Zviedrijas bruņotie spēki mācībās pētīs morālās komponentes ietekmi uz kaujasspējām

Pasaulē
Sargs.lv/Forsvarsmakten
Zviedrijas bruņoto spēku karavīri
Foto: Zviedrijas bruņoto spēku karavīri Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas bruņoto spēku kaujas spējas un spēja pretoties krievu okupantiem ir pārsteigusi visu pasauli. Tieši morālā komponente ir izrādījusies izšķiroša kaujas laukā, tāpēc šogad pirmo reizi Zviedrijas bruņotie spēki vingrinājuma “Aurora 23” laikā pētīs morālās komponentes ietekmi uz kaujasspējām.

Sofija Fredēna, mācību pētījuma vadītāja un Zviedrijas bruņoto spēku projektu vadītāja līderības un apmācības vienībā Halmstadas militārajā akadēmijā skaidro, ka mācības “Aurora 23” ir unikāla iespēja izpētīt, kā tādi faktori kā griba, motivācija un izturība ietekmē kaujasspējas.

“Šajās mācībās piedalās visi Zviedrijas bruņotie spēki. Mācību laikā varēsim veikt lauka pētījumus reāllaikā, lai redzētu, kā praksē tiek izmantota mūsu militārā doktrīna un tās morāles komponentes, kurām ir jākalpo mūsu rīcības pamatā," atzina S. Fredēna.

Motivācija un vēlme izturēt

Viens no aspektiem, kas tiks pētīts ir tas, kas liek karavīriem būt neatlaidīgiem un uzturēt garu, kad cīņa nenotiek tā, kā iepriekš plānots. Ir svarīgi saprast, kā morālais stāvoklis var ietekmēt rīcību, kad karavīri nonākuši morāli un ētiski sarežģītās situācijās, piemēram, rūpējoties gan par saviem, gan ienaidnieka ievainotajiem karavīriem, ar ierobežotiem resursiem.

Plaša pārstāvniecība dažādos līmeņos

Paredzēts, ka mācībās piedalīsies aptuveni 30 speciālisti, kuri “ēnos” vienības aptuveni 15 dažādās vietās.

“Mēs novērosim notiekošo un veidosim labāku izpratni ar interviju palīdzību, kad novērtēsim to kā piemērotu un iespējamu, neiejaucoties notikuma brīdī. Būsim klāt dažāda līmeņa štābos, dažādās vienībās uz zemes, uz kuģiem jūrā un lauka slimnīcā," skaidroja S. Fredēna. "Ja vienības pārgrupēsies, mēs dosimies līdzi. Redzēsim, kā vienības maina tempu starp augsta līmeņa un zemas aktivitātes periodiem. Tāpat pētīsim, kad vienības mijiedarbojas ar ārvalstu vienībām un civilajiem”.

“Aurora 23” ir sākumpunkts ilgtermiņa attīstībai

Pēc mācībām “Aurora 23” iegūtā informācija tiks analizēta un prezentēta ziņojumā. Šī eksperimenta mērķis ir atrast metodi, ko izmantot mācībās, lai palīdzētu veidot un uzlabot morālo komponenti kā daļu no kaujasspējām. Tāpat paredzēts noteikt arī attīstības jomas, lai uzsāktu pētniecību un attīstību ilgtermiņā.

"Es uzskatu, ka “Aurora 23” kalpos par sākumpunktu, lai veidotu labāku izpratni par morālajiem aspektiem karadarbībā un kā mēs varam kopīgi izveidot spēcīgu aizsardzību," uzsvēra Sofija Fredēna.

Dalies ar šo ziņu