrastē, saglabājot jūras satiksmi. Tāpat Zviedrijas kaujas kuģi un zemūdenes turpina uzraudzīt piekrastes drošību.

Līdzīgi kā Ukrainā, arī Zviedrijas bruņoto spēku komandieris atrodas kaujas laukā, sazinoties ar sev pakļautajiem komandieriem.

Dalies ar šo ziņu