Militāro mācību “SOLAR ECLIPSE” laikā aizvadīti veiksmīgi paraugdemonstrējumi ar HIMARS

Latvijā
Sargs.lv
Spēka paraugdemonstrējumi militāro mācību “SOLAR ECLIPSE” noslēgumā
Foto: Spēka paraugdemonstrējumi militāro mācību “SOLAR ECLIPSE” noslēgumā Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Aizvadītajā dienā Ādažos notika spēka paraugdemonstrējums ar augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas (High Mobility Rocket Artillery System – HIMARS) kaujas šaušanu. Ar vērienīgo demonstrāciju noslēdzās mācības “SOLAR ECLIPSE”, kuras laikā vairāk nekā 700 dažādu valstu karavīri pilnveidoja savstarpējo sadarbību un integrāciju.

Mācībās tika trenētas un pilnveidotas iesaistīto vienību spējas plānot un vadīt militārās operācijas un tika pilnveidota vienību savstarpējā sadarbība, gaisa un sauszemes operāciju integrācija, taktisko uzdevumu izpilde un netiešās uguns integrēšana vienību uzdevumu izpildē.

“Mācību scenārijā tika izspēlēta atkāpšanās kauja, kuru atbalstīja arī artilērijas vienības. Protams, visskaļāk izskanēja HIMARS augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēma, taču mācību galvenais mērķis bija pilnveidot iesaistīto valstu sadarbību un savietojamību,” intervijā portālam “Sargs.lv” sacīja Mehanizētās brigādes štāba inženieris kapteinis Kristaps Krūze.

No 6. līdz 16. maijam Ādažu un Šķēdes militārajos poligonos mācībās piedalījās Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde, Zemessardze, Gaisa spēki, Nodrošinājuma pavēlniecība un Militārā policija, NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas un sabiedrotie no Igaunijas, ASV un Polijas bruņotajiem spēkiem.

Image
Polijas MLRS raķešu sistēmas paraugdemonstrējums
Polijas MLRS raķešu sistēmas paraugdemonstrējums Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Jau ziņots, ka 2016. gadā NATO samitā Varšavā NATO valstu un valdību vadītāji apstiprināja vienošanos par daudznacionālo bataljona līmeņa kaujas grupu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā. Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību. Savukārt 2017. gada 19. jūnijā Ādažu bāzē notika svinīgā NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1700 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas un Ziemeļmaķedonijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Image
Spēka paraugdemonstrējumi militāro mācību “SOLAR ECLIPSE” noslēgumā
Spēka paraugdemonstrējumi militāro mācību “SOLAR ECLIPSE” noslēgumā Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Portāls “Sargs.lv” jau iepriekš ziņoja, ka Latvija iegādāsies sešas raķešu artilērijas sistēmas “HIMARS”, lai stiprinātu vidējā rādiusa darbības pretgaisa aizsardzību valstī.

“HIMARS” ir augstas precizitātes raķešu artilērijas sistēmas, kuru darbības rādiuss sniedzas līdz 300 kilometriem. Raķešu sistēma sevi veiksmīgi pierādījusi Ukrainā, kur ar tās palīdzību iznīcināti vairāki krievu okupantu militārie mērķi.

“HIMARS”, kas saukts par "70 kilometru snaipera šauteni", ir tik precīzs, ka var trāpīt vienā istabā desmitiem kilometru attālumā esošās ēkas. GMLRS ir visizplatītākā “HIMARS” raķete, un vairāk nekā 50 000 no tām ir izgatavotas trīs variantos. “Lockheed Martin” arī ir izstrādājuši paplašināta diapazona GLMRS versiju, kas var sasniegt mērķus vairāk nekā 140 kilometru attālumā, taču “MGM-140 ATACMS” raķešu versija spēj sasniegt mērķus vairāk nekā 300 kilometru attālumā.

Dalies ar šo ziņu