Borels: Ukrainas ostu blokāde tūkstošiem draud ar badu

Konfliktu zonas
LETA/AFP
Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels
Foto: Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels/Foto: AP/Scanpix

Ja Krievija turpinās Ukrainas ostu blokādi, bads draud tūkstošiem cilvēku, pirmdien brīdināja Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels, pieprasot Krievijai šo blokādi pārtraukt.

"Tas daudziem cilvēkiem ir dzīvības un nāves jautājums. Un svarīgākais ir, ka Krievijai ir jāizbeidz blokāde un jāļauj eksportēt Ukrainas labību," žurnālistiem sacīja Borels.

Krievijas un Ukrainas sarunvedēji trešdien Stambulā tiksies ar ANO un Turcijas diplomātiem, lai diskutētu par iespējamo vienošanos, ar ko varētu izbeigt vairākus mēnešus ilgstošo Ukrainas ostu blokādi.

Krievija februārī sāka pilna mēroga karu pret Ukrainu un ir ieņēmusi dažas Melnās jūras ostas, bet bombardē citas, arī galveno Ukrainas labības eksporta ostu Odesā.

Ukraina arī izvietojis mīnas ap dažām ostām, lai aizsargātos pret Krievijas uzbrukumu.

Ukrainas lauksaimniecības sektors ir svarīgs labības avots pasaules tirgos, īpaši Tuvajos Austrumos un Āfrikā, kur situācija ap pārtikas nodrošinājumu ir sevišķi saspringta.

"Vissatraucošākais ir pārtikas trūkums daudzās valstīs visā pasaulē, un pārtikas trūkt tāpēc, ka Krievija bloķē Ukrainas labības eksportu," norādīja Borels.

Borels ar žurnālistiem runāja, Briselē ierodoties ES ārlietu ministru sanāksmē, kur gaidāmas diskusijas par spraugu likvidēšanu Krievijai noteikto sankciju režīmā.

Ukrainas Eiropas sabiedrotie darīs visu, ko tie var, lai palīdzētu Kijivai nodrošināt labības eksportu pa zemes ceļiem un Donavu, sacīja Borels, vienlaikus uzsverot, ka jūras ostu darbība ir būtiski svarīga.

"Tātad es ceru, ka šonedēļ būs iespējams panākt vienošanos, lai atbloķētu šo un citas Ukrainas ostas," sacīja Borels, izsakoties par Odesu.

"Tūkstošiem cilvēku, vairāk nekā tūkstošu, desmitu tūkstošu cilvēku dzīvība ir atkarīga no šīs vienošanās. Tātad tā nav diplomātiskā spēle."

Ja trešdienas ANO sarunas cietīs neveiksmi, Brisele turpinās vainot Krieviju, ka tā izmanto bada draudus kā ieroci šajā konfliktā, norādīja Borels.

Dalies ar šo ziņu