A. Mirbahs: Jaunsargu instruktori būtiski ietekmē jauniešu tālākās karjeras izvēli

Jaunsardze
Sargs.lv
bilde
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Lai gan dalība Jaunsardzē jauniešiem sniedz iespēju apgūt dzīvei nepieciešamās iemaņas un neuzliek par pienākumu savu dzīvi saistīt ar militāro jomu, ievērojama daļa to jauniešu, kuri bijuši Jaunsardzes rindās, pēcāk nolemj turpināt dienestu Zemessardzē, profesionālajā dienestā vai arī uzsāk studijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā. Intervijā portālam “Sargs.lv” Jaunsardzes centra direktors pulkvežleitnants Aivis Mirbahs uzsver – šāda jauniešu tālākās karjeras izvēle lielā mērā ir Jaunsardzes instruktoru nopelns.

Jaunsardze ir Latvijas skolu jaunatnes kustība, kurā jaunsargu apmācība tiek īstenota kā brīvprātīga interešu izglītība. Organizācijas un jaunsargu zināšanu pamatā ir kvalitatīva apmācību programma un labi kvalificēti instruktori.

Pulkvežleitnants A. Mirbahs stāsta – radīta jauna apmācību programma, kurā izstrādāts vienots nodarbību plāns visiem jaunsargu instruktoriem. “Uzstādījums, ko pirms diviem gadiem uzsvēru – visā Latvijā Jaunsardzē notiks vienādas nodarbības – ir piepildījies. Tagad tas tiek īstenots pirmo gadu. Tas nozīmē, ka jaunsargam no Liepājas būs tādas pašas zināšanas kā jaunsargam no Daugavpils,” saka Jaunsardzes centra direktors.

Image
bilde
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Viņš gan piebilst, ka pastāv arī cilvēciskais faktors – kā katrs instruktors pasniedz nodarbību un kādas ir viņa metodes. Tas var nedaudz izmainīt nodarbību līmeni un jauniešu ieinteresētību. Tomēr visiem ir nodrošināta vienāda struktūra un pamats.

Savukārt nākamais Jaunsardzes uzdevums ir pielāgoties valsts aizsardzības mācībai (VAM). Pulkvežleitnants A. Mirbahs skaidro – ja valsts aizsardzības mācība tagad noklāj vidusskolu, tad Jaunsardzei jāpārtop par pamatskolas interešu izglītības programmu, kā to arī nosakot Informatīvais ziņojums par Jaunsardzes centra attīstību.

Jaunsardzes centram jāizstrādā Jaunsardzes trīs līmeņu programma, kas būs pamatskolā. Savukārt vidusskolā būs tikai valsts aizsardzības mācība. “Tomēr 13 skolu, kas pirmās pilotprojektā ieviesa VAM, direktori valsts aizsardzības mācības noslēguma seminārā pauda vēlmi un ideju, ka Jaunsardzi vidusskolā tomēr vajadzētu atstāt kā interešu izglītības aktivitāti. Ideja, protams, ir apsveicama , bet tas prasīs vairāk resursus gan jaunsargu instruktoru skaita ziņā, gan arī finansiālā. Tāpēc mēs vēlreiz analizēsim, vai tas vispār ir realizējams tieši no resursu viedokļa,” stāsta pulkvežleitnants.

Savukārt runājot par instruktoru pietiekamību šobrīd, Jausardzes centra direktors norāda – ņemot vērā skolu aktivitāti valsts aizsardzības mācības ieviešanā, kas šobrīd tiek mācīta 69 skolās, kā arī jaunsargu ieinteresētību, pašreiz instruktoru skaits ir pietiekams.

Vienlaikus informatīvais ziņojums par Jaunsardzes centra attīstību paredz, ka katru gadu jaunsargu instruktoru skaits jāpalielina vismaz par 20 – ar to centrs tiekot galā samērā veiksmīgi.

Tāpat vienlīdz svarīgi instruktoru pietiekamībai ir viņu kvalifikācijas uzturēšana. Jaunsardzes centrs instruktoru kvalifikācijas celšanas seminārus ierasti organizē divas raizes gadā. Šogad, pielāgojoties valsts noteiktajiem Covid – 19 ierobežošanas pasākumiem, organizēti trīs semināri – janvārī, jūnijā un augustā. Tomēr šāda semināru norise nav pateicīga ne instruktoriem, ne audzēkņiem. Jaunsardzes centra direktors skaidro – organizējot seminārus, jāņem vērā, ka instruktoriem jāpaspēj izņemt atvaļinājums, kas viņiem pienākas pēc Darba likuma, kā arī jaunsargu un valsts aizsardzības mācības nodarbību norise, lai tās iespējami mazāk tiktu traucētas. Tāpēc vislabāk seminārus organizēt divas reizes gadā – janvāra otrajā un trešajā nedēļā, kad skolēni ar pilnu intensitāti vēl nav uzsākuši iet uz interešu izglītības pulciņiem, kā arī augusta pēdējās trīs nedēļās, jo vēl nav sākusies skola.

Image
bilde
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Citos laikos mēs nevaram izraut instruktoru no nodarbībām, jo, kā liecina aptauja par Jaunsardzi, ja instruktors ir prom no Jaunsardzes nodarbībām ilgāk par  trīs nedēļām – jaunieši, kuri sākotnēji gājuši uz Jaunsardzes nodarbībām, aizmirst ierasto rutīnu. Tā rezultātā aptuveni 40% jauniešu uz nodarbībām vairs neiet – viņiem radies citādāks ikdienas grafiks, sameklēta jauna nodarbe, vai arī palikuši slinkāki. Ierastā semināru norise divas reizes gadā ir kā kompromiss starp kvalifikācijas celšanu un Jaunsardzes, VAM pasākumu nodrošināšanu. Tāpēc neizskatām iespēju nākotnē seminārus organizēt biežāk – ja vienīgi izņēmuma gadījumos, kā šogad Covid – 19 dēļ,” saka pulkvežleitnants.

Vienlaikus Covid-19 vīruss ietekmējis ne tikai Jaunsardzes centra pasākumu norisi, bet arī jauniešu iesaisti Jaunsardzē. Iestādes direktors norāda – ar pārmaiņu iestāšanos Jaunsardzes kustības dalībnieku skaits sarucis teju par tūkstoti. Viņš skaidro, ka iepriekšējā mācību gada uzstādījums bijis palielināt jaunsargu skaitu no 8300 līdz 9000. Tā vietā jaunsargu skaits 2020. mācību gada beigās bija aptuveni 7200. Tomēr pēc pulkvežleitnanta domām – ņemot vērā vispārējo situāciju, tas nav nekas dramatisks.

Image
bilde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Tāpat pozitīvs novērojums – daudzi jaunieši, tieši Jaunsardzes mudināti, izvēlas turpināt dienestu Zemessardzē, uzsākt studijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā vai iestāties profesionālajā dienestā. Jaunsardzes un valsts aizsardzības mācības galvenais mērķis gan nav sagatavot nākamos NBS karavīrus vai zemessargus, bet gan radīt lojālus pilsoņus ar piederības sajūtu Latvijai. Pulkvežleitnants gan piebilst - tas, ka daudzi no jaunsargiem vēlāk izvēlas kļūt par zemessargiem vai profesionālā dienesta karavīriem, priecē.

Kā pozitīvu piemēru viņš min Nacionālo aizsardzības akadēmiju – 2015. gadā no visiem akadēmijas kadetiem 3% bija jaunsargi, savukārt 2019. gadā tie bija jau 20%. “Šis kāpums ir ļoti būtisks, un es ceru, ka tas tikai paaugstināsies. Par to priecājos,” saka pulkvežleitnants.

Pēc viņa domām jaunsargu interese par militāro jomu ir lielā mērā atkarīga tieši no konkrēto nodaļu  Jaunsardzes instruktoriem, jo cilvēciskais faktors tomēr ir izšķirošais.

Mēs varam izveidot vislabāko programmu un nodarbību plānus, bet visu izšķir – vai pasniedzējs ir ar materiāliem iepazinies un vai viņam tiešām deg sirds par to, ko dara. Tāpēc vienmēr esmu uzsvēris, ka darbinieku kvalifikācija ir Jaunsardzes centra galvenā prioritāte. Cik kvalitatīvi būs Jaunsardzes centra darbinieki, tik kvalitatīva būs pati Jaunsardze, jaunsargi un valsts aizsardzības mācības audzēkņi.
bilde
Jaunsardzes centra direktors
pulkvežleitnants Aivis Mirbahs

Savukārt runājot par to, cik labi Jaunsardze sagatavo gan ikdienas dzīvei, gan dienestam, viņš atgādina – organizācija primāri sniedz iespēju apgūt dzīvei nepieciešamās iemaņas, piemēram, pirmo palīdzību, orientēšanos, augu atpazīšanu un dabas aizsardzību. Viņaprāt, šīs ir dažas no zināšanām, kas nepieciešamas katram Latvijas pilsonim – ne tikai zemessargam vai Nacionālo bruņoto spēku karavīram.

“Protams, nodarbībās esam ielikuši arī militāro komponenti. Tomēr negribam ar to pārspīlēt. Kā jau vairākkārt esmu minējis – svarīgi, lai šis jaunsargs vai valsts aizsardzības mācības audzēknis ir lojāls Latvijai. Neatkarīgi no tā, par ko viņš nākotnē kļūst – skolas direktoru, pašvaldības vadītāju, vai ārstu. Svarīgi, ka viņš jūt piederību Latvijai, ir valsts patriots un atbalsta Latviju kopumā. Tas dos daudz lielāku pievienoto vērtību visaptverošai valsts aizsardzībai, nekā konkrēta profesionālā dienesta karavīra sagatavošana vai rekrutēšana,“ uzskata pulkvežleitnants A. Mirbahs.

Dalies ar šo ziņu